Babyboom u volavek v zoo Praha: Hladové krky natahují po rybkách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Babyboom u volavek v zoo Praha: Hladové krky natahují po rybkách

Mláďata hladově čekají na další přísun natrávených rybek.
Mláďata hladově čekají na další přísun natrávených rybek. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Hladové krky se již vyklubaly z modrozelených vajíček v hnízdech volavek v pražské zoo. Máma s tátou jsou v jednom letu, aby dětičky nasytili.  Za potravou létají až 20 km daleko, žádná voliéra je totiž neomezuje.

„Potomky krmí oba rodiče především natrávenými rybami,“ říká zooložka Romana Anděrová. V některých hnízdech, která mívají v průměru téměř půl metru, začíná být těsno. „Mláďata je začnou opouštět až v okamžiku, kdy jim narostou letky, aby mohla plachtit,“ objasňuje Anděrová.
Vyletět z hnízda není jen tak. Opeřená mládež nejprve vyleze vedle hnízda na větev a učí se udržovat rovnováhu, Teprve pak se začnou mladé volavky pouštět do vzduchu a trénovat plachtění. I v této době je ještě rodiče občas na zemi dokrmují.

Zobák jako harpuna
Volavky jsou velmi trpělivými lovci. Dlouhé minuty stojí v mělké vodě a číhají na kořist. Když se objeví rybka, prudce vymrští esovitě stočený krk a zobákem zaútočí jako harpunou. Jakmile rybu zasáhnou, cuknou hlavou zpět a úlovek zmizí v širokém jícnu. Dokážou spolknout rybu dlouhou až 25 cm.



Přečtěte si
ko5tam@...
9. 4. 2019 • 19:20

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >> >> www.SlimExtrem.com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.