Hora ze Hry o trůny se stal opět nejsilnějším mužem Evropy

duben

10

2019

Hora ze Hry o trůny se stal opět nejsilnějším mužem Evropy

| 2019-04-10T08:36:42+00:0010. duben 2019 | #zajímavosti#osobnosti#Björnsson#hry o truny#strongman |

Hafþór Júlíus Björnsson zvaný Hora stanul na stupních vítězů, když odzvedal v deseti opakováních šílených 350 kilogramů. Není tomu dávno, co Björnsson zvítězil v boji o nejsilnějšího muže planety a nyní si opět podrobuje Evropu.

Hora si pro vítězství došel v Leedsu v  Anglii a bylo to už po páté, kdy islandský silák získal zmíněný titul. Musel porazit dalších 11 finalistů soutěžících v pěti závodech. Na druhém místě se umístil polský hromotluk Mateusz Kieleszkowski a třetí skončil gruzínec Konstantine Janashia. Vítězstvím si zajistili kvalifikaci na nejsilnějšího muže světa, který se bude konat v Bradentonu na Floridě 13. - 16. června.

Na svém Instagramu vše komentoval slovy: "Nejsilnější muž Evropy už po páté! Cítím požehnání, že za mnou stojí tak úžasní lidé! Team Island baby ???????????? Velice děkuji celé mé rodině, mé krásné manželce a všem svým přátelům za veškerou pomoc a podporu.”

Souběžně s mrtvým tahem s axle osou se soutěží ve zdvihu klády, tahání a přetáčení pneumatik, zvedání Atlasova kulatého kamene a držení Herkulových sloupů, což obnáší držení dvou sloupů o společné váze zhruba 320 kilogramů na řetězech, kde se silák snaží zabránit jejich pádu.

Zatímco 10 opakování s 350 kily zní jako opravdu hodně, Björnsson tady nekončí, Hora skládající se z 206 centimetrů a vážící neuvěřitelných 190 kilo, má v mrtvém tahu rekord více než 474 kg. Jeho strategie je podle jeho slov poměrně jednoduchá: Nejen tahej, ale zároveň tlač. Obecné povědomí zní, že když se jedná o mrtvý tah, tak se soustředíte jen na zdvih osy vzhůru, ale Björnsson se snaží, aby zároveň "odtlačil zem nohama pryč, což také pomůže udržet boky v potřebné nižší poloze."

Nesiláckou zajímavostí je, že příjmení Björnsson vlastně není příjmení. V souladu s islandskou tradicí jde o patronymum, což znamená, že jeho otec nosil jméno Björn a Hafþór jej přejal, doslova Björnův syn. Podobně například ruský svět používá výrazu otčestvo, ti ovšem jméno otce vkládají před příjmení. Kdyby byl Björnsson silnou ženou, jmenoval by se Björnsdottir.

foto by Paula R. Lively

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.