09.04.2019 12:30

Soubor Tygr v tísni připomene inscenací dnes již neexistující zimní stadion na Štvanici

Na pražském ostrově Štvanice spojeném především se sportem, ale poslední léta i s divadlem, se odehrají dvě představení Chrám hokeje na Štvanici. Divadelní formou chtějí jejich pořadatelé připomenout dnes již neexistující zimní stadion, slavné roky československého a českého ledního hokeje i zchátralou funkcionalistickou kavárnu od architekta Veletržního paláce Josefa Fuchse. Právě v bývalé kavárně dnes nazývané FUCHS2 umělecký soubor Tygr v tísni 26. a 27. dubna představení uvede.

Soubor působí v nedaleké Vile Štvanice. V prostoru FUCHS2 chce otevřít novou dramaturgickou linii Tváří v tvář. Nabídne sérii site-specific večerů, pohybující se na hranici divadla a mejdanu a vycházející z historie a genia loci tohoto funkcionalistického prostoru, uvedla dnes v tiskové zprávě vedoucí produkce Tygra v tísni Aneta Kučeříková. Chrám hokeje na Štvanici v režii Zuzany Burianové je první událostí z cyklu Tváří v tvář.

„Víte, kde najdete Chrám českého hokeje? Od roku 2011 nestojí. Není náhoda, že jsme od té doby nevyhráli žádný hokejový šampionát? Že prožíváme nejdelší řadu neúspěchů v historii české hokejové reprezentace?" ptají se pořadatelé večera a zvou na akci, při níž bude možné i "odprosit hokejové bohy".

Chrám hokeje vychází z dobových fotografií, dokumentů a článků o historii zimního stadionu na Štvanici. Stavba od architekta Josefa Fuchse z roku 1932 byla prvním hokejovým stadionem s umělou ledovou plochou na území Československa a první mistrovství světa v ledním hokeji se v budově uskutečnilo již v roce 1933. Za svou historii přivítal celkem čtyři mistrovství světa, kde česká hokejová reprezentace vždy získala medaili.
Od roku 2000 byl stadion památkově chráněný. V roce 2012 ho Praha zbourala, údajně byl ve špatném stavu. S demolicí nesouhlasila velká část veřejnosti. Dělo se tak v době, kdy město získalo v architektonické soutěži názory odborníků na to, jak by celý ostrov mohl v budoucnu vypadat.

„Nabízíme divákům prostřednictvím humorné divadelní formy témata nejen sportovní, ale i společenská a politická. Přivádíme je na tribunu hokejového zápasu mistrovství světa, kde nechybějí hokejoví komentátoři, hráči, trenéři ani rozhodčí. Ti společně s dalšími postavami mapují stěžejní momenty začátků československé hokejové historie," říká o projektu dramaturg Petr Šmíd.

http://tygrvtisni.cz/

Autor článku: ČTK: hrm, mha

Soubor Tygr v tísni připomene inscenací dnes již neexistující zimní stadion na Štvanici

Inscenace

23.04.2024

Lze dnes Věřit v šelmy? HaDivadlo zpracovává francouzskou prózu o vztahu člověka a přírody

Autobiografie francouzské antropoložky Nastassji Martin s názvem Věřit v šelmy se dočká své divadelní adaptace v brněnském HaDivadle. Inscenační tým v čele se slovenskou režisérkou alternativního divadla Júlií Rázusovou a dramaturgyní Annou Prstkovou představí témata propasti mezi divokou krajinou a západní civilizací i vyrovnávání se s osobním traumatem v kontextu současné geopolitické situace.

23.04.2024

Návrat krále. Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Životní epizoda božského zpěváka, který se ze své socialistické vlasti vydal v 70. letech naplnit své sny do kapitalistické ciziny, inspirovala dramatika a režiséra Jakuba Čermáka k vytvoření nové inscenace napsané přímo pro Švandovo divadlo. Návrat krále nabízí výlet do minulosti, příběh nepravděpodobné lásky i tragikomickou bitvu o smysl umění.

23.04.2024

Hudebně-divadelní inscenace Labyrint na motivy díla Jana Amose Komenského se letos vrátí na divadelní prkna

Nejznámější dílo jednoho z největších českých myslitelů, filozofů a spisovatelů Jana Amose Komenského, Labyrint světa a ráj srdce se letos vrátí na divadelní prkna. Hudební divadlo Labyrint autorky Jarmily Bekové v provedení sólistů Jiřího Macha, Radka Novotného, Jana Sklenáře a samotné autorky, symfonického orchestru Camerata Moravia, pěveckého sboru Chermon a kapely pod taktovkou dirigenta Joela Hány bude uvedeno 3. října 2024 v brněnském Sonu a 15. října 2024 v pražském divadle Hybernia.