Andrew Feustel je prvním kosmonautem, který navštívil Univerzitu Palackého v Olomouci

10. duben 2019

Olomouckou univerzitu navštívili za dobu její existence králové a princezny. V úterý na ni poprvé zavítal astronaut. Při svém přednáškovém turné po Česku se v Olomouci zastavil někdejší velitel Mezinárodní vesmírné stanice Andrew Feustel se svou manželkou Indirou. Lidstvo by podle něj mělo brzy osídlit blízké vesmírné objekty.

Andrew Feustel jako zkušený astronaut vnímá jako velké téma možnosti pilotovaných letů nebo automatických sond. Podle něj ale záleží na úhlů pohledu. Kvůli nedokonalým motorům jsou cesty do vesmíru velmi drahé. Sondy na Marsu jsou ale zase kvůli velké vzdálenosti hůře ovladatelné, což by kosmonaut na místě zvládl mnohem rychleji. Podle Feustla máme Zemi stále jako kolébku a tu prý budeme muset jednou opustit, pokud se cokoli přihodí na planetě Zemi. Je tak třeba aby se lidstvo v případě potřeby rozšířilo i na blízké vesmírné objekty.

Na zmíněnou kolonizaci planet lidstvem reagoval i experimentální botanik Jaroslav Doležel, který Andrewa Feustela doprovázel. Světové renomé Doležel získal rozluštěním dědičné informace pšenice a ječmene. Život ve vesmíru tak bere jako další výzvu:

Andrew Feustel s manželkou po Olomouci navštíví také Brno a Ostravu.

autor: bam
Spustit audio