Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

EU zakáže písmeno „Ř“: Maturanti psali sloh o fake news i úplatcích. Zvládli byste ho?

  • Autor: všm - 
    10. 4. 2019
    18:45

    Klíčový moment v životě studentů, ale i noční můra řady z nich je opět tady. Ve středu začal další ročník státních maturit, jako první potrápil 68 tisíc středoškoláků sloh z českého jazyka. V něm měli na výběr z šesti témat - během 110 minut se mohli rozepsat třeba o poplašné zprávě „EU nám chce zakázat Ř“. Nebo stvořit hororový příběh ve stylu Drákuly. Blesk Zprávy nyní přináší podrobné zadání písemných prací, čtenáři si tak mohou sami vyzkoušet, jak by se s úkolem vypořádali. Každý rok „potopí“ čeština desetinu maturantů. 

    Slohem z českého jazyka ve středu na středních školách začaly státní maturity. Studenti dostali na výběr ze šesti témat, během 110 minut museli na jedno z nich sepsat text o nejméně 250 slovech. K dispozici dostali i Pravidla českého pravopisu. 

    Hranice úspěšnosti byla stanovena jako v minulých letech na 40 %. Hodnotit se bude jak pravopis, úroveň textu, tak dodržení mantinelů slohového útvaru. 

    Letos se k maturitám poprvé chystá 68 115 středoškoláků, tedy asi o 800 více než před rokem. Vyplývá to z údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které státní maturity organizuje.

    Státní maturita z českého jazyka a literatury je povinná pro všechny, skládá se z ústní zkoušky, didaktické části a právě slohu. Kromě toho budou v nadcházejícím období maturanti skládat ještě zkoušky z matematiky, nebo cizího jazyka.

    Maturity v Česku začaly Maturity v Česku začaly | Profimedia.cz

  • 1.Děsuplná noc - vypravování s hororovými prvky, jehož úvodem je výchozí text

    Konečně jsem dostal od pana T. dopis. Mám se neprodleně připravit na cestu. Po setmění přijede kočár, který mě doveze na jeho hrad. Šel jsem se tedy rozloučit s hostinskou. Když zjistila, kam jedu, okamžitě zbledla. Třesoucím se hlasem mi popřála hodně štěstí a vtiskla mi do ruky jakýsi předmět. Prý je to amulet, který mě ochrání. Pověrčivost místních lidí je vskutku úsměvná.

    Úderem osmé na mě před hostincem opravdu čekal kočár. Prapodivný chlapík, celý v černém, mi pokynul, ať nastoupím. Cesta vedla temným lesem. Ulevilo se mi, když jsme zastavili na nádvoří starého sídla. Vystoupil jsem a položil ruku na železné klepadlo ve tvaru vlčí hlavy. Než jsem stihl zaklepat, dveře se otevřely...

    (CZVV)

    Maturity začaly Maturity začaly | www.statnimaturita-cestina.cz

  • 2.Fenomén fake news - článek do společenského časopisu

    „Evropská unie chce zakázat Ř!“ Zpráva s tímto titulkem, která původně byla zveřejněna jen na recesistickém webu, vyvolala před několika lety značný rozruch. Psalo se v ní, že Evropská lingvistická rada spadající pod EU rozhodla o zrušení hlásky Ř. Eliminací problematických znaků a hlásek se prý zjednoduší komunikace v EU, tak to alespoň ve zprávách vysvětloval jakýsi jazykovědec František Měch.

    Žádná lingvistická rada ale neexistuje, stejně smyšlená je i postava citovaného jazykovědce. Satirickou zprávu ovšem převzala jako zarušeně pravdivou velká část českých médií, „rozhodnutí rady“ dokonce komentovali i někteří politici.

    Falešné zprávy jsou staré jako lidstvo samo, s rozvojem internetu a sociálních médií se však stávají zbraněmi hromadného ničení. Na co si má čtenář dávat pozor, aby rozlišil seriózní zprávy od fake news neboli falešných zpráv?

    (Věda pro každého 1/2018)

    Maturity v Česku začaly Maturity v Česku začaly | Jiří Čada

  • 3.Zimní krajina - líčení zimní krajiny (funkce výchozího textu inspirativní)

    Pokojné, nekonečně padá sníh na zmrzlý kraj. Je mi slavnostně i teskno zároveň, neboť se cítím osamělý v širé krajině. Země před mýma očima se zjednodušuje, sjednocuje a rozšiřuje, je srovnaná v bílých vlnkách nerozrytá zmatenými stopami života. Konečně prořídl a zastavil se tanec vloček. Váhavě bořím nohy do nedotknutelného sněhu a poznamenávám kraj dlouhým řádkem svých kroků.

    (Karel Čapek, Šlépěj, upraveno)

    Maturity v Česku začaly Maturity v Česku začaly | Profimedia.cz

  • 4.Charitativní projekt - úřední dopis

    Organizace Modrá naděje, která se dlouhodobě zabývá charitativní činností, se rozhodla apelovat na mladé lidi, aby se aktivně zapojili do pomoci druhým. Vyzvala žáky středních škol, aby vymysleli charitativní projekt, který by zlepšil životní podmínky buď dětem z dětského domova, nebo bezdomovcům. Na základě zaslaných žádostí organizace vybere nejlepší projekt, na nějž poskytne potřebné finanční prostředky, zároveň pracovníci Modré naděje pomůžou žadateli s realizací projektu. 

    Žádost o podporu charitativního projektu musí obsahovat:

    • jméno žadatele a jeho kontaktní údaje
    • informaci o cílové skupině projektu
    • termín zahájení a ukončení projektu
    • výši požadované částky včetně informace, na co budou finance použity
    • dostatečně podrobný popis projektu

    Kontaktní osobou pro tento projekt je Zora Sokolská. Žádost zašlete na adresu:

    Zora Sokolská

    Třeboradická 573

    500 03 Hradec Králové

    Maturity v Česku začaly Maturity v Česku začaly | Jiří Čada

  • 5.Může účel světit prostředky? Úvahový text zabývající se otázkou z výchozího textu

    Většina z nás musí alespoň jednou v životě řešit nějaké morální dilema. Představte si například, že zdravotní stav vaší babičky se náhle zhoršil a vy už nejste schopní ji poskytovat odpovídající péči. V jediném specializovaném zařízení pro seniory, které se v okolí nachází, se však na přijetí čeká minimálně rok. Někteří přátelé vám radí, abyste se pokusili ředitelku zařízení podplatit a zajistili tak, že babička bude přijata přednostně. Je akceptovatelné použít pro dosažení určitého cíle jakékoliv, třeba i nemorální prostředky?

    Maturity v Česku začaly Maturity v Česku začaly | Profimedia.cz

  • 6.Kniha, kterou si musíte přečíst - článek s prvky recenze, který představí z knihu z textu

    Někteří lidé jsou přesvědčeni, že knihy, o nichž se učili ve škole, musí být automaticky nudné. Snad by se jejich názor změnil, kdyby si přečetli alespoň jedno z těchto děl:

    • Na západní frotně klid od Ericha Marii Remarua
    • Obraz Doriana Graye od Oscara Wilda
    • O myších a lidech od Johna Steinbecka
    • Krysař od Viktora Dyka
    • Válka s mloky od Karla Čapka
    • Petrolejové lampy od Jaroslava Havlíčka

    900292:full:true:true

ivabal ( 29. dubna 2019 10:20 )

Mě zase zaráží, že je stejný rozsah na úvahu i recenzi knihy. Jeden rok tam bylo zadání fejeton. Což už z podstaty věci je KRÁTKÝ útvar.

snehulak ( 11. dubna 2019 08:31 )

Dost mne šokuje, kolik řádků stačí napsat k úspěšné písemce z českého jazyka. Za mých dob se vyžadoval minimálně jeden list papíru. A dnes to spěje k testu se třemi zadáními - zaškrtněte co je správné a) b) c). Zase bude nejdůležitější ta známka z občansko-genderové nauky?

nemocna ( 11. dubna 2019 01:33 )

EU už to svým nerozumným chováním dost přehání zavčas z ní vystoupit a být sami za sebe čert nás tam vzal, politici rozhodli bez ostatních občanů a ted trpíme my nehoráznými zákazy příkazy kam to ještě dál povede? pryč z ní zavčas, to není demokracie ale buzerace horší než za komoušů, co jsme byli samostatní ve všem ve výrobě, v chovu zvířat, pěstování byli jsme i zdravější co se dováží jedovaté, chemické, zkažené jídlo je víc nemocí, výrobky nevydrží kolikrát ani jedno použití vše je to zmetek, naše poctivě vyrobené věci vydrželi roky a některé i po celý život nám EU zakázala, otevřené hranice udělali z naší země hnus plný cizinců co si u nás dělají co chtějí a dováži odpad do naší země, orná půda se proměnila v zastavěné hangáry a golfové hřiště, jak bude nedostatek potravin budeme jíst golfové míčky? nebo nás uč žrát hmyz takové svinstvo at si žerou sami, naše poctivé vyrobené potraviny zdravé a co máme rádi nám zakazují co je to tam za smečku idiotů? politiky vypráskat a z EU vystoupit, uzavřít hranice, vypráskat všechny cizince at si táhnou zpět do svých zemí, tady je Česko stát země Čechů! bude nám mnohem líp! pod jejich vedením nám bude hůř a hůř

egyptanka ( 10. dubna 2019 22:46 )

Napíšu to slušně. Jděte do hajzlu.

flora ( 10. dubna 2019 20:27 )

Možná by sis měl přečíst článek, nejenom nadpis

Zobrazit celou diskusi