Komentář Petra Peška: Oběti a viníci tchajwanského faux-pas

Skončí ministryně Nováková? Babiš chce se Zemanem probrat vládní změny

Skončí ministryně Nováková? Babiš chce se Zemanem probrat vládní změny Zdroj: ČTK

Mohla by to být taková pěkná tečka za tím naším čínsko-tchajwanským případem. Šéf Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře – tedy de facto ostrovní ambasády – popsal roli, jakou měla hrát ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková při jeho vykazování  z nedávného setkání s diplomaty na půdě ministerstva. „Když jsem opouštěl jednací místnost, ministryně stála v její zadní části s čínským velvyslancem a musela čekat, až jí velvyslanec povolí, že může začít jednání,“ rozpovídal se Chung-I Wang (respektive Joey Wang, jak se též uvádí) v rozhovoru pro úterní Hospodářské noviny.

Odchod byl prozřetelný tah, jakkoliv potupné to pro něj asi bylo, Tchajwanci jsou ale trpěliví a na jisté ústrky ve světě diplomacie jsou zvyklí. Pokud by zůstal, mohl by být on považován za viníka – či přinejmenším spoluviníka – vzniklé tahanice, nemluvě snad o případném zrušení další slavné cesty prezidenta Zemana do Číny.

Kromě něj se „obětí“ incidentu stal náměstek ministryně Vladimír Bärtl, který se za snahu o urovnání nepříjemné situace dočkal oficiálního pokárání. Jak se ale ukazuje, role Marty Novákové byla mnohem větší, než se snažila ona sama tvrdit. Přenášení viny na podřízené – a jindy naopak připisování si jejich úspěchů – je zjevně oblíbenou disciplínou i ve státní správě.

Jistou pikantností je, že čínskému velvyslanci podle serveru Aktuálně.cz asistoval se stížností náměstek ministerstva zahraničí Martin Tlapa – byť prý nevěděl, o co jde, jen jej nasměroval k organizátorům schůzky. Bylo to přitom jeho ministerstvo, které se proti vykázání tchajwanského zástupce a postupu ministryně Novákové ozvalo.

Věci ale ani tady nejsou černobílé a i šéf diplomacie Tomáš Petříček – vcelku správně – nepochybuje, že „Čína je rozhodně významná země, druhá největší ekonomika na světě a v celé řadě oblastí máme zájem spolupracovat,“ jak uvedl například v lednovém rozhovoru pro Novinky.cz.

Jak už bylo mnohokrát řečeno, ostrakizování zástupců Tchaj-wanu je nejen neslušné, ale i neprozřetelné – ostrovní investice u nás jsou mnohem větší, než ty opěvované z pevninské Číny. Což ovšem neznamená, že se máme obracet zády k nejlidnatější zemi světa. Ostatně i mezi odbojným ostrovem a pevninou bují čilé obchodní vztahy (Tchaj-wan je v Číně významným investorem) a probíhají i politické kontakty, byť na nižší úrovni a spíše se zastánci jedné Číny.

Incident a jeho dozvuky jsou každopádně jen dalším důkazem, že v nejednotnosti naší zahraniční politiky se nic nemění. Takže proč toho nevyužít.