vložkování komínů
Bydlení­ je hra

Moderní vzhled kvalitních komínů

Komín náleží mezi nejdůležitější složky otopných soustav, bez kterých se neobejdou rodinné domy. Co dělat, aby vám komínové systémy dobře fungovaly i několik generací bez problémů? Zaměřte se na instalaci kvalitních modelů, nespoléhejte jen na lacinou koupi, jaká se může dost prodražit.

Komíny se širokým využitím

Komíny se dají sehnat i za velmi příznivé ceny, aniž byste museli oželet dostatečnou kvalitu, neotřelý design, ale také jednoduchou výstavbu. Jistě by vás nepotěšilo odhalení nedostatků v příliš krátké době, proto se více věnujte samotnému výběru. Využívají se nejen na rodinných domech, ale rovněž na chatách, chalupách a pro průmyslové a obchodní stavby. Pokud se blíže podíváte na nerezové komíny, zjistíte, že se uplatňují pro všechny druhy spotřebičů, a to v jednovrstvém a třívrstvém provedení. Jedná se o moderní variantu bez potřeby stvořit nosný základ, jak je známo u zděných komínů.

Kotvení se zajišťuje připevněním k fasádě, ke stěně nebo k podobným dalším konstrukcím. Základním prvkem je vložka zhotovená z vysoce jakostního plechu, která se svařuje v ochranné atmosféře argonu. Takto se můžete spolehnout na vysokou kvalitu a dlouhou životnost spojů. Rozhodující je, že tento komín použijete skoro všude, navíc se lehce montuje. Mezi dalšími výhodami objevíte odolnost proti popraskání z důvodu dilatace a flexibilitu v průběhu tepelného namáhání.

Komponenty důležité pro komíny

Sotva byste se obešli bez mnohých komponentů pro cihlové a nerezové systémy.

Jde například o komínové vložky, kouřovody, nerezové stříšky, prostupy komínů hořlavými konstrukcemi a regulátory. Nezapomeňte na fakt, že když topíte doma tuhými palivy, musíte vážně uvažovat o vložkování komínů.

A to zejména v případech, když využíváte uhlí a pelety. Nejčastěji se doporučují izostatické keramické vložky, které lépe odolávají agresivním kondenzátům vznikajícím při odvádění spalin od kotlů.