Hlavní obsah

Slovenská bída. Za chvíli budou před námi i Rakušani nebo Maďaři, ví majitel tří medailí z MS

Bratislava/Praha

Ve své sbírce má všechny cenné kovy ze světových šampionátů a svým následovníkům by moc přál, aby na blížícím se domácím mistrovství světa v hokeji rovněž vybojovali některou z medailí. Bývalý vynikající slovenský hokejový obránce Ľubomír Višňovský však ví, že to je utopický scénář, neboť Slováci už dávno nepatří mezi užší špičku.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský hokejový obránce Ľubomír Višňovský při představování kolekce medailí letošního mistrovství světa konaného v Bratislavě a Košicích.

Článek

„Řeknu to na rovinu. Bohužel, papírově na medaili nemáme. Člověk ale nikdy neví. Outsider může vyškolit favority. Záviset bude i na prvním zápase (proti USA), jak chlapci začnou a jestli si budou víc věřit," prohlásil Višňovský, který má z MS stříbro z roku 2000, o dva roky později získal zlato a další rok medailovou sbírku zkompletoval bronzem.

Propad slovenského hokeje, nejen toho seniorského, mu dělá velké starosti. „Sleduju i naše mládežnické reprezentace a nejsem z toho nadšený," posteskl si dnes dvaačtyřicetiletý rodák z Topolčan, který byl v sezoně 2010/11 s 68 kanadskými body nejproduktivnějším obráncem NHL.

Foto: Sukup/SZĽH Ján, ČTK

Organizátoři mistrovství světa v hokeji představili v Bratislavě medaile pro tři nejlepší týmy MS. Cenným kovům dominují postava hokejisty a motiv slovenských hor.

„Byl jsem se podívat na různých místech a v zemích okolo nás jde sportovní infrastruktura neustále kupředu. My naopak stagnujeme. Když to u nás půjde takovým tempem, za chvíli nás to pohltí a Rakušani nebo Maďaři budou za pár let před námi," zoufá si Višňovský a dumá, co by se muselo změnit, aby se slovenský hokej začal ubírat správným směrem.

„Jsou to politické otázky a tam to i směřuje. Pokud na to nebudou finance a neudělá se například projekt dvaceti stadionů nebo školení trenérů a hráčů, bude to jen horší. To je ale otázka na kompetentní lidi nahoře," uzavírá Višňovský.

Reklama

Související témata: