Recenze: Řbitov zviřátek - zlo ožívá v děsivém hororu podle Stephena Kinga

Recenze: Řbitov zviřátek - zlo ožívá v děsivém hororu podle Stephena Kinga
Řbitov zviřátek (2019) | CinemArt

Následují spoilery, pokud vůbec neznáte knižní předlohu a neviděli jste trailer!

Řbitov zviřátek
| Paramount Network
Tudíž, když Creedovým umře milovaný kocour a později milované dítě, udělá Louis co asi...?
Film Řbitov zviřátek je adaptací slavné horové knihy Stephena Kinga z roku 1983. Tu jsem možná kdysi hrozně dávno četl a určitě jsem kdysi hrozně dávno viděl první filmovou adaptaci (1989). Z děje jsem si ale nepamatoval víc, než je napsáno v úvodním odstavci.
Nyní (po zhlédnutí nové verze) jsem si na Wikipedii osvěžil děj knihy a musím konstatovat, že děj nového filmu se od ní v jistých věcech liší, například v tom kdo, kdy umře a v jakém pořadí. Ale ústřední zápletka a atmosféra zůstaly víceméně stejné, což je současně dobře i špatně. Dovolte mi vysvětlit:
V tuto chvíli jsem si uvědomil, že nejsem schopen se stoprocentní jistotou napsat, ve které dekádě se nový film odehrává, ale jsem si skoro jistý, že se v něm vyskytovalo moderní auto, nejméně jeden smartphone, takže asi někdy v nedávné době. Bez ohledu na to je ale atmosféra celého filmu velmi retro. Moderní technologie nehrají v zápletce žádnou roli a celý film je také natočen ve stylu, v jakém se točily horory někdy před 30 - 40 lety.

Trailer:

Řbitov zviřátek
To je dobře pokud se vám horory 80. let líbily (myslím nekrvavé atmosférické horory, ne slashery) a chcete si je jistým nostalgickým způsobem připomenout.
Ale není to dobře, pokud chcete vidět současný film, od kterého očekáváte, že se nějak popere s konkurencí současných hororů. Takový film Řbitov zviřátek není. Jeho zápletka působí velmi archaicky (což je logické, protože je archaická) a předlohy neznalý divák si skoro určitě bude říkat: "OK, tak ti mrtví ožívají a jsou pak zlí... A to je všechno? Kvůli tomu sedím v kině dvě hodiny?". Je natočený řemeslně schopně, ale nevšiml jsem si ničeho extra zajímavého, s výjimkou dvou-tří hezky nasvícených / nasnímaných scén. A herci (z nichž nejznámnější je John Lithgow v menší roli tajuplného vidláckého dědka) jsou adekvátní, ale opět žádným způsobem nepřekvapí.
Nový Řbitov zviřátek na mě působil jako opravdu kvalitní televizní film. A myslím to víceméně jako pochvalu.
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: V českém názvu je (stejně jako v názvu knihy) krátké I ve slově "zviřátek". V úvodních titulcích filmu je omylem dlouhé (v Unii filmových distributorů to popletli a Filmprint to vzal odtamtud).