Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Skyrunningová sezona začne již tento víkend na Ještědu

Skyrunningová sezona začne již tento víkend na Ještědu
foto: COMPRESSPORT JEŠTĚD SkyRace

Jan Bořil | 01.04.2019 | přečteno: 3549×

Již pár let se přední čeští skyrunneři setkávají v půlce dubna na COMPRESSPORT JEŠTĚD SkyRace®. Letošní trasa je lehce změněná, program rozšířený, ale hlavně už kopec na severu Čech začínají objevovat i zahraniční závodníci. Co letošní MČR ve Skyrace dospělých, U23 i juniorů přinese?

Program se oproti loňsku rozšířil už na dva dny. V sobotu nabídne pořadatel Honza Dušánek Vertikál, krátký 390m závod po černé sjezdovce Slalomák s převýšením 170 metrů. Poběží se kvalifikace, semifinále a finále. V neděli se potom kromě hlavního závodu Skyrace poběží i Trail s polovičními parametry (11,5 km/900m+) a zároveň na obou tratích budou vpuštěni i pejskaři v rámci Canicross závodů. Rovněž tak budou připraveny dětské závody.

V neděli v 11 dopoledne ale vypukne hlavní závod, Skyrace®. S parametry 25 km a 1700 metrů trať prověří důkladně prověří úplně všechny závodníky. Oproti minulým letů se trasa měnila spíše kosmeticky. Seběh do cíle se vrátil do starých kolejí, bude se tedy sbíhat pod lanovkou. Při prvním výstupu na Ještěd se ještě Honza Dušánek rozhodl zařadit výběh kamenitým polem, kde závodníci překonají cca 100 výškových metrů. Dá se očekávat, že reakce závodníků na tuto změnu budou rozpolcené – konečně pravý skyrunning v Česku nebo už zbytečné hledání extrémů?

A kdo tedy bude mezi favority? Vítězství bude určitě chtít obhájit Ondřej Fejfar: „Letos jsem prakticky ještě nikde nezávodil, a tak to pro mě bude dobrý test. Nicméně něco natrénováno mám, na závod se těším a budu chtít samozřejmě bojovat o vítězství stejně jako v minulých letech.“

Prohánět ho bude po zranění se vracející Jiří Čípa nebo ve švýcarských kopcích trénující Tomáš Buryška: „Chci bojovat o velké pódium v každém případě, ale hlavní formu směřuji až na další závody. Nejsem na rozdíl od kluků rozběhnutý z jiných závodů, takže výsledek může být nahoru i dolů. Cestování že Švýcarska mi úplně nepřidá. Ale je to český mistrovství, tak se chci ukázat a bojovat!“

A také spousta jiných – Maceček, Causidis, Křivohlávek, Kokošek, Fárník (ještě U23), Otevřel, Petr a celá řada dalších. Chybět bude např. Milan Janata (loni druhý), Pavel Brýdl (loni čvrtý), Tomáš Eisner (loni šestý) nebo Jan Mrázek (loni sedmý).

„Stejně jako asi pro většinu skyrunnerů je to i pro mě první hlavní závod sezóny a po zimě je každý dobře připravený a hlavně natěšený. Já taky, dlouhých a těžkých tréninků bylo dost, připravený jsem fyzicky skvěle, ale běžců na bednu bude letos klidně 15. Cílem je jednoznačně medaile z MČR, teď bude záležet, jak to v neděli sedne, ale moc se těším na závodění s kluky, že uděláme pěknou show,“ těší se Tomáš Maceček.

V ženách se loňská vítězka, Zuzana Krchová, nezúčastní a napodobí ji i Anna Straková, která brala stříbro. Papírovou favoritkou je tak Petra Ševčíková, která byla loni třetí. Prohánět ji bude Matrasová, Schorná, Gregorová, Rambová nebo třeba Kalousová a Štičková (ještě U23). „Forma moc není, trávila jsem teď v práci celé dny a nebyl čas na trénink. Ale budu se určitě snažit o co nejlepší umístění. Na mě je to docela krátký a rychlý závod, uvidíme,“ říká Ševčíková.

Tvrdé boje se budou odehrávat i v juniorských kategoriích, které jsou vyhlašovány v rámci separátního MČR. Situace je tam tradičně velmi nepřehledná a mnoho lidí může překvapit, v klucích U23 patří mezi největší favority Novák, Fárník, Semerád a Bořil, v juniorkách U23 potom Galaczová, Štičková, Pokorná a Kalousová. V mladší kategorii Junior 16–19 let je tolik neznámých jmen, že si vůbec netroufáme odhadovat, kdo by mohl být favoritem. Pro všechny mladé se zároveň jedná o nominační závody na JMS ve skyrunningu, které bude na začátku srpna v italských Apeninách.

Poprvé se ale na Ještědu ukáže i velmi kvalitní zahraniční konkurence. Ze Slovenska se přijedou o dobré umístění porvat Peter Fraňo, Andrej Paulen, Miro Hraško nebo Alexandra Fraňková. Ze severu se sem podívá Kamil Gałdyn, Błażej Knutelski, Andrzej Pradziad. Silná výprava také přijede z Itálie – Cecilia Basso určitě prožene české juniorky, Mattia Bertoncini české juniory, muže potom Eddj Nani a Riccardo Montani. Je ale nutno podotknout, že medaile z MČR budou udělovány pouze závodníkům s českým občanstvím.

„Tak my jsme vám ty polomy uklidili! Chvílemi to byl celkem boj a solidně jsme si mákli, ale trať je na 95% vyčištěná a těch pár velkých kmenů se dá lehce přeskočit. Máte se na co těšit, zvláště nové pasáže budou krásně výživné a jistě se na ně bude dlouho vzpomínat,“ směje se Honza Dušánek a zve tím na své závody. Letos už to nebude jen mezi Libercem a Beskydy, ale mezi Českem a zbytkem Evropy. Přihlášky jsou pořád otevřené!

Více info najdete na webu závodu http://jestedskyrace.cz/jestedskyrace/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

BorekJ muž 10.04.2019 12:04:47

Již pár let se přední čeští skyrunneři setkávají v půlce dubna na COMPRESSPORT JEŠTĚD SkyRace®. Letošní trasa je lehce změněná, program rozšířený, ale hlavně už kopec na severu Čech začínají objevovat i zahraniční závodníci. Co letošní MČR ve Skyrace dospělých, U23 i juniorů přinese?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.