Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejistky porazily Německo a jasně ovládly skupinu. Ve čtvrtfinále MS je čekají Finky

Ani ve čtvrtém utkání skupiny B na mistrovství světa české hokejistky nezaváhaly. Poradily si po výsledku 2:0 s Němkami zásluhou dvou gólů Aleny Mills ve druhé třetině, které dělily pouhé dvě minuty. Češky ovládly skupinu a jelikož Kanaďanky porazily přesvědčivě ve skupině A Finky 6:1, narazí svěřenkyně Petr Nováka ve čtvrtfinále na Seveřanky.

Radost českých hokejistek na MS
zdroj: Český hokej autor: Martin Mašek

"Věříme, že bychom je mohly porazit a pokračovat ve skvělých výkonech dál. Můžou nás podcenit, ale my máme hodně nábojů, které můžeme použít," řekla Mills.

Kanada bude hrát o semifinále s Německem, obhájkyně titulu a suverénky turnaje Američanky s Japonskem a Rusko se Švýcarskem.

Českému týmu, který na minulém šampionátu v roce 2017 skončil na posledním místě a zůstal mezi elitou díky rozšíření turnaje na deset účastníků, by býval stačil k prvenství ve výkonnostně horší skupině proti Němkám i jednobodový zisk.

Bezbrankový stav vydržel až do 34. minuty, kdy se Češky prosadily ve své čtvrté přesilové hře v utkání. Samy se v jednom oslabení ubránily. V době, kdy pykala Rebecca Graeveová, se po přihrávce Anety Tejralové prosadila střelou z pravého kruhu z pravého kruhu Mills, která zaskočila v obraně z útoku.

"To je asi ten největší paradox," smála se Mills, že dala první góly na turnaji po přesunu do defenzivy. "Bylo to asi tím, že jsem se na pozici obránkyně dostávala víc na puk a taky do pozic, odkud můžu víc střílet. Němky byly dost stažené, holky mi skvěle nahrávaly," dodala.

Přesně za dvě minuty se kapitánka českého týmu trefila i podruhé, když překonala brankářku Ivonne Schröderovou od modré čáry. Brankářce Kristýně Bláhové stačilo k čistému kontu deset úspěšných zákroků.

Po nováčkovi Francii neuhájily účast v elitní kategorii ani Švédky, které prohrály s Japonskem 2:3 a skončily ve skupině B předposlední. Seveřanky hrály na všech dosavadních 19 světových šampionátech a mají bronz z let 2005 a 2007. Jejich dosud nejhorším umístěním byly sedmé pozice z let 2001 a 2013.

Švédky nechyběly ani na všech šesti olympijských hrách, kde hokejistky hrály, a pod pěti kruhy vedle bronzu v roce 2002 dosáhly i na stříbro o čtyři roky později.

Mistrovství světa hokejistek v Espoo (Finsko):

Skupina A:

USA - Rusko 10:0 (3:0, 4:0, 3:0),

Kanada - Finsko 6:1 (2:0, 2:0, 2:1).

Skupina B:

ČR - Německo 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 34. Mills (Tejralová, Hymlárová), 36. Mills. Rozhodčí: Ketonenová (Fin.), Zujevová (Rus.) - Heikkinenová (Fin), Toddová (Kan.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 102.

Švédsko - Japonsko 2:3 (1:0, 0:1, 1:2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články