Premiér Andrej Babiš navštívil Most, řešil obchod s chudobou i nedostatek školek
Premiér Andrej Babiš v Mostě. Foto: e-deniky.cz
Most

Most - Předseda vlády České republiky Andrej Babiš v pondělí navštívil Ústecký kraj. Společně s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou v Mostě řešili s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem problémy, které tento region nejvíce trápí. Mezi diskutovaná témata patřil problém exekucí, bydlení a zneužívání dávek a příspěvků na bydlení či obchod s chudobou. Premiér se setkal i se zástupci mosteckých mateřských škol.

Vláda se problému chudoby a sociálního vyloučení věnuje. Byl vypracován návrh patnácti opatření na boj s chudobou a sociálním vyloučením. Realizací těchto opatření se bude vláda zabývat – klíčové opatření, tedy revize systému sociálních dávek by měla být předložena ještě do konce letošního prvního pololetí.

„Zatím jsme nenašli nějaký lék, jak snížit výši nájemného. Připravujeme mapy nájemného a teď bychom měli projednávat na koaliční radě návrh paní ministryně Maláčové, jak snížit doplatek na bydlení. Je tam vícero dávek, jsou na to různé názory. Já v tuto chvíli nejsem schopen říci, jak to vyřešíme, ale je to velké téma, už dlouho se o tom mluví, ale bohužel zatím výsledky nejsou moc pozitivní,“ připustil premiér Andrej Babiš s tím, že hlavní tíha řešení tohoto úkolu leží na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Snížení výše nájemného je podle premiéra klíčové. Je třeba najít nástroj, jakým pronajímatele donutit cenu nájmu snížit, nebo je přimět, aby byty obývané sociálně slabými osobami odprodali.

V Ústeckém kraji došlo v posledních letech k navýšení počtu sociálně vyloučených lokalit. V roce 2006 jich bylo identifikováno 63, v roce 2015 již 89. V souvislosti s tím vzrostl též počet sociálně vyloučených osob. V ČR je nyní také zhruba 850 000 osob v exekuci, z toho nejvíce právě zde v Ústeckém kraji – 125 000 osob.

1004babis

Premiér Babiš a ministryně Dostálová v doprovodu mosteckého primátora Jana Paparegy a hejtmana Oldřicha Bubeníčka. Foto: e-deniky.cz

Premiér Babiš diskutoval také s mosteckým primátorem Janem Paparegou. Bavili se mimo jiné o nedostatku dostupného bydlení. Předseda vlády připomněl, že Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo program Výstavba, který má výstavbu domů a bytů podpořit a to včetně bytů pro sociální účely. „Je to projekt o dostupnosti bytů. To znamená, že to není jen o sociálních bytech. My říkáme, že byty mají stavět obce a města,“ řekl premiér. Stát má podle něj zařídit legislativu, aby výstavba netrvala dnešních i deset let. „Proto chystáme rekodifikaci stavebního práva,“ podotkl.

Předseda vlády se v doprovodu poslankyně Hany Aulické rovněž setkal se řediteli mateřských škol. Diskutovali o problematice předškolního vzdělávání, činnosti dětských skupin, nedostatku míst v mateřských školách či rodičovském příspěvku.

„My to samozřejmě řešíme, podporujeme mladé rodiny. Za minulé koaliční vlády jsme dávali daňové úlevy na druhé a třetí dítě, ale hlavně máme obrovský nedostatek kapacit mateřských škol. Paní ministryně Dostálová má od obcí požadavky za 8,5 miliardy korun na investice do mateřských škol. Už jsme vyhlásili dotační program, je v něm už asi 1,2 miliardy, přihlásilo se zhruba 150 obcí. Vyhodnocujeme to, ale stále je to málo. Postavit mateřskou školku trvá dlouho, tak řešíme ty dětské skupiny,“ konstatoval premiér Babiš s tím, že dětské skupiny mohou fungovat jako přechodné řešení do doby výstavby nových školkových kapacit.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru