Paměti Jaroslava Seiferta jako audiokniha

Vsecky krasy sveta
Po téměř čtyřiceti letech vyšly vzpomínky významného českého básníka, spisovatele, novináře a překladatele Jaroslava Seiferta jako audiokniha. Ten osobně namluvil úvod a jeho životem provede posluchače hlas divadelní a filmové herečky Vlasty Chramostové.

Legendární vzpomínky Jaroslava Seiferta Všecky krásy světa jsou nádhernou exkurzí do půlstoletí české poezie. Autor své paměti dokončil v době, kdy byl léta v nemilosti komunistického režimu. I proto se s nimi vůbec poprvé mohlo seznámit jen několik statečných návštěvníků bytového divadla Vlasty Chramostové, která patřila rovněž k nežádoucím občanům tehdejšího Československa. Část čtení Seifertových pamětí natočil Vladimír Merta v roce 1978 a podařilo se mu přesvědčit i samotného básníka, aby nahrávku osobně zahájil svým úvodem. V roce 1979 záznam vyšel na dlouhohrající desce péčí exilového vydavatelství Šafrán ’78 a nyní – po téměř čtyřiceti letech – i poprvé doma na CD.

Všecky krásy světa (audiokniha)

Autor: Jaroslav Seifert
Interpretka: Vlasta Chramostová

Vazba: CD
ISBN: 8594042901309
Doporučená cena: 290 Kč

Audioknihu Všecky krásy světa vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jaroslav Seifert (1901–1986) byl český básník, spisovatel, novinář a překladatel. Studoval dvě gymnázia, ale z druhého byl vyloučen kvůli vysokému počtu neomluvených hodin, které trávil touláním po Praze, účastí na demonstracích a čtením. Podílel se na vzniku a činnosti skupiny Devětsil, společně s Karlem Teigem redigoval Revoluční sborník Devětsilu. Poté se podílel se na redakci avantgardních časopisů Disk a Pásmo, krátce i brněnského orgánu Literární skupiny Host. Během války Seifert pracoval jako redaktor v Národní práci. Po roce 1949 se začal věnovat výhradně psaní. Je jediným českým nositelem Nobelovy ceny za literaturu (10. prosince 1984). Navzdory komplikovaným vztahům s komunistickou mocí obdržel titul národního umělce. Patřil k prvním signatářům Charty 77. Mezi jeho díla patří např. Publicistika (1933–1938) či Kamenný most.

Zdroj informací: kosmas.cz

O interpretce

Vlasta Chramostová (*1926) je česká filmová a především divadelní herečka, jedna z nejvýznamnějších, co se na naší scéně oběvily. Také skvělá publicistka. Své názory prosazovala tvrdě. Mnohým lidem se ale nezamlouvaly, a proto se stala velmi kontroverzní osobou. Jedni ji fandí, druzí odsuzují. Byla dvakrát nominována na Českého lva (Je třeba zabít Sekala, Kuře melancholik). Bývalý prezident Václav Havel jí udělil roku 1998 Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. V letech 1941 až 1945 studovala na Státní konzervatoři v Brně. Za komunistické éry jí bylo umožněno hrát v mnoha filmech a v Národním divadle, ale po podepsání Charty 77 jí bylo hraní znemožněno, a tak hrála doma ve svém bytě pro přátele. Po osvobození stála u zrodu brněnského Svobodného divadla, poté působila v Městském divadle v Olomouci. Následovaly čtyři sezony ve Státním divadle v Brně. Na dalších dvacet let spojila svůj umělecký život s pražským Divadlem na Vinohradech. Dostala zde řadu velkých rolí, např. Marii Stuartovnu, Annou Kareninu, Roxanu atd.

Zdroj informací: csfd.cz


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény 70. a 80. let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšecky krásy světa (audiokniha)

Seifert, Jaroslav

Galén, 2018

Napsat komentář