Astronaut Andrew Feustel sní o letu na Měsíc

10/4 2019

Americký Astronaut Andrew Feustel, který vzal do kosmu Písně kosmické Jana Nerudy, postavičku krtečka a obrázek měsíční krajiny od umučeného chlapce Petra Ginze, navštívil se svou manželkou Ostravu.

Astronaut Andrew Feustel sní o letu na Měsíc

Náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová přijala na radnici astronauta Andrewa Feustela a jeho manželku Indiru.

Andrewa Feustela a jeho manželku Indiru přijala náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová. „Je skvělé, že jste přijel do Ostravy. Vaše návštěva oživí zájem mladých lidí o vědu a techniku a o studium technický oborů,“ řekla náměstkyně Hoffmannová. Popsala proměnu Ostravy z průmyslového města v moderní metropoli, jejíž budoucnost je ve výzkumu a zavádění nových technologií.

Andrew Feustel se zajímal o historii Ostravy a o nejstarší stavby ve městě. Nejvíce jej zaujalo, když mu náměstkyně Hoffmannová vysvětlovala, jak se kvůli poddolování postupně propadl ostravský hrad.

Indira Feustelová hovořila česky. „Maminka je rodačkou ze Znojma, od 12 do 19 let pobývala v Brně, kde potkala mého otce, Inda, který tehdy spolupracoval s československou Akademií věd. Česky jsem se ale naučila ve dvou intenzivních kurzech. Musím říct, že čeština je těžký jazyk, hlavně gramatika,“ usmála se Indira Feustelová.  

Manželé Feustelovi se zúčastnili na ostravském magistrátu tiskové konference. „Do vesmíru si můžeme vzít malé zavazadlo, Když jsem letěl raketoplánem, mohl jsem mít větší zavazadlo, takže tam se mi vešla větší postavička krtka. V ruském Sojuzu jsme měli opravdu velmi malé osobní zavazadlo, takže krtek musel být miniaturní,“ zasmál se a ukázal pro srovnání obě postavičky krtka. Při svém posledním letu vzal do kosmu kopii kresby židovského chlapce Petra Ginze, který snil o kosmu a hvězdách a v roce 1942 namaloval pro časopis vycházející v terezeínském ghettu kresbu měsíční krajiny. Hoch zahynul v Osvětimi o dva roky později. Stejnou kresbu vzal na svůj první let izraelský astronaut Ilan Ramon, jenže raketoplán se v zemské atmosféře rozpadl, posádka zahynula a kresba shořela. Až Andrew Feustel částečně splnil chlapcům sen o kosmu a dostal jeho kresbu na oběžnou dráhu Země.

Jeho snem je let na Měsíc. „NASA plánuje návrat na Měsíc do pěti let. Raketa je dílem soukromé firmy, hotové jsou obytné moduly pro pobyt na Měsíci, jen je třeba dokončit sestupový modul. Věřím, že bych se na Měsíc mohl podívat, je to mým snem, a pět let není zase tak dlouhá doba,“ potvrdil astronaut, který absolvoval již tři kosmické lety.

Manželé Feustelovi navštívili také věž Nové radnice a prohlédli se Ostravy z výšky 73 metrů. Astronauta zajímala hranice mezi Slezskem s Moravou, vrch Landek a jeho historie i ostravské průmyslové aglomerace Vítkovice a ArcelorMittal, ocenil ale, kolik je v Ostravě zeleně. Večer měl přednášku v aule Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.