Se zástupci města a pedagogy jednal o předškolním vzdělávání a dětských skupinách. Pak si s primátorem prošli část Mostu a řešili potíže s bydlením a sociálně vyloučenými lokalitami. Setkání skončilo kritickou poznámkou šéfa mostecké radnice, že pomoc státu městům a obcím na severu Čech navzdory mnoha návštěvám vládních činitelů a zákonodárců pokulhává.

„Problémy jsou stále stejné, ale zatím se toho příliš neudálo,“ sdělil primátor Jan Paparega.

„Děláme v rámci možností a legislativy, co se dá. Nelze ale rychle napravit to, co se tu desítky let neřešilo,“ reagoval premiér, který hájil hlavně vládní program Výstavba na podporu dostupného bydlení.

Podle primátora město Most nechce stavět z dotací byty nové, ale potřebuje od státu finanční pomoc na výkupy bytů, aby mohlo čelit obchodu s chudobou. Podle Babiše se tato možnost bude projednávat v pondělí na vládě. „Budeme diskutovat o detailech,“ uvedl.

Učitelka Šárka Mandincová se svými žáky
Šárka Mandincová bodovala v soutěži učitelů. Je Ámosem češtinářem

Premiér nejprve navštívil městské Středisko volného času, kde si prohlédl zázemí včetně obří autodráhy a seznámil se s provozem místní školky Albrechtická, kterou pochválil.

„Mateřské školy máme na vysoké úrovni,“ sdělila Milada Kmínková, ředitelka Mateřské školy Most, která sdružuje patnáct městských školek. Kmínková požádala premiéra, aby stát investoval do předškolního vzdělávání a nezvýhodňoval dětské skupiny, které nemusejí dodržovat tolik předpisů.

Podle Andreje Babiše stát pomáhá zvyšovat kapacitu školek a bude v tom pokračovat i nadále. Premiér ale zároveň hájil užitečnost dětských skupin. Podle něj pomáhají hlavně na přechodnou dobu, protože rozšiřování mateřských škol či výstavba nových potrvá několik let.

„Naše priorita je, aby maminky mohly co nejdříve pracovat. Samy nás o to žádají a poukazují na to, že není místo ve školkách. Dětské skupiny jsou pro ně takové emergency, a proto jsme k nim benevolentnější,“ upozornil Babiš.

I přesto že 15. března 1939 už Mostecko dávno patřilo jako součást župy Sudety pod správu nacistického Německa, byl zábor zbylého území Československa, jak pro místní Čechy, tak i Němce, významnou událostí.  Svědčí o tom články z místních novin.
Tip Deníku: Přednáška přiblíží Mostecko mezi dvěma válkami

„Rodiče nejvíce pociťují nedostatek volných míst pro děti ve věku od 2 do 3 let,“ sdělila mostecká poslankyně Hana Aulická Jírovcová, která premiéra do Mostu pozvala. Podle ní mohou dětské skupiny pomoci, ale měly by se víc regulovat, například tím, že budou pro děti do věku 4 let. „Ty by pak měly přejít do mateřské školy, kde je lépe připraví na vstup do základní školy,“ uvedla poslankyně.

Babiš pak přejel do ulice Jaroslava Seiferta nedaleko vyloučené lokality Stovka, kde stojí tři vybydlené činžáky, jež město vykoupilo od soukromníka a s pomocí své společnosti Mostecká bytová jeden z domů opravuje na standardní byty. Podle primátora mohou sloužit jako startovací pro mladé rodiny či lékaře. S Babišem pak prošli ulici, kde vzniká domov pro lidi s demencí, setkání ukončili v 7. ZŠ.

V delegaci byli i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, hejtman Oldřich Bubeníček, náměstkyně primátora Markéta Stará, poslanec Jan Schiller a další hosté.

Babiš nebyl na Mostecku poprvé. V předchozích letech navštívil i Litvínov a soukromě přijel podpořit místní tým hnutí ANO soutěžící na jezeru Matylda při závodu dračích lodí.

V Mostě začal soud s anarchisty. Na snímku čekání na chodbě na zahájí líčení.
Soud řeší levicový extremismus, anarchisté v Mostě odmítli propagaci násilí