Právě čtete

5 nových způsobů, jak provonět celou domácnost

48851  
Sdílet: 

5 nových způsobů, jak provonět celou domácnost

Vždycky mi přišlo zbytečné utrácet peníze za vůně do bytu z drogerie, a proto jsem hledala způsoby, jak ho provonět jiným, levnějším, a hlavně přírodním způsobem. Našla a vyzkoušela jsem jich hned pět.

10. 4. 2019 3 min. čtení Marie Bezděková
5 nových způsobů, jak provonět celou domácnost

Svíčky, aromalampy, vonné tyčinky – to je klasika a známe je všichni. Já ale ráda zkouším nové věci. Těchto pět voňavých vychytávek navíc stojí jenom pár korun.

Jenom pozor, určitě je zkoušejte postupně, všechny najednou jsou přece jen trochu intenzivní. :-)

Levandulovo-rozmarýnový prášek na koberce

Milovníci koberců je můžou nádherně provonět pomocí prášku, který se dá vyrobit během chvilky. Jeho velkou výhodou je navíc i to, že si jeho vůni můžete přizpůsobit podle toho, jakou máte nejraději. Běžně prodávané vůně a pohlcovače pachů na koberce jsou vyrobené zhruba z 96 % z jedlé sody, dále obsahují 2 % umělé vůně a 2 % dalších přísad (peroxid vodíku, voda, alkoholy, atd.). A to můžete vyrobit sami.

Budete potřebovat:

2–3 větvičky čerstvého rozmarýnu, 30 g jedlé sody, esenciální olej (levandulový, eukalyptový…) a mixér (nebo nůž, prkénko a trošku trpělivosti)

Jak na to:
  1. Nejdříve rozmixujte/nasekejte čerstvý rozmarýn. Čím jemnější kousky se vám podaří nasekat, tím rovnoměrněji pak prášek provoní váš koberec.
  2. Smíchejte sodu, rozmarýn a 5–10 kapek esenciálního oleje. Levandule je jemnější, eukalyptus hodně výrazný. Ale zkoušet můžete různé vůně!
  3. Vytvořenou směsí posypejte koberec, nechte 15 minut působit a pak vyluxujte. Vůně se z koberce uvolní a krásně rozptýlí po místnosti. Z koberců s nízkým vlasem prášek bez problémů vysajete, u vyššího vlasu případně prášek vyzkoušejte na menším kousku, ale problém jsem neměla nikdy.
Cena:

asi 15 korun za jednu mističku

Domácí gelový osvěžovač

V případě téhle vychytávky si dávám záležet na dózičce, do které gel dám. Slouží totiž zároveň jako dekorace. Vonět vydrží dva až čtyři týdny, záleží, jak rychle se bude odpařovat voda ze želatiny.

1 šálek vody (250ml hrnek), 1 lžíci soli, 1½ balíčku neochucené želatiny a oblíbený esenciální olej

Jak na to:
  1. V menším hrnci na sporáku zahřejte ¾ šálku vody a přidejte sůl. Až se zcela rozpustí, pomalu přidávejte želatinu a průběžně ji míchejte. Pokud to uděláte moc rychle, bude trochu „lepkavá“, ale pokračujte v míchání, dokud se nerozpustí.
  2. Hrnec odstavte a přilijte zbytek vody. Ještě chvíli míchejte a pak směs vlijte do vybrané nádobky.
  3. Přidejte alespoň 50 kapek esenciálního oleje. Nebojte se toho, želatina hodně vůně pohltí a bude ji uvolňovat postupně. Nejradši mám citrusové oleje, jako je pomerančový, limetkový, citronový nebo grapefruitový.
Cena:

Nejdražší je olejíček. Jedna miska vás vyjde zhruba na 50 korun, záleží, jak drahý zvolíte a kolik jej použijete. Samotná želatina stojí jednotky korun.

Voňavé domácí potpourri

Potpourri je velmi známá voňavá směs sušených vonných rostlin a koření, která nejen dokonale provoní celý byt, ale ve vhodné míse nebo jiné nádobě může být i velmi pěknou dekorací. Až přestane vonět, můžete ji zase „oživit“ oblíbeným esenciálním olejem. Anebo si potpourri vyrobit sami.

Budete potřebovat:

sušené květiny či byliny, voňavý esenciální olej, drobné kamínky nebo drobné dekorativní předměty na dozdobení

  1. Kupte si nebo nasbírejte voňavé jarní květy nebo bylinky, svažte je a zavěste tak, aby během několika dnů dokonale proschly.
  2. Suché květiny vložte do nádobky a bohatě je pokapejte esenciálním olejem. Zvolte stejný, jako je vaše zásoba sušených bylinek, pokud tedy máte k dispozici například sušenou levanduli, pořiďte si levandulový esenciální olej.
  3. Nádobu uzavřete a nechte olej, aby provoněl všechny květy, klidně i po dobu několika týdnů.
  4. Až se vše „uleží“, květy a vše naaranžujte do mísy nebo jiné nádoby, odkud se bude příjemná vůně postupně uvolňovat.

Pokud máte už hotové koupené potpourri, které dovonělo, prokapejte jej olejíčkem, nechte pár dnů zavřené a pak znovu použijte.

Cena:

Pokud nekupujete nové květy, počítejte jen cenu za pětinu lahvičky nebo méně.

Domácí náplň do elektrického osvěžovače

Kupovat pořád nové náplně je dražší než si ji vyrobit sama (logicky), a navíc je mi líto pořád vyhazovat prázdné zásobníky. Takže čas od času starý zásobník zrecykluji. Manipulace s ním je samozřejmě na vlastní nebezpečí.

Budete potřebovat:

použitou náplň do osvěžovače, kleště, libovolný esenciální olej, vodu

  1. Nejprve je potřeba, abyste z náplně odstranili knot, kterým vůně proudí do vzduchu. Použijte na něj kleště, ale buďte opatrní, abyste ho příliš nezdeformovali.
  2. Propláchněte knot pod tekoucí vodou, abyste ho zbavili zbytků původní vůně, a nechte ho uschnout.
  3. Do poloviny náplně nalijte vonný esenciální olej, například citrusový. Zbytek dolijte vodou, ale ne až po okraj, aby se tam vešel ještě knot.
  4. Vložte do náplně knot, zavřete ji a pečlivě promíchejte.
  5. Zapojte náplň do osvěžovače a dejte do zásuvky. Hotovo!
Cena:

Použijete necelou lahvičku olejíčku, záleží tedy na jeho ceně.

Aromatické „košíčky“

Aromatické košíčky můžete dát do šuplíku mezi oblečení nebo je naaranžovat do libovolné nádobky, takže váš byt provoní, ale také ozdobí.

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si 12 silikonových nádobek na muffiny.
  2. Ve středně velké misce smíchejte sodu s vodou a vytvořte z nich pastu.
  3. Naplňte pastou košíčky a prsty ji v každém z nich jemně stlačte.
  4. Košíčky položte na plech a pečte 20 minut. Pak je nechte několik minut vychladnout.
  5. Na každý z košíčků nakapejte pár kapek esenciálního oleje.
  6. Voňavé košíčky opatrně vyjměte ze silikonových nádobek a nechte úplně vychladnout.

Aromatické košíčky uchovávejte v mrazničce nebo ve vzduchotěsné nádobě, aby z nich vůně nemohla vyprchat. Trvanlivost vůně košíčků je zhruba 2–4 týdny. Když vyprchá, prostě ho přidejte k další várce prádla. Jedlá soda je skvělá na odstranění skvrn a pohlcení pachů v pračce.

Můžete ho taky umístit na dno koše na odpadky, takže v něm pohltí nepříjemné pachy.

Cena:

cca 5 korun/košíček (nebo méně)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články