Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Severská hvězda Lars Kepler v Praze: „Náš detektiv dovolenou nedostane!“ řekli Blesku.

Mluvit o severské spisovatelské superstar Larsu Keplerovi je občas trochu schizofrenní. Pod pseudonymem se totiž ukrývá švédský manželský pár.
Mluvit o severské spisovatelské superstar Larsu Keplerovi je občas trochu schizofrenní. Pod pseudonymem se totiž ukrývá švédský manželský pár.  (Autor: Thron Ullberg, OneHotBook)
Autor: Ivan D. Hladík - 
11. dubna 2019
12:21

Mluvit o severské spisovatelské superstar Larsu Keplerovi je občas trochu schizofrenní. Pod pseudonymem se totiž ukrývá švédský manželský pár Alexander Ahndoril (52) a Alexandra Coelho Ahndorilová (53). Blesku prozradili i to, jestli si závidí dobré nápady.

Do naší metropole přijeli podpořit zatím poslední knihu, která v Česku vyšla, s názvem Lazar. Nenechali si však ujít ani setkání s tuzemskými fanoušky, autogramiádu a ochotně odpovídali na dotazy médií. Alexander Ahndoril (52) a Alexandra Coelho Ahndorilová (53) vzpomínali i na to, jak v létě roku 2009 za jedné noci plné hvězd vymysleli svého detektiva Joonu Linnu a napadlo je napsat s ním společný thriller pod pseudonymem Lars Kepler. To jméno odkazuje na neméně slavného kolegu, Stiega Larssona (†50, autora trilogie Milénium) a astronoma Johanesse Keplera (†59), jenž působil i v Praze. A tak vznikla prvotina Hypnotizér (Hypnotisören), naprostý bestseller, stejně jako šest následujících.

Švédský manželský pár Alexander Ahndoril (52) a Alexandra Coelho Ahndorilová (53). Švédský manželský pár Alexander Ahndoril (52) a Alexandra Coelho Ahndorilová (53). | Thron Ullberg

Jejich knihy v papírovém i audioknižním vydání lámou rekordy v prodeji, stojí se na ně fronty a čtenáři i posluchači netrpělivě vyčkávají každý další přírůstek. Ihned po dočtení nebo doposlouchání pak žádají další. Lars Kepler je totiž zárukou napětí, někdy až bolestných zvratů, dokonale vykreslené atmosféry i scény, na které se střípky příběhů plných temnoty odehrávají.

Herec a dabér Pavel Rímský (70) načetl na audioknihy všechny příběhy Larse Keplera s Joonou Linnou. Herec a dabér Pavel Rímský (70) načetl na audioknihy všechny příběhy Larse Keplera s Joonou Linnou. | OneHotBook

Audioknižní verze jejich knih pak vydává možná nejúspěšnější české vydavatelství OneHotBook, jež dokáže každou z knih ještě vyzdvihnout profesionálním a kvalitním provedením. Hlasem těchto audioknih je herec a dabér Pavel Rímský (70), jehož hlas lahodí i švédským autorům, aniž by češtině rozuměli. „Ten hlas se mi líbí, je takový hluboký a znělý, ale nechybí v něm vřelost,“ zhodnotila jej Ahndorilová.

Alexander Ahndoril (52) a Alexandra Coelho Ahndorilová (53) spokojeně naslouchají hlasu Pavla Rímského (70). Načetl zvukovou podobu jejich knih. Alexander Ahndoril (52) a Alexandra Coelho Ahndorilová (53) spokojeně naslouchají hlasu Pavla Rímského (70). Načetl zvukovou podobu jejich knih. | OneHotBook

Jak vlastně vypadá tvorba tohoto páru, kterým se nechají děsit miliony čtenářů po celém světě? Rozhodně se nehádají, na což se jich většinou novináři ptají. Blesk se naopak ptal, jestli si vzájemně nezávidí nápady. „Kdepak, chceme prostě docílit toho nejlepšího vyprávění, takže když někdo z nás přijde s dobrým nápadem, jsme rádi, protože nakonec stejně nevíme, kdo napsal co,“ řekl Blesku Ahndoril. „Psaní samotné nás v manželství naopak neuvěřitelně sblížilo. Obojí splňuje atributy vzájemného respektu, upřímnosti i lásky.“

Ve svých čtenářích dokonale budujete napětí, často je vmanévrujete do situací, které nejen děsí, ale zároveň přímo vzbuzují neklid a nutkavý pocit dočíst se k rozuzlení za každou cenu. Co straší vás a u kterých knih či autorů vy vydržíte číst je až do rána?

„My děsíme sami sebe svými příběhy, často nás probouzejí ze sna,“ prozradila Blesku s úsměvem Ahndorilová. „Ale jinak jsme sami knihomolové, takže čteme různé žánry a milujeme to. Je v tom takové zvláštní proudění, ve kterém si připadáte hravě, trochu jako děti, a když čte celá rodina, je to fantastické,“ dodal Ahndoril.

Poslechněte si ukázku z audioknihy Lovec králíků:

Váš hrdina Joona Linna už musel přetrpět a vydržet spoustu věcí. Říkali jste si někdy třeba, že už stačí? Co byste si s ním řekli, kdybyste měli možnost jej potkat v reálném životě?

„My se s Joonou Linnou setkáváme neustále při našem psaní, pro nás je jako skutečná osoba. Vlastně – nejvíce se stýkáme s našimi dětmi a hned po nich je Joona,“ přiznal Ahndoril. „Víme, že si dost lidí myslí, že už to přeháníme, jsme na něj moc krutí a už by si zasloužil dovolenou... Na druhou stranu ale ani my nemáme volno, nemůžeme za jeho umanutost a posedlost hned dalším případem,“ směje se Ahndoril. „Vlastně nás vleče sebou a možná jsme chudáci spíš my.“

...a to je rozhodně dobře. O konci příběhů Joony Linny zatím spisovatelé neuvažují a tak si čtenáři i posluchači mohou brousit drápy a dělat místo v knihovnách na další trháky podepsané jménem Lars Kepler. Právě nyní totiž vzniká nový titul, který spatří světlo světa zhruba za rok.

Zobrazit celou diskusi