Hlavní obsah

Brno se snaží zachránit závod Moto GP. Pošle mu 15 milionů, ale spoléhá na státní pomoc

Spolek o podpoře jedná s Ministerstvem pro místní rozvoj. Ministerstvo školství odmítlo závod znovu dotovat.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V roce 2020 končí Spolku pro GP ČR Brno smlouva s promotérskou firmou Dorna, ta ve spolupráci možná nebude chtít pokračovat. Zastupitelé Brna v úterý schválili na závod částku 15 milionů. Je to o pět milionů více, než bylo v plánu. Jihomoravský kraj už dřív schválil 25 milionů. Stát by mohl přispět částkou 65 milionů korun. Bude o tom jednat v pondělí 15. dubna.

Článek

Město Brno uvolní na motocyklovou Velkou cenu 15 milionů. Exprimátor Petr Vokřál sice navrhoval ještě o pět milionů více, ale v zastupitelstvu s tím neuspěl.

Primátorka Markéta Vaňková vyjádřila obavu, že by příští ročník světových motocyklových závodů Moto GP, které sama označuje za jeden ze symbolů Brna, mohl být poslední.

Spolek pro Moto GP platí ročně promotérské společnosti Dorna zalistovací poplatek přes sto milionů korun. S Dornou má smlouvu do roku 2020. Po loňském ročníku, kdy po Velké ceně zůstal dluh téměř 32 milionů korun, se teď zastupitelé obávají, že Dorna nebude chtít prodloužit smlouvu.

„Kvůli výpadkům v platbách z předešlého roku poslala Dorna spolku dopis, že pokud letos nebude platit včas a přesně, tak nebudou chtít jednat o prodloužení smlouvy,“ řekl bývalý primátor Vokřál.

Dalším navýšením rozpočtu by podle Vokřála město vyjádřilo akci podporu. „Dodalo by to více klidu, po loňských fatálních pochybeních,“ dodal.

Primátorka Brna Markéta Vaňková zatím rozpočet nechce dále navyšovat. V tuto chvíli nevíme, kolik peněz dostaneme od státu a kolik peněz bude z prodeje vstupenek, je dobré počkat, jak dopadnou tyto dva body a potom případně jednat o dalším navýšení,“ řekla Vaňková.

Spolek jedná s Ministerstvem pro místní rozvoj. Ministerstvo školství po loňském ročníku odmítlo Velkou cenu dotovat. Spolek podle nich nesplnil podmínky dotace.

Ministerstvo pro místní rozvoj by mohlo Grand Prix podpořit částkou 65 milionů korun. „Pokud nám peníze stát nepřidělí, je důvod se obávat, že příští rok se Moto GP pojede naposledy. Bez podpory státu to nezvládneme,“ uvedla Markéta Vaňková.

S Ministerstvem pro místní rozvoj jednalo už předešlé vedení Brna. „S ministryní financí a ministryní pro místní rozvoj jsme se dohodli, že Velkou cenu už bude dotovat MMR. Věřím, že to schválí,“ řekl exprimátor Vokřál.

Vláda by o udělení dotace měla jednat 15. dubna.

Reklama

Doporučované