Hlavní obsah

Rozvedl se i léčil na psychiatrii. Po sedmi letech vrátil soud kauzu bývalého náměstka hejtmanky na začátek

Bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda popisuje dopady kauzy ROP Severozápad na jeho život.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Soud se rozhodl případ spojit s další větví kauzy, kterou dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Článek

Po sedmi let od obvinění bývalého předního ústeckého politika ČSSD Pavla Koudy a tehdejšího ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze vrátil krajský soud jejich případ na začátek.

Soudce Jiří Blažek ve středu rozhodl, že se vyšetřování spojí s další větví kauzy, kterou dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. V ní je vedle Koudy a Kušnierze obviněno dalších 25 lidí.

Jde třeba o svého času vlivné podnikatele Alexandra Nováka a Daniela Ježka nebo bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou či někdejšího karlovarského hejtmana Josefa Novotného.

Krajský soud v Ústí nad Labem se případem Koudy a Kušnierze musel znovu zabývat poté, co zasáhl Nejvyšší soud. Ten řekl, že soudci dříve chybovali. Jenže Kušnierz, který je označován za klíčového svědka proti vlivným podnikatelům a politikům, si v této části kauzy již odseděl rok a čtvrt ve vězení.

Ze soudní síně odcházel rozladěný. „Bez komentáře,“ odpověděl Kušnierz jen na dotazy novinářů. Aby se kauza vrátila zpět policistům, navrhl žalobce Vladimír Jan. Seznamu řekl, že Kušnierz v této fázi o odškodnění žádat nemůže, i když si svůj trest za mřížemi již odpykal.

Policie uzavírá vyšetřování kauzy ROP Severozápad. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Kouda byl v této části případu odsouzen k tříleté podmínce. Před soudem jeho obhájce Vencislav Sabotinov popsal, že sedmileté trestní stíhání mělo vliv na jeho kariéru, rodinu i zdravotní stav.

„Během těch sedmi let mi zemřel otec. Rozvedl jsem se. Manželka neunesla ten tlak, když máte v baráku patnáct policistů. Jeden čas jsem se léčil i na psychiatrii,“ popsal Seznamu Kouda.

Dosud musel řešit dvě kauzy. Tu, kterou vrátil Nejvyšší soud, a další, kterou dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. „Situace se pro pana Koudu zjednodušší, bude se moci nyní soustředit jen na jedno řízení,“ prohlásil soudce Blažek, když zdůvodňoval své rozhodnutí.

Sabotinov s rozhodnutím soudu ale nesouhlasil. „Nebyly splněny podmínky k takovému postupu,“ uvedl. Proti tomu, že se případ vrátí na začátek, ale není odvolání možné.

Vyšetřování hlavní větve kauzy, kterou dozoruje Vrchní státní zastupitelství, jde nyní do finále. Advokáti a obvinění se již mohli seznámit se spisem.

„Policejní orgán činí úkony směřující k ukončení vyšetřování,“ uvedl žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který tuto část případu dozoruje.

Reklama

Doporučované