Veterináři odebrali z Křenku vyhladovělé hříbě a klisnu s uhnilým kopytem

  10:00
Veterináři odebrali první dva ze šesti podvyživených koní z hřebčína v obci Křenek na Praze-východ. Správní řízení komplikuje, že zvířata v průběhu řízení změnila vlastníka. Podle ochránců zvířat je to jen obstrukce ze strany skutečného majitele koní Radka Šnábla.

Odebrat koně přijeli veterináři v úterý. Šnábl po dvou hodinách vyjednávání s úředníky v rozčilení odjel pryč s tím, že už mu koně nepatří.

„Já jsem navrhl přerušení, aby si správní orgán nejdříve zjistil, kdo je vlastníkem koní a kdo je účastníkem řízení. To je celý,“ řekl Šnábl TV Prima.

Podle advokáta Roberta Plicky, který se dlouhodobé zabývá ochranou zvířat, jde o účelový pokus oddálit správní řízení.

„Jak jsem pochopil, tak zde bylo uváděno, že je vlastníkem zvířat najednou někdo jiný, že se sdělí do 24 hodin, kdo skutečným vlastníkem je. Je zvláštní, že někomu prodáte koně a nevíte vůbec komu,“ uvedl v reportáži Plicka.

Veterináři nakonec odvezli jednu vyhladovělou klisnu s uhnilým kopytem a stejně vyhladovělé hříbě. Obě zvířata byla obalená výkaly. Podle ošetřovatelů od zveřejnění kauzy už několik zvířat v hřebčíně uhynulo. Další koně odvoz čeká.

O šestici koní se postarají ošetřovatelé ve Staroboleslavském dvoře ve Staré Boleslavi.

Veterinární správa se případem podvyživených koní začala zabývat loni v únoru. Svědkové tvrdili, že majitel zvířata nekrmí a zanedbává. Majitel kritiku odmítá. Z rozbité ohrady v loňském roce několik koní uteklo, jeden způsobil dopravní nehodu.

Autor: