Evropská liga - preview prvních zápasů čtvrtfinále

11.04.2019, 09:20
Previews
Po dlouhých 19 letech se do čtvrtfinále evropského poháru dostala Slavia, která vyzve Chelsea. Atraktivní souboj se odehraje mezi Arsenalem a Neapolí, zatímco střetnutí Benficy s Frankfurtem slibuje ofenzivní podívanou. Ve španělském setkání Villarrealu s Valencií jsou favoritem hosté...
Arsenal FC - SSC Neapol  (čtvrtek 21:00)
Po úvodních čtvrtfinálových duelech Ligy mistrů je na pořadu dne tatáž vyřazovací část Evropské ligy, která vedle české stopy v podobě pražské Slavie láká především na souboj těžkých vah mezi Arsenalem a Neapolí. Jako první nastoupí s výhodou domácího prostředí anglický celek, jehož výsledky na Emirates Stadium se od těch zvenku liší jako den a noc.

Kanonýři se potýkali s velkými potížemi na cestách již loni v poslední sezoně Arséna Wengera, a přestože pod novým koučem Unaiem Emerym dosáhli v Premier League již nyní na totožný bodový zisk jako v minulé sezoně a na vlastním stadionu aktuálně drží v lize desetizápasovou vítěznou šňůru, trápení na stadionech soupeřů trvá dál. Svědčí o tom jak pouhých pět ligových výher za celou dosavadní sezonu, tak zpackané venkovní duely v jarní fázi Evropské ligy v podobě proher jak s BATE Borisov, tak Rennes.

V obou zmíněných případech Arsenal v odvetě dokázal ztrátu jednoho či dvou gólů smazat, ovšem nyní začíná v Londýně a Emery si dobře uvědomuje, že bude naopak nutné do tohoto dvojzápasu dobře vykročit. "Začínáme doma před našimi fanoušky a víme, že potřebujeme zvítězit. Naším hlavním cílem je výhra, ale zároveň soupeři nechceme dovolit mnoho šancí ke skórování. Bude to velmi dobrý zápas, a to i venku, protože se jedná o dva týmy s opravdu kvalitními hráči."

Neapol po odchodu Mauricia Sarriho do Chelsea sáhla po zkušenostech Carla Ancelottiho, jenž je během své dlouhé trenérské kariéry specialistou právě na evropské pohárové soutěže. Trojnásobný vítěz Ligy mistrů doposud v Serii A navazuje na svého předchůdce udržením druhé příčky za dominantním Juventusem a nyní se pokusí udělat další krok k cestě za ovládnutím této soutěže, jejíž dřívější obdobu Neapol naposledy ovládla v roce 1989.

V posledním ligovém kole italský vicemistr zaváhal s Janovem a remizoval pouze 1:1, přestože se dočkal více než hodinové přesilovky. "Momentálně nebráníme dobře, ani v situaci jedenácti proti deseti, a tím pádem nedokážeme ani kontrolovat hru. Když hru kontrolujete, nedovolíte soupeři chodit do protiútoků," prohlásil nespokojený Ancelotti. "Je to pro nás rozhodně varovný signál, protože pokud takto zahrajeme v Londýně, čekají nás trable."

Domácí o víkendu dopadli ještě hůře, neboť na půdě Evertonu prohráli 0:1 a zkomplikovali si boj o umístění do čtvrtého místa. Jako obzvláště citelné se vedle kapitána Laurenta Koscielného jevily i absence středních záložníků Xhaky, Torreiry a Ramseyho, přičemž ve čtvrtek by se mohli všichni zúčastnění do hry zapojit. S nemocí se také v poslední době potýká nejlepší klubový střelec Pierre-Emerick Aubameyang. "Měl drobný problém a musel brát antibiotika, proto v posledních dvou kolech nenastoupil v základní sestavě," objasňoval Emery.

Na straně hostí se po odpykání karetního trestu vrací do hry defenzivní stálice Kalidou Koulibaly a o víkendu se na soupisce znovu objevila i dvojice Insigne-Ghoulam. Mimo hru naopak zůstávají Diawara s Albiolem a nejistý je také stav Vláda Chiricheşe, což by mohlo Ancelottiho přimět k nasazení formace se čtyřmi obránci.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Mustafi, Sokratis, Monreal - Maitland-Niles, Ramsey, Guendouzi, Kolašinac - Iwobi, Aubameyang - Lacazette
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Hysaj, Maksimović, Koulibaly, Rui - Callejón, Fabian Ruiz, Allan, Zieliński - Insigne, Mertens
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.57 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Valencia CF  (čtvrtek 21:00)
Semifinále letošního ročníku Evropské ligy se neobejde bez španělského klubu, to už je předem jasné před začátkem tohoto čtvrtfinále, ať už tenhle zápas dopadne jakkoli. Síly totiž změří Villareal a Valencia, které si v LaLize vedou odlišně. Zatímco domácí horlivě usilují o holé přežití, hosté se perou o účast v evropských pohárech pro příští sezónu.

I proto jsou Netopýři v tomhle dvojduelu favoritem na postup mezi nejlepší čtyřku. Prožívají určitě zdařilejší období, než je tomu u jejich protivníka, a i aktuální forma spíše vyznívá v jejich prospěch. V uplynulých osmnácti utkáních prohráli jen jednou jedinkrát, a to o minulém víkendu, kdy překvapivě nestačili venku na Vallecano.

Ačkoli Žlutá ponorka zkraje března zaznamenala sérii čtyř výher za sebou, následně ze tří ligových kol prohrála, včetně nejaktuálnějšího střetnutí na půdě Betisu. Oběma týmům tedy generálka na první čtvrtfinálový souboj nevyšla úplně podle představ. Napravit si reputaci v Evropské lize je tak pro ně jednoznačnou náplní jejich ambicí.

Domácí kouč Javier Calleja nemůže mít radost z ligových výsledků. Fanoušky ovšem bezpochyby těší působení Villarealu v Evropské lize. "Bojujeme celý rok. Ukázali jsme, že můžeme oddělit jednu soutěž od druhé," těšilo ho. "V Evropě hrajeme dobře. Je to pro nás vítaná úleva. Jen v ní totiž máme upřímnou radost," dodával.

K dispozici by měl mít čtyřicetiletý stratég celkem osmnáct hráčů. "Pořád nás sužují zranění. Nějaké problémy má Ramiro Funes Mori, ale bude připravený," prozrazoval. Určitě jinak nebudou hrát Bruno Soriano, Manuel Trigueros a Miguelón Llambrich, otázkou je, jestli bude fit další trojice hráčů ve složení Javi Fuego, Daniele Bonera a Jaume Costa.

Oba celky se pochopitelně dlouhá léta velmi dobře znají. Letos se sice Villarealu nepodařilo Valencii porazit, z posledních pěti případů jí však skolil hned třikrát. "Motivovaní jsme na maximální úrovni. Nedávná zklamání v lize nás neovlivní. Valencia je velmi tvrdý protivník, jeden z nejtěžších vůbec. Těžko se vyvádí z míry," říkal Javier Calleja.

Hosté mají podstatně menší trable s absencemi. Vykartovaný je pouze Carlos Soler, mimo hru je i nadále Rubén Sobrino, otazník pak visí nad startem Francise Coquelina. "Villareal neprohrál desetkrát za sebou v Evropské lize. V ní ukazuje svůj potenciál, hraje uvolněně. Roli favorita bych nepřisoudil ani jednomu," uvedl kouč Marcelino.

Se složením své jedenáctky by neměl hostující lodivod výrazněji experimentovat, počítat ale nově může s Danim Parejem, jemuž už vypršel disciplinární trest, a měl by se vrátit zpátky do základu. "Je to derby a pro oba je situace stejná. Jsme jen dva zápasy od semifinále. Žádný hráč si nechce něco takového proklouznout mezi prsty," zakončil Marcelino.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Andrés Fernández - Álvaro González, Ramiro Funes Mori, Víctor Ruíz - Mario Gaspar, Cáseres, Vicente Iborra, Pablo Fornals, Alfonso Pedraza - Bacca, Gerard Moreno
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Piccini, Garay, Diakhaby, José Gayá - Wass, Dani Parejo, Kondogbia, Čeryšev - Rodrigo, Santi Mina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.98 - 3.32 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SL Benfica - Eintracht Frankfurt  (čtvrtek 21:00)
Jako souboj dvou orlích letek by se dal označit duel mezi Benficou a Eintrachtem Frankfurt. Oba týmy, které mají ve svém znaku dravce, usilují o historickou šanci dosáhnout na evropskou trofej. Většími zkušenostmi disponuje portugalský výběr, avšak Eintracht má podobně jako Benfica skvělou formu, a tak toto čtvrtfinále v podstatě nemá favorita.

Po třech letech se mančaft z Lisabonu představí ve čtvrtfinále nadnárodní soutěže. V sezóně 2015/2016 usilovala Benfica o postup mezi nejlepší čtyři týmy v Lize mistrů, jenže narazila na mnichovský Bayern. V Evropské lize má pyrenejské mužstvo na poslední čtvrtfinále lepší vzpomínky, když v roce 2014 přešlo přes Alkmaar a následně se dostalo až do finále, kde však nepřelstilo specialistu na tuto soutěž, španělskou Sevillu.

Finále si portugalský celek zahrál i o rok dříve, kdy nestačil na Chelsea, se kterou se navíc v případě postupu může potkat též letos v semifinále. Zdá se, že Evropská liga je pro Águias prokletá. Další šanci na prolomení negativní magie ale Benfica stále živí. Do právě probíhajícího ročníku druhé nejvýznamnější evropské soutěže se pyrenejští orli dostali po vypadnutí ve skupině Ligy mistrů. V prvním kole play off přešli přes Galatasaray, v osmifinále si i se štěstím poradili s Dinamem Záhřeb.

Tým z hlavního města Portugalska má kromě úspěchu na mezinárodním poli blízko také k titulu mistra domácí ligy. V tomto kalendářním roce má Benfica skvělou formu, když z třinácti zápasů ztratila body pouze jednou. Má tak na svém kontě stejně bodů jako druhé Porto, oproti kterému však mají Águias lepší skóre a v sezóně jej již dvakrát porazili. Trumfy ve svých rukou tak drží lisabonští Encarnados.

Na druhé straně čtvrtfinálové barikády číhá středoevropská orlí letka. Frankfurt nemá v domácí soutěži tak dominantní postavení jako Benfica, avšak i tak se v posledních letech několikrát objevil v pohárové Evropě a letos je blízko opravdu velkému úspěchu. A nutno uznat, že by si jej Die Adler za letošní výkony zasloužili.

Svěřenci trenéra Adiho Hüttera se v německé Bundeslize i Evropské lize prezentují pohledným útočným fotbalem, který diváky velice baví. Ve středu dění stojí především útočná trojice Ante Rebić, Luka Jović a Sébastien Haller, kteří nastříleli 41 z 58 ligových branek svého týmu. Především díky jejich zásluze se Eintracht v bundesligové tabulce nachází na čtvrté příčce. Pokud by hesenský klub toto postavení udržel, zahrál by si v příští sezóně jistojistě Ligu mistrů.

Do této soutěže se Hütterova družina může dostat i přes celkové vítězství v Evropské lize. Die Adler jsou možná po pražské Slavii nejpodceňovanějším čtvrtfinalistou, ovšem při pohledu na jejich formu mrzne protivníkům úsměv. Frankfurt v jarní polovině ročníku ještě neprohrál, v předchozích kolech si navíc poradil se Šachtarem Doněck a Interem Milán, tedy hvězdnými evropskými kluby. V Bundeslize zase Eintracht vyhrál posledních šest klání. Vskutku obdivuhodná bilance. Ve čtvrtek navíc mohou hosté vyrovnat rekord Atlética Madrid. Pokud v Lisabonu neprohrají, připíšou si patnácté utkání v Evropské lize v řadě bez porážky.

Na čtvrtfinále se hodně těší především Jović, jenž ve Frankfurtu hostuje právě z Benficy. "Po losu jsem byl moc šťastný. Ne proto, že bych se chtěl pomstít, ale protože se moc těším na návrat do Lisabonu a opět si zahraju proti bývalým spoluhráčům na (stadionu) "Luz". Bude to pro mě speciální utkání," uvedl mladý a talentovaný útočník. Na straně pyrenejského mužstva bude podobně smíšené pocity zažívat někdejší střelec Eintrachtu Haris Seferović.

Domácím budou chybět útočníci Eduardo Salvio, jehož trápí poraněné stehno, a vykartovaný Jonas. Hosté žádnou absenci kvůli disciplinárnímu trestu zatím nemusí řešit, i tak jim možná bude scházet několik klíčových hráčů. Otazníky se vznášejí zejména nad startem Hallera a záložníků Mijata Gaćinoviće a Sebastiana Rodeho. Všichni tři absentovali již v sobotním ligovém mači na Schalke.
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Almeida, Dias, Ferro, Grimaldo - Pizzi, Fejsa, Gabriel, Živković - Rafa Silva, Seferović
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Hasebe, Hinteregger, N'Dicka - Da Costa, Fernandes, Willems, Kostić - De Guzmán - Rebić, Jović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.50 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Chelsea FC  (čtvrtek 21:00)
Slavisté ve čtvrtek po dlouhých 19 letech zasáhnou v evropských pohárech do čtvrtfinále. V Edenu přivítají v Evropské lize slavnou Chelsea a jasného favorita se pokusí zaskočit podobně jako o kolo dříve Sevillu. Odvetu sehraje lídr české ligy v Londýně za týden.

Slavia se představí ve čtvrtfinále pohárů počtvrté v historii a poprvé od vyřazení od jiného anglického klubu Leedsu v sezoně 1999/00. Maximem červenobílých je semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Příjmy Pražanů z této pohárové sezony podle klubu dosáhly zatím 266 milionů korun a další peníze může Slavie získat v případě úspěchu s Chelsea.

Londýnský klub je ještě větším favoritem na postup, než byla v osmifinále Sevilla, kterou slávisté vyřadili po remíze 2:2 venku a domácí výhře 4:3 v prodloužení. Chelsea jako jeden z pěti klubů dokázala ovládnout všechny tři evropské pohárové soutěže - v roce 2012 vyhrála Ligu mistrů, o rok později Evropskou ligu a dokonce dvakrát dřívější Pohár vítězů pohárů.

"Blues" v této sezoně Evropské ligy ještě neprohráli, z deseti utkání si připsali devět výher a se čtyřmi inkasovanými góly mají nejlepší obranu soutěže. "Procenta jsou určitě na straně Chelsea, ale to samé bylo, když jsme začínali se Sevillou. Pevně věřím, že jim to nějak zkomplikujeme. Člověk nikdy neví," řekl záložník Miroslav Stoch, který v letech 2006 až 2010 patřil Chelsea, ale zahrál si za ni jen pět soutěžních utkání.

Pražanům se splnil sen, anglického soupeře si totiž dlouho přáli. "Bude to obrovský svátek pro celou Slavii. Šance? Těžko říci. Když jsme dostali Sevillu, taky jsme se bavili, že jsou šance minimální. Nakonec jsme neprohráli ani jeden zápas," uvedl trenér Jindřich Trpišovský.

Chelsea v minulém kole vyřadila po výhrách 3:0 doma a 5:0 venku přemožitele Slavie z letní kvalifikace Ligy mistrů Dynamo Kyjev. "Koukali jsme na sestřih z Kyjeva, kvalita soupeře je obrovská. Jsme rádi, že hrajeme první zápas doma, že si je v domácím prostředí osaháme. A pak se těšíme hlavně na Stamford Bridge," dodal Trpišovský.

Slávistům bude chybět část "kotle". UEFA potrestala klub za výtržnosti fanoušků v utkání s Genkem uzavřením některých sektorů na severní tribuně a asi 1900 míst tak zůstane v Edenu prázdných. "Je to škoda, ale věřím, že atmosféra bude stejně dobrá," řekl záložník Lukáš Masopust.

Chelsea, která s českým klubem ještě neprohrála, je v anglické lize třetí a bojuje o postup do Ligy mistrů. Do prestižní soutěže se může dostat i z Evropské ligy, pokud ji vyhraje. K hlavním hvězdám patří útočníci Gonzalo Higuaín a Olivier Giroud, záložníci Eden Hazard, N'Golo Kanté, Pedro a Willian či obránci David Luiz a Cesar Azpilicueta.

Je ovšem pravděpodobné, že některé opory bude italský kouč Maurizio Sarri šetřit, neboť "Blues" hráli v pondělí ligu s West Hamem (2:0) a v neděli je čeká prestižní souboj s Liverpoolem. Londýnský klub se v nabitém programu dokonce rozhodl v Praze neabsolvovat předzápasový trénink.

"Nedokážu pochopit rozhodnutí Premier League, protože jedeme do Prahy jako anglický tým. Takže je velmi divné, že jsme museli hrát v pondělí. Ale musíme se s tím prostě vyrovnat," řekl Sarri.

Slavii bude kvůli trestu za žluté karty chybět klíčový defenzivní záložník Tomáš Souček. Zápas začne ve čtvrtek v 21:00.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Traoré, Král - Masopust, Stoch, Zmrhal - Škoda
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Christensen, Emerson - Kanté, Kovačić, Barkley - Willian, Giroud, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.28 - 3.92 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
anarchochuligan

3esívaný Robokop se snad Hazadra nedočká

Reagovat
anarchochuligan

Ať se Hazard těší! Sešívaný Robocop nechce být v životním zápase za kužel

Reagovat
anarchochuligan

„Čekám bitvu na krev. Bude se hrát o přežití na hřišti,“ avizuje obránce.

Reagovat
stas87

Som premyslal, ze toho rozhodcu co piska Benfica-SGE poznam ale nevedel som si spomenut na meno. A on je to kokotko Taylor. Cisty vymaz, hned musel dat zltu Jovicovi a teraz okamzite vyhodi Ndicku. Snad ta picovina redka+penalta konecne zmizne do prepadliska dejin. Paneboze, nech tito klauni piskaju len PL a do europy ich nepustaju.

Reagovat
Benfica

faul jasný, Gedson už nemal kto zastaviť = penalta + červená nie je na čo namietať.. žltá pre Joviča? Rafa išiel do protiútoku bol jasne rýchlejší, on ho zatiahol za dres.. proti tej karte možno hovorí len to, že to bolo na začiatku zápasu, ale je tam mnoho ďalších iných väčších chýb.. žltá pre Rebiča napríklad tam by som nedával a Frankfurtu odpískal snáď 1/4 faulov..

Reagovat
Benfica

aj keď žlta pre Joviča pri tých ostatných fauloch vyzerá smiešne to pravda..

Reagovat
stas87

Ty vole, to ten zapas odpiska lepsie aj nejaky Lojza z Kazachstanu. On jasne fauly hracov Eintrachtu nepiska a snazi sa kompenzovat to vylucenie. Hlavne ze uz rozdal dve zlte a cervenu. Teraz jasny faul na vapne na Rafu a traged to neodpiska. Najslabsi na place.

Reagovat
Benfica

on tie fauly nepískal už pred tou penaltou, ale inak súhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Ano rozhodčí jednoznačně nejslabší článek....jinak penalta jasná ale ta červená k tomu....nevim myslím že dost přísná

Reagovat
stas87

Neuveritelna blbost Ndicku, preco ho nenechal zakoncit? Aj keby to bolo 1-0, tak Frankfurt ma kvalitu na to, aby minimalne zremizoval. No co uz, asi na chlapca dolahla dolezitost zapasu. Ja s tou cervenou nesuhlasim, pretoze to hrubo oplyvni dalsi priebeh zapasu. Navyse to nebola rovnaka situacia, ako napriklad v zapase Dansko-Chorvatsko na Mundiale. A uz je to 4-1, takze vidis ako to s hracmi zamavalo. Tie posledne dva goly brutalne haluze, ale samozrejme plati a je po zapase. Skoda.

Reagovat
Allianz_Arena

Frankfurt dost zabojoval a 4:2 je celkem ok. V podstatě celý zápas v oslabení a víceméně vyrovnaný zápas. Odveta bude velmi zajímavá a podle mě to Frankfurt za týden celé otočí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele