The Capitals: Čínská „diamantová éra“ na Balkáně právě začíná

[EPA/ANTONIO BAT]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

ZÁHŘEB

Čínský premiér Li Kche-čchiang navštívil ještě před dnešním summitem „16+1“ v Dubrovníku hlavní město Záhřeb. „Podpoříme vyváženější obchodní výměnu a začneme dovážet více chorvatského zboží, které je vhodné pro čínské spotřebitele,“ uvedl Li po jednání se svým chorvatským protějškem Andrejem Plenkovićem. „Geograficky jsme sice velmi vzdálení, ale v srdcích jsme čím dál blíže a otevíráme diamantovou éru vzájemných vztahů,“ dodal.

V současnosti dosahuje roční obchodní výměna mezi zeměmi jedné miliardy eur a každoročně přijede do Chorvatska přibližně 250 tisíc čínských turistů. Z velkých projektů je v plánu modernizace chorvatských přístavů a také železniční trasy Záhřeb-Rijeka. „Jsme připraveni sladit přípravu projektu Nové Hedvábné stezky s chorvatskými rozvojovými strategiemi,“ dodal Li.

Podle chorvatského ministra průmyslu Darka Horvata země nabídla výstavbu zmíněné železniční tratě čínským firmám, zatímco Evropská komise se ve vyjádření pro chorvatskou televizi N1 nechala slyšet, že o projektu nebyla informována. Ministerstvo zemědělství zároveň uvedlo, že dveře na čínský trh jsou díky podepsání společného protokolu otevřené chorvatským mléčným výrobkům.

Čína také nabídla chorvatským institucím, aby v asijské zemi začaly vydávat tzv. Panda dluhopisy, a chorvatské firmy vyzvala k tomu, aby skrze speciální mechanismy začaly při obchodování na čínském finančním trhu využívat místní měnu jüan (renminbi).

Chorvatský Ústřední státní úřad pro rozvoj digitální společnosti a čínský telekomunikační gigant Huawei podepsaly společné memorandum, které má za cíl podporu spolupráce v oblasti digitalizace, například při rozvoji „chytrých měst“.

LUBLAŇ: Slovinský ministr financí Miro Cerar prohlásil, že členské země EU nemají rovnocenný přístup na čínský trh. Jako příklad země s výhodnějším postavením uvedl především Itálii, která se přidala k čínskému programu výstavby Nové Hedvábné stezky.

„Toto rozhodnutí Itálie počítá s čínskými investicemi do italských přístavů, což by mohlo ohrozit slovinský přístav Koper,“ řekl Cerar. Přístavy v Koperu a v italském Terstu soupeří o to, kdo bude mít „hlavní slovo“ na východním pobřeží Jaderského moře.

SARAJEVO: Přibližně padesát čínských firem ovládlo letošní veletrh ve městě Mostar. Šlo především o společnosti zabývající se počítačovými a informačními technologiemi, biotechnologiemi a energetikou. „Čína je světovým lídrem ve vysokorychlostní železniční dopravě. Chtěli jsme, aby se lidé v Bosně a Hercegovině dozvěděli o našich rychlých vlacích a o naší firmě více,“ řekl Hu Wenjin z Čínských drah.

(Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

LONDÝN

Nové datum brexitu: Lídři 27 zemí EU se dohodli na novém datu odchodu Spojeného království z EU, jímž je 31. říjen 2019. Odklad brexitu je nakonec kratší než se očekávalo, alespoň podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Členské státy byly v otázce délky odkladu rozdělené. Nové datum brexitu je považováno za vítězství francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který usiloval o kratší odklad.

Premiérka Theresa Mayová však potvrdila, že odklad je flexibilní. Během času navíc bude nadále usilovat o ratifikaci vyjednané rozvodové dohody v britském parlamentu. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

MADRID

MMF upozorňuje Španělsko na jeho vysoký veřejný dluh: Mezinárodní měnový fond (MMF) upozornil Španělsko a další země na vysoký státní dluh. Informovala o tom španělská agentura EFE. „Ekonomiky s vysokým dluhem (Kanada, Francie, Japonsko, Španělsko, Velká Británie, USA) by měly postupně přijmout fiskální opatření, a to zejména s ohledem na zajištění fiskální rovnováhy na úrovních, které dluh stabilizují,“ řekla ředitelka MMF Christine Lagardeová s varováním, že již nyní lze pozorovat náznaky ekonomické recese. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ŘÍM

Žádné další daně: Italský premiér Giuseppe Conte řekl na okraj mimořádného summitu EU k brexitu, že vláda neplánuje zvýšit DPH ani zavést novou daň z majetku. Prognóza hospodářského růstu Itálie se snížila z 1 % na 0,2 % a podle Conteho za to může mezinárodní ekonomická situace.

Energie z jízdních kol: Greta Thunbergová, slavná mladá klimatická aktivistka, se chystá příští pátek do Říma na jednu z globálních školních stávek. Aktivisté totiž organizují velkou událost na podporu nulových emisí. Pohánět ji bude 12 kW energie generované jízdními koly, na kterých pojede 128 dobrovolníků. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

ATHÉNY

Investice do konopí: Státní orgány schválily již 5 investic do výroby farmaceutického konopí a evidují celkem 43 žádostí o licenci. Pokud budou všechny investice pokračovat podle plánu, vznikne více než 2 800 nových pracovních míst a investovaný kapitál bude mít hodnotu větší než půl miliardy eur. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

///

BRATISLAVA

Orbán ovlivnil složení komise, která ho má posuzovat: Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, který je předsedou oficiální think-tankové organizace Evropské lidové strany (EPP) Wilfried Martens Centre, se nechal slyšet, že měl být čtvrtým členem komise, která by zhodnotila situaci v Maďarsku poté, co EPP pozastavila členství Orbánovy strany Fidesz.

„Před sjezdem Evropské lidové strany vyjádřila strana Fidesz značný odpor k mé nominaci,“ řekl v rozhovoru Dzurinda. Poté sám EPP navrhl, aby jeho nominaci stáhla. Dalšími třemi členy výboru jsou H. Van Rompuy, H.-G. Pöttering a W. Schüssel. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

VARŠAVA

Nepřijatelné škrty v kohezi a zemědělství: Polský náměstek ministra zahraničí Konrad Szymanski se vyjádřil k vyjednávání o budoucím víceletém finančním rámci. „Návrh Evropské komise týkající se budoucího rozpočtu EU je pro Polsko a pro mnoho dalších zemí nepřijatelný. Snížení prostředků pro společnou zemědělskou politiku a kohezní politiku je prostě neadekvátní a nepřiměřené. Můžeme rozumně diskutovat o budoucím rozpočtu, jeho výsledná podoba však musí být více vyvážená.“ (EURACTIV.pl)

///

SOFIE

Boj proti migraci: Bulharsko pošle 200 tisíc eur na humanitární pomoc, aby tím snížila počet migrantů mířících do Evropy. Alespoň to vyplývá z návrhu dohody mezi Bulharskem a Evropskou investiční bankou. (Dnevnik.bg, partner EURACTIVu)

///

PRAHA

Další ministr na odchodu: „Pan předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji toto rozhodnutí,“ uvedla ve včerejším prohlášení odcházející ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. V úřadu nevydržela ani rok.

Nováková čelila kritice v souvislosti s jejím tvrzením, že ceny za internetová data klesnou, když je budou lidé více používat. Další vlna kritiky se proti Novákové zvedla poté, co zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit jednání zástupců ministerstva se zahraničními investory. Jedná se již o druhého ministra, který tento týden oznámil svůj odchod. V pondělí informoval o své plánované rezignaci ministr dopravy Dan Ťok. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

///

BUKUREŠŤ

Rumunsko stále nemá hlavního prokurátora: Ministr spravedlnosti Tudorel Toader odmítl všechny čtyři kandidáty na post hlavního rumunského prokurátora. Výběrová komise vedená Toaderem k tomu neposkytla žádné oficiální vysvětlení, pouze oznámila, že se proces výběru bude opakovat. Mandát stávajícího hlavního prokurátora Augustina Lazara zanikne na konci dubna. Přestože Toader dříve žádal o jeho předčasné odvolání, Lazar se rozhodl kandidovat znovu. (EURACTIV.ro)

///

BĚLEHRAD

444 verdiktů o vině: Za jeden rok implementace srbského  zákona o organizaci a pravomocech státních orgánů při potlačování organizované trestné činnosti, terorismu a korupce bylo vydáno celkem 448 soudních verdiktů, přičemž 444 z nich prokazovalo vinu. Za stejnou dobu musel úřad prokurátora prověřit až 10 tisíc oznámení a obvinil celkem 681 osob. (Beta-EURACTIV.rs)

///

Originál v anglickém jazyce je k přečtení na EURACTIV.com.

Kalendář