Přejděte v klidu přes přechod

Zdraví 17. února 2020

Klimakterium nemilosrdně postihne každou z nás. Možná ho máte spojené se stárnutím, my vám ale dokážeme, že menopauza neznamená konec ženskosti.

Návaly horka, pocení, nespavost, nedostatečné zvlhčení při sexu... Menopauza prostě hlásí svůj příchod. Na vině je úbytek ženských hormonů, estrogenů, které jsou pro naše zdraví ohromně užitečné - například urychlují spalování tuků, udržují pružnou pleť a cévy, zpomalují řídnutí kostí a stimulují děložní sliznici.

Takže jakmile začnou v těle ubývat, hlásí se osteoporóza, vadne pleť, menstruace si dělá, co chce, a přibíráte snad i po mrkvi. Najednou máte pocit, že své tělo nepoznáváte. Máme pro vás šest rad, jak nad ním zase získat kontrolu.

1. Chytněte východní vítr

Klimakterium začíná většinou kolem 45. až 50. roku života a trvá zhruba 10 let. Končí úplným vymizením menstruace. Pokud vás přechod svými příznaky nějak výrazně neobtěžuje, nemusíte mu věnovat pozornost.

Jestliže ale naopak nepříjemně ovlivňuje váš život, spěchejte za praktickým lékařem nebo gynekologem. Klasická medicína řeší příznaky přechodu dodáváním estrogenů. Ty vám sice uleví, ale jejich užívání s sebou nese zvýšené riziko například rakoviny prsu.

Zvláštní je, že zatímco v západním světě trápí příznaky menopauzy téměř každou ženu, v tom východním zná návaly horka a jiné s přechodem související problémy zanedbatelné procento žen. Třeba v Číně 18 % a v Japonsku dokonce jen 5 %. Zato v evropských státech 80 %!

Vědci tento jev zkoumali a zjistili, že za klidný přechod jsou zodpovědné přírodní estrogeny - fytoestrogeny. Japonky vykazují v moči až tisíckrát vyšší hodnoty fytoestrogenů než Evropanky. Pokud je vám tedy dopování hormony proti srsti, vyzkoušejte přírodní medicínu.

2. Povolejte na pomoc přírodu

Fytoestrogeny můžete užívat buď ve formě preparátů, nebo je naleznete v řadě potravin. Dopřejte si proto sóju, vlašské ořechy, sladké brambory (batáty), cizrnu, listy jetele nebo brutnáku, lněné semínko, sklenku vína nebo piva. Listy brutnáku a jetele můžete použít do salátů, marinád, studených omáček nebo pomazánek. Z cizrny připravíte výtečný salát, polévku nebo hummus.

Příznivě proti příznakům menopauzy, zejména proti pocení, působí také „ochlazující“ potraviny, které snižují pocity horka, například okurka, meloun, dýně, lilek nebo mořské řasy. Naopak se raději vyhněte alkoholu a ostrým pokrmům, které patří mezi „zahřívací“. Super je, že takový vyvážený jídelníček vám také pomůže udržet váhu. Protože v přechodu se metabolismus zpomaluje a hrozí přibírání.

3. Nenechte se zlomit

Dalším rizikem spojeným s klimakteriem je osteoporóza neboli úbytek kostní hmoty. Kost řídne a zvyšuje se její lámavost. Osteoporóza vzniká mezi 55. až 75. rokem života právě kvůli ztrátě estrogenů. Ženy v tomto věku tedy často trpí na zlomeniny.

Abyste předešla nárůstu váhy a osteoporóze, dopřejte si dostatek pohybu šetrného ke kostem a kloubům. Například chůzi s holemi - nordic walking, jízdu na kole nebo plavání. Prospějí vašemu vzhledu, navodí dobrý pocit ze sebe samé a posílíte také kardiovaskulární systém, čímž snížíte riziko infarktu či mrtvice.

4. Promilujte menopauzu

Řadu žen trápí v průběhu klimakteria problémy v sexuálním životě, zejména bolest při pohlavním styku. Ta bývá způsobena nedostatečným zvlhčením pochvy. Cévy již tolik neprokrvují pochvu a bez estrogenů se ztrácí pružnost vaginy. Nestyďte se o svých trablech říct gynekologovi, tento problém není neřešitelný.

Varování

Pokud byste sex provozovala i přes bolest, může dojít k drobným poraněním a vzniku infekce. Když se rozšíří do močových cest, případně do ledvin, je to pak pěkná lapálie.

Pravděpodobně vám doporučí vaginální gely, krémy nebo čípky s přídavkem estrogenů, které mají za úkol zkvalitnit váš sexuální prožitek. Výhodou těchto preparátů je, že estrogeny v nich obsažené působí pouze lokálně, takže je můžete užívat i tehdy, pokud nesmíte podstoupit celkovou hormonální substituční léčbu.

5. Myslete pozitivně

Ačkoli je menopauza obtížná etapa života, není to nemoc. Nepropadejte panice, že ztrácíte na ženskosti, a soustřeďte se na výhody přechodu. Například nemusíte mít strach z nechtěného těhotenství. Dále je to vidina toho, že premenstruační syndrom ani menstruace už vás nebudou měsíc co měsíc obtěžovat. A milostným hrátkám se tak budete moct věnovat, kdykoli chcete.

Přistupujte prostě ke klimakteriu v rámci možností optimisticky a nenechte je, aby nad vámi získalo nadvládu – fyzickou, ale ani psychickou.