Petříčkův náměstek také figuroval ve vykázání zástupce Tchaj-wanu. „Ale já nevěděl, o co jde,“ tvrdí

09.04.2019 13:00

Incident, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů pořádané Ministerstvem průmyslu a obchodu, má dohru. Jak se totiž ukázalo, na jednání byl přítomen i náměstek ministerstva zahraničí Martin Tlapa. Píše o tom Aktuálně.cz.

Petříčkův náměstek také figuroval ve vykázání zástupce Tchaj-wanu. „Ale já nevěděl, o co jde,“ tvrdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničních věcí České republiky

Poslanci přitom minulý týden na incident reagovali tak, aby příště byly podobné akce právě konzultovány s resortem zahraničí. Tlapa však přímo na setkání nasměroval čínského velvyslance na kompetentní osobu – organizátora akce. Nyní tvrdí, že nevěděl, proč s ním chce Číňan hovořit.

Původní text ZDE

„Čínský velvyslanec se ptal, jestli se může potkat s organizátorem, tak jsem ho přivedl, ale u jejich rozhovoru jsem potom nebyl. Neřešil jsem nic ohledně toho, jestli tam má někdo zůstat, nebo nemá,“ uvedl Tlapa a dušuje se, že rozhodnutí vykázat z akce zástupce tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře s ním nikdo nekonzultoval. 

Celou věc tak pak řešil až právě náměstek ministryně průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl a zástupce Tchaj-wanu Chung-I Wang se poté rozhodl odejít. Bärtl za incident dostal vytýkací dopis.  

„Pan Bärtl je velmi zdvořilý, známe se spolu a jsme velmi dobří přátelé. Myslím si, že v té situaci se cítil opravdu v rozpacích, i vzhledem k našemu přátelství. Když mě oslovil, ani mě nemusel vyzývat k odchodu. Řekl jsem mu, že vím, co mám dělat, protože vím, že je pod tlakem. Problém není u něj,“ zastával se však Bärtla Chung-I Wang. Podle něj na ministryni tlačil čínský velvyslanec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…