Hříčka přírody: Srdce vpravo, játra vlevo... A přece žila 99 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hříčka přírody: Srdce vpravo, játra vlevo... A přece žila 99 let!

Rose Marie Bentleyová zemřela loni.
Rose Marie Bentleyová zemřela loni. (Foto Facebook)

Studenti medicíny na univerzitě v Portlandu narazili při pitvě dárců orgánů na mimořádnou anomálii. Jedno z těl mělo zrcadlově obrácené orgány! Navíc patřilo ženě, které se dožila 99 let, což je za takovýchto okolností nevídané.

Žena trpěla vrozenou anomálií zvanou situs inversus. Ta způsobuje, že hrudní či břišní orgány jsou v těle uloženy obráceně – pravostranné, jako např. játra, vlevo, a naopak levostranné, tedy třeba srdce a slezina, vpravo.

Srdce v ohrožení

„Situs inversus se objevuje asi u jednoho z dvaadvaceti tisíc novorozenců a prakticky vždy vede k problémům se srdcem. Kvůli tomu se jen třináct procent dětí s touto poruchou dožije pěti let,“ tvrdí profesor Cameron Walker, který na zmíněnou pitvu dohlížel.
Jak se později ukázalo, onou pitvanou ženou byla Američanka Rose Marie Bentleyová, která zemřela v požehnaném věku 99 let. „Vzhledem k tomu, že v jejím případě byl situs inversus úplný, tedy postihl jak orgány v hrudníku, tak v břiše, je až neuvěřitelné, že se dožila takového věku,“ oznamuje Walker.

Pálení žáhy

Bentleyová se stala jakousi medicínskou celebritou, unikátem, který vstoupil do lékařských učebnic. Podle slov potomků to přitom byla úplně obyčejná dáma. „O té anomálii nevěděla a nijak ji neomezovala. Snad až na pálení žáhy, které s ní mohlo být spojeno. Ale jinak byla aktivní, chodila s námi kempovat, rybařit a byla to skvělá plavkyně,“ prozrazuje její dcera Ginger (76).

O své anomálii se nikdy nedozvěděla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.