Report: Maloch prodloužil otrokovickou šňůru vítězství

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 11.4.2019

Tady je Krakonošovo! Vlastně Malochovo… můžeme směle prohlásit po dalším vítězství otrokovického Petra Malého v řadě. Letošní jubilejní desátá sezóna Gergel Wood Bike Series 2019 začala tam, kde vloni na podzim skončila. Parta Bikecore Otrokovice v listopadu na vyhlášení výsledků celého seriálu obhájila trofej pro nejlepšího pořadatele roku a letos dopilovala svůj závod ještě víc. Opět skvělá upoutávka na závod, tradičně zajímavé tratě s typickými kompresemi a nespočtem horizontů. Premiérově byly použity vratné zálohované kelímky na pivo a kofolu, známé především z hudebních festivalů. Byly nejen na design, ale při tak velké návštěvnosti se ušetřilo několik pytlů odpadu směr skládka. Pro malé haranty připravil Capri Sun nové překážky do bike školky a novou nafukovací lezeckou stěnu.

Sobota byla ve znamení tréninku a registrace. Ale především krátkého, ale intenzivního deště. Zkušení vědí, že písčitá hlína v Otrokovicích vodu rychle vsákne a tak si počkali. Už navečer a především na celou prosluněnou neděli se změnila na velmi zábavnou, držící plastelínu. Jelo se na dvě časomíry, takže frčely obě RZ zaráz. Početná divácká kulisa si tak určitě přišla na své. Vítěz Petr Malý závod zhodnotil: „Otrokovice na podzim a teď po zimě byly úplně odlišné. Přece jenom po zimě člověk není tak rozježděný a ta jistota není taková, jak bych si představoval. Ale nadrženost jezdce na první závod sezony je pokaždé nehorázná. Závody v Otrokovicích se kluci z Bikecore OE snaží posouvat každým rokem kousek dál, ať už videopozvánkou nebo tratěmi. Jedna ze dvou tratí byla téměř totožná s loňskou, což mi bylo maličko líto, že se nejela nějaká jiná, ale na druhou stranu je krásná a členitá. Na obou se mi jelo hezky a po sobotním dešti byl i podklad výborný. Myslím si, že mi to celkem opět vyšlo, až na RZ1, kde jsem měl větší problém s přehazováním. Jinak v cajku:) atmosféra byla super a ptal ses na víly?? To je kapitola sama o sobě!“

Malocha v Otrokovicích tradičně doprovází na stupně vítězů dvojice Jirka Gergel, Martin Kolajík. Oba letos shodně zahájili už 16 závodní sezónu!

Jiří Gergel na druhém místě řekl: „Otrokovice nám letos opět nabídly perfektně nachystané a zábavné tratě. V některých místech až velkoryse otevřené, takže si každý mohl najít stopu podle svojí chuti. Sobotní déšť jim navíc dodal naprosto dokonalý povrch. Celý den jsem se snažil jezdit na dobrý pocit. Vyšly z toho čtyři vyrovnané jízdy, jedna vyhraná RZ a celkově druhé místo.“ Naopak Kolajosovi se nevyvedla závěrečná zkouška a z druhého místa se propadl na pátou pozici. Stupně vítězů tak doplnil třetí Radim Novosád.

„Týden před závodem předpověď nevypadala zrovna fajn, nebo aspoň teda pro mě, protože mokro vážně rád nemám. Nakonec to vyšlo tak, že zapršelo akorát, aby byl povrch topový a na závod nám svítilo sluníčko. Tratě v Otrokovicích jsou parádní, plno nepřehledných horizontů, rychlé úseky na krev, točky rychlé i zavřené – pravá rally. Akorát natahování cíle utaženými zatáčkami, de facto do kopce mi přišlo zbytečné. První RZ jsem asi moc hrotil, byly tam chyby i krize a byl jsem rád, že jsem to ustál. Ale třetí čas mě dost překvapil. Druhá i třetí mi vyšla fajn a byl to druhý a první čas, to mě posunulo na druhou příčku. Poslední už jsem chtěl sjet v klidu, nezáleželo mi úplně, jestli dojedu druhý nebo třetí, oba výsledky v takové konkurenci by totiž byly fajn. Jenže v pomalém úseku, kde se jelo krokem, se mi to nějak zamklo, pořádně ani nevím jak, a já šel k zemi. Takže nakonec páté místo, ale hezky strávený víkend“ pověděl v cíli zklamaný Martin Kolajík.

Junioři si to rozdávali taky pěkně vyrovnaně až do poslední měřené zkoušky. Staří přešli „vo patro vejš“, takže se začala prosazovat nová jména. První flek bral nakonec Ivo Koníček, před Tomášem Kolečíkem a Vojtou Hanákem. Na start se postavilo taky devět holek. Nejrychlejší byla sice obhájkyně trofeje Míša Šantavá, ale rozhodně to neměla tak jednoduché, jako v minulosti. Na paty jí šlapaly Klárka Olšáková a především Abi Neumannová. Mezi desítkou posledních mohykánů v hardtailech zvítězil Viktor Pospíchal, Martin Bednařík v poslední RZ ukořistil dvojku, na úkor třetího Kuby Kantora. V nejmladších Střelcích byl nejrychlejší ve všech měřených úsecích suverénní Ondra Kolečík a zvítězil před Kryštofem Húštěm. V kategorii Getlemen nad 35 let zvítězil místní Zdeněk Pančocha, před Víťou Malým a dalším členem Bikecore OE, Radimem Langem. No a konečně mezi starými pány v Legendách zajel nejlépe Leoš Mácha, druhý byl Libor Baďura a třetí tatík Húšťů.

Vydařený závod by se jen stěží zorganizoval na takové úrovni bez významné podpory partnerů a práce všech pořadatelů, jak celý víkend zhodnotil ředitel závodu Radim Matyák.

„Závod bylo možné uspořádat díky pochopení Lesů ČR, podpoře Města Otrokovice a Nadace Synot. Taky bych chtěl poděkovat všem sponzorům, kteří náš závod podpořili. Vážím si práce všech osob, které se podílely na hladkém průběhu celého závodu i všech doprovodných ak­cí.“

Matesovi musíme vyseknout pochvalu za neustálé zvyšování kvality pořadatelského týmu, profesionální přístup a smysl pro detail a vše pro diváka.
Křestem ohněm si prošel bývalý výborný bajker a odchovanec WBS, kroměřížský Peca Mach, který si vyzkoušel novou roli komentátora. A myslím si, že se jako další speaker s ohromnou znalostí prostředí osvědčil! Zmínit se musíme i o dobročinné tombole, jejíž výtěžek, v hodnotě devíti tisíc korun, byl věnován Naději Otrokovice.
Stínem naopak zůstávají dvě zranění jezdců. Oba byli odvezeni do zlínské Baťovy nemocnice. Přejeme jim rychlé uzdravení. Rychlá jízda mezi stromy s sebou bohužel nese i tohle riziko, proto bylo u trati šest zdravotníků pod vedením profesionálního záchranáře.
No a všichni se už můžeme těšit na Round 2 ve Slopném na vleku, a to 11. května.

Absolutní pořadí Bikerally Otrokovice:

1. Petr Malý Maloch racing 5:05,8
2. JiříGergel MTB school + 2,9
3. Radim Novosád Wauwauwau crew + 8,2
4. Tomáš Huňa Mondraker + 8,8
5. Martin Kolajík SBT Fryšták + 9,5
6. Jiří Frýželka   +13,6

WBS media, www.bikegeneration.cz

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí