reklama

Divadelní tip: Hanny Firla v pražské premiéře „flákačské“ komedie o konci světa Buzíci

reklama

Na česká jeviště míří Buzíci – divadelní variace známého stejnojmenného provokativního filmu s Gérardem Depardieu a Patrickem Dewaerem. Po světové premiéře v Olomouci se Buzíci přesouvají do hlavního města. Pražská premiéra se uskuteční 30. dubna v Divadle Na Prádle v Praze. V hlavních rolích se sešli Hanny Firla a Ondřej Král. Dva nerozluční kamarádi, stejně jako hrdinové příběhu odehrávajícího se v nespecifikované blízké budoucnosti, kteří čelí konci světa s humorem a láskou.

Novinka Buzíci je autorským projektem Petera Serge Butka, který má na svém uměleckém kontě režii úspěšných představení Bláznivý Petříček, Lordinebo Zhasněte lampiony. Hlavními postavami příběhu jsou dva mladí heterosexuální kluci. Nepracují, užívají si s děvčaty, odmítají se přizpůsobit světu většiny, odmítají čelit osudu. Jdou spolu s ním tam, kam je vede. Svět je pro ně hřiště a přátelství nejvyšší zákon. Uznávají jen svá vlastní pravidla. Všechno sdílejí spolu, proto jim okolí říká „buzíci“, oni si s tím však hlavu nelámou. Nezajímá je to.

„Režisér Peter nám řekl, že pokud s ním chceme na Buzících pracovat, musíme přijet do Srbska. Tak jsme jeli. Zkoušeli jsme v Bački Petrovac nedaleko Noviho Sadu vloni v létě celý měsíc. Město patří do autonomní oblasti Vojvodina a lidé tam umí docela slušně slovensky, takže nebylo zas tak těžké domluvit se. Zkoušení bylo mimořádně náročné, probíhalo dvoufázově. Ráno posilovna a texty. Odpoledne jeviště v místním divadle nebo venku. Peter si hraje s každou maličkostí, což obdivuju a baví mě to, ale na druhou stranu to je extrémní dřina. Má velkej cit pro detail, chce, ať všechno má svůj smysl. Fajn bylo, že když jsme se necítili, prostě se nezkoušelo. A o to víc se zabralo druhej den. Prostě takovej volnej styl s hranicema,“přibližuje vznik inscenace Buzíci herecHanny Firla.

Řečeno Hannyho slovy, s Ondrou Králemjsou spolu prakticky pořád, takže pro ně nebyl žádný problém trávit měsíc v jiné zemi a makat na novém projektu. Právě s Ondřejem a s dalším spolužákem z Konzervatoře Jaroslava Ježka, Igorem Ochepovskym, Hanny Firla v roce 2014 založil uměleckou improvizační skupinu IMPRA. Záhyza své živelné show, se kterými objížděli republiku,získali hned tři Studentské Thálie 2015: cenu za Autorský tvar, cenu za Výtvarný nápad a do třetice Hanny Firla Cenu prezidenta Herecké asociace za roli Carlose Bubeníčka.

Hanny si rád střihne i role z klasického repertoáru v kamenných divadlech. Vedle Karlovarského městského divadla a Západočeského divadla v Chebu, kde má za sebou březnovou premiéru retro hudební komedie Škola základ života, hostuje také v Divadle J. K. Tyla v Plzni v proslulé West Side Story. A mimo to dvakrát do měsíce natáčí vlastní podcast Tvoje Role pro Red Bull a ještě stíhá fandit Slavii, jak ostatně dokládá jeho historka ze zkoušení Buzíků v Srbsku:

Jeli jsme se podívat na 2. předkolo Evropské ligy mezi Spartakem Suboticí a Spartou Prahou, které se hrálo v Novim Sadě. Chodím na fotbal často, a proto jsem kladl Ondrovi na srdce, ať si hlavně nebere žádný předměty, který by mu mohli zabavit. Samozřejmě jsem si u sebe nechal rybičku – nožík, kterej jsem si bral do Srbska v přesvědčení, že ho budu dennodenně používat. Těžkooděnci mě hned vyhmátli, a že jdeme na stanici… Naštěstí přišel velitel, kterej uměl trochu slovensky. Vysvětlil jsem mu, že nejsem ultras a navíc, že fandím Slavii, hlavnímu rivalovi Sparty. Moc mi nevěřil, ale na stadion mě pustil, sice do dětského sektoru, ale pustil. K tomu vedle nás posadil dva policisty v civilu, kteří byli zpočátku nedůvěřiví, nicméně s postupem času, když Subotica hrála lépe a lépe a já jí fandil víc a víc, přikláněli se na naši stranu no a ke konci jsme už společně oslavovali vítězství Subotice 2:0.“

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama