Hlavní obsah

I zvířata žijí v manželství: 7 monogamních druhů

Foto: Volodymyr Burdiak, Shutterstock.com

Foto: Volodymyr Burdiak, Shutterstock.com

Reklama

Když se dva berou, doufají, že to bude na celý život. Ve zvířecí říši se sice na svatbu nehraje, ale pouto dvěma jedincům často vydrží až do smrti. Je to k nevíře, ale i některá zvířata dovedou být věrná až za hrob.

Článek

Institut manželství, chcete-li rodinného svazku, je u lidí známý od nepaměti. Slovo rodina vychází ze slova rodit, proto většinou spojuje dva jedince, kteří spolu mají potomky. I zvířata žijí v sociálních vazbách, ale monogamie (jednotlivci jsou věrni jedinému partnerovi) je poměrně vzácná. Obecně se vyskytuje u méně než 5 % savců, u primátů je to 15 % a rekordmany jsou ptáci s poměrem až 30 % (kdysi se uvádělo až 90 %, ale genetika řekla své).

Gibboni jsou podobní lidem

Poskakují v korunách stromů, na zem slézají jen výjimečně a žijí v rodinných seskupeních, ovšem páry jsou si věrné po celý život trvající 30 až 40 let. Primáti jsou nám lidem blízcí, proto i u nich prý dochází k „rodinným“ krizím a ojedinělým záletnickým excesům, ovšem o svá mláďata společně pečují celých 9 let až do jejich dospělosti.

Foto: Edwin Butter, Shutterstock.com

Žijí odděleně od ostatních, vysoko v korunách stromů – to se jim ta věrnost praktikuje dobře Foto: Edwin Butter, Shutterstock.com

Žárlivý jako sup

Jak už bylo řečeno, ptáci rádi fungují v párech. Černí supi si tento zvyk vzali k srdci a jdou až na dřeň. Trestají záletnictví a napadají jiné supy, kteří byli přistiženi při činu. No, věřili byste tomu?

Foto: Arto Hakola, Shutterstock.com

Záletnictví supů bývá po zásluze potrestáno Foto: Arto Hakola, Shutterstock.com

Vlk – monogamie znamená moc

Sedmi až dvanáctičlenné smečce šéfuje alfa pár, který také určuje sociální strukturu skupiny. Jde o nerozlučnou dvojici, která jde příkladem ostatním. Mívá štěňata jednou za rok a vyznačuje se věrností do konce života jednoho z nich. Vdova nebo vdovec si pak hledá náhradu.

Foto: Silvy1963, Shutterstock.com

Být alfa samec a samice ve smečce přináší spoustu výhod i závazků Foto: Silvy1963, Shutterstock.com

Majetkové souznění bobrů

Dalo by se říci, že bobři jsou hodně pragmatičtí. Když už si vyberou ten správný protějšek, pustí se pár společně do stavby hrází a jezírek, které jsou jeho domovem. Společné dílo je pak škoda opustit, a tak bobr zůstává se svou partnerkou celý život.

Foto: P Harstela, Shutterstock.com

Bobří manželství má patrně ryze majetkový důvod, ale co my víme... Foto: P Harstela, Shutterstock.com

Labutí tanec

Tito velcí ptáci často bývají dáváni za příklad monogamních zvířat. Nejenže jsou si věrni, ale svou lásku dávají okázale najevo při tokání: plavou těsně vedle sebe a ve stejném taktu pohybují krky, stejně otáčejí hlavu, klaní se a namáčejí zobáky. Vypadá to jako labutí tanec (škarohlídům připomínající spartakiádu).

Když už jsme u toho silného svazku… nemusí být jen mezi samicí a samcem. Zoologové zaznamenal nejeden homosexuální pár. Dva labuťáci dokonce umí postavit mnohem úhlednější hnízdo než ostatní páry. Ptáte se, k čemu jim je, když nemají vajíčko? Labuťáci do svého výstavního hnízda snadno přilákají samici, spáří se s ní, aby nakladla vajíčka, a… pak ji vyženou. O vejce a potomky už se postarají sami.

Foto: Volodymyr Burdiak, Shutterstock.com

Pozorovat labutě při jejich tokání neboli páření je opravdu zábava Foto: Volodymyr Burdiak, Shutterstock.com

Pralesnička se proměňuje

Tento druh jedovaté žáby z peruánského pralesa je věrný především svému druhovému názvu proměnlivá. Po tisíce let byla tato žába věrná jednomu partnerovi – společně se starali o vajíčka uložená do kalichů rostlin vysoko v korunách stromů. Jenže jak ubývá vlhkost v pralesích, líhne se stále méně mláďat, hrozí vyhynutí druhu a samičky si řekly dost! Začaly do péče o vajíčka zapojovat i další samce a nedobrovolně se z monogamních žabek stávají notorické záletnice.

Foto: Klaus Ulrich Mueller, Shutterstock.com

Jedovatá žába se rozhodla nevyhynout, proto vyměnila věrnost za záletnictví Foto: Klaus Ulrich Mueller, Shutterstock.com

Hraboš prériový si občas odskočí

U těchto malých hlodavců je vztah samce a samice přirovnáván k závislosti, jde prostě o návyk na jednoho partnera a dlouho se tento druh považoval za ryze monogamní. Ovšem po důkladnějším zkoumání se zjistilo, že někteří hraboši mají vadný receptor navigace a občas zabloudí cestou do své nory. Najednou se objeví u sousedů a podle hesla „kamarád, taky rád“, se sousedka nenechá dlouho přemlouvat, a nevěra je na světě.

Foto: Agnieszka Bacal, Shutterstock.com

Svou partnerku mám rád, ale občas se trochu zaběhnu, no...Foto: Agnieszka Bacal, Shutterstock.com

Pozorujete více podobností v životě zvířat a lidí? 

Reklama

Související témata:

Načítám