Nováková čekala na svolení od Číňanů, že jednání může začít, říká šéf zastupitelského úřadu Tchaj-wanu

Když opouštěl jednací místnost, ministryně průmyslu Marta Nováková za ANO stála vzadu s čínským velvyslancem. Musela čekat, až jí povolí, že může začít jednání. Tak popisuje pro Hospodářské noviny dva týdny starý incident Chung-I Wang, ředitel hospodářské a kulturní kanceláře Tchaj-wanu. Setkání se zástupci resortu musel opustit poprvé po 19 letech.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:35 9. 4. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marta Nováková

Marta Nováková | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Když jsem opouštěl jednací místnost, ministryně stála v její zadní části s čínským velvyslancem a musela čekat, až jí velvyslanec povolí, že může začít jednání. Z mého pohledu to bylo velmi zajímavé,“ popsal v rozhovoru pro Hospodářské noviny incident Chung-I Wang, ředitel hospodářské a kulturní kanceláře Tchaj-wanu.

Server iROZHLAS.cz požádal ministerstvo průmyslu o reakci na jeho slova. „Paní ministryně zahájila setkání s diplomaty dle plánovaného programu, tj. na základě scénáře dané akce,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí resortu Miluše Trefancová.

Chung-I Wang se pak v rozhovoru také zastal ministerského náměstka Vladimíra Bärtla, který po incidentu dostal od resortu vytýkací dopis.

TCHAJWANSKÝ INCIDENT

Zástupce Tchaj-wanu musel před dvěma týdny ve středu opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu. Požádal o to čínský velvyslanec a měl uvést, že je to v zájmu hladké cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny, která je naplánována na 24. až 28. dubna. Ministryně Marta Nováková poté požádala reprezentanty Tchaj-wanu, aby setkání opustili, v zájmu zabránění diplomatickému konfliktu. Členové Ekonomické a kulturní kanceláře Tchaj-wanu se setkání účastní posledních 19 let a k podobnému konfliktu zatím nedošlo. Zástupce této kanceláře Chung-I Wang k incidentu již dříve uvedl, že ho mrzí.

„Když mě oslovil, ani mě nemusel vyzývat k odchodu. Řekl jsem mu, že vím, co mám dělat, protože vím, že je pod tlakem. Problém není u něj. On je ten člověk, který se mnou obratně vyjednával a úspěšně vyřešil problém. Potíž je spíš v tom, že dostal instrukci od ministryně. Na ni tlačil čínský velvyslanec,“ zavzpomínal v rozhovoru.

Setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu tak musel opustit poprvé po devatenácti letech, kdy se této akce Tchaj-wan účastní.

„Považujeme tuto akci za velmi důležitou, umožňuje nám podrobněji se seznámit s politikou české vlády. Díky tomu můžeme pomoci zprostředkovat další investice z Tchaj-wanu,“ přibližuje Chung-I Wang.

Vztahy Česka a Tchaj-wanu ale podle něj zůstávají velmi dobré, incident je prý neovlivnil.

„Já ten incident vnímám prostě jako ojedinělou nehodu, která nebude mít žádný vliv na naše budoucí vztahy,“ dodává.

Nováková: Svoji chybu nevidím

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková již dříve uvedla, že svoji chybu nevidím. „Chyba se stala v komunikaci mého zahraničního odboru, který nedostatečně komunikoval s ministerstvem zahraničních věcí. Nicméně já jsem o tom nevěděla,“ řekla. „Byla jsem postavena před hotovou situaci ve chvíli, kdy jsem přišla na to jednání,“ dodala.

Od vzestupu po možný pád Novákové. ‚Netaktizuje, a to se v politice nevyplácí,‘ říká analytička

Číst článek

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD incident označil za „nešťastnou záležitost“. Setkání se přitom zúčastnil i jeho zástupce Martin Tlapa. Dokonce to byl podle serveru Aktuálně.cz on, kdo čínského velvyslance nasměroval na kompetentní osobu, když si chtěl stěžovat.

Tlapa však tvrdí, že netušil, proč chce Číňan s organizátorem akce hovořit. „Čínský velvyslanec se ptal, jestli se může potkat s organizátorem, tak jsem ho přivedl, ale u jejich rozhovoru jsem potom nebyl. Neřešil jsem nic ohledně toho, jestli tam má někdo zůstat, nebo nemá,“ řekl Aktuálně.cz Tlapa.

„Nikdo se mě na nic neptal, nikdo se mnou žádné varianty ohledně toho, jak by se mělo postupovat, neřešil,“ dodal náměstek ministra zahraničí.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme