Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jste narcista!“ Zakladatele WikiLeaks vyvlekli v Londýně z úkrytu a zatkli kvůli znásilnění

Autor: ČTK, všm - 
11. dubna 2019
17:03

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který se od roku 2012 skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl ve čtvrtek z ambasády vyveden a zatčen. Zadržení potvrdila londýnská policie, podle níž ji na úřad pozval velvyslanec poté, co jihoamerická země Assangeovi odebrala azyl.  Soud ho shledal vinným z porušení podmínek kauce v souvislosti s obviněním ze znásilnění ve Švédsku. Do dalšího stání u soudu vyšší instance 2. května zůstane Assange ve vazbě, uvedl server Sky News. Ministerstvo spravedlnosti USA zároveň obvinilo Assange ze spiknutí za účelem získání tajných informací z vládního počítače. Hrozí mu až pět let vězení.

Assange museli z budovy ambasády doslova vynést, vleklo ho sedm policistů v civilu. „Podívejte, kolik lidí ho vleče, evidentně nejde dobrovolně,“ komentovala situaci reportérka CNN. Policisté ho následně museli násilím natlačit do přistavěného vozu. Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v roce 2012, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chtělo vyslechnout kvůli obvinění ze znásilnění z roku 2010. 

Soudce magistrátního soudu Michael Snow později prohlásil, že Assange se „chová jako narcista, který nevidí dál než za vlastní sobecký zájem". Sedmačtyřicetiletý Australan se během soudního jednání podle britského tisku často obracel tváří k publiku a pokyvoval hlavou, sám ale nevypovídal. Soudní galerii zaplnili jeho příznivci, uvedla agentura AP.

Assangeovi právníci argumentovali tím, že jejich klient se nemůže u britských soudů dočkat spravedlivého procesu, neboť cílem Londýna je „zajistit jeho vydání do USA“. Soudce to označil za směšné.

Americká prokuratura tvrdí, že v roce 2010 americký specialista vojenské tajné služby Bradley Manning poskytl Assangeovi část hesla pro přístup k počítačům ministerstva obrany. Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že Assange byl zatčen na základě dohody o vydávání. Někteří komentátoři poznamenávají, že Assange byl tedy obviněn z toho, že Manningovi pomohl získat tajné dokumenty, a nikoli za jejich zveřejnění.

Britská premiérka Theresa Mayová jeho zatčení uvítala. Ukazuje to podle ní, že v Británii jsou si před zákonem všichni rovni.

Assangeovi odebrali azyl

Ekvádor 47letému Assangeovi odňal azyl, protože opakovaně porušoval mezinárodní úmluvy a pravidla každodenního provozu ambasády, napsal ekvádorský prezident Lenín Moreno na svém twitteru. Tento krok považuje za „svrchované rozhodnutí“. Bývalý prezident Rafael Correa, proti němuž je v Ekvádoru vedeno řízení kvůli údajnému pokusu o únos oponenta, označil krok svého nástupce za „zradu“. Právě díky Correovi se Assange na ambasádu dostal.

Ekvadorský ministr zahraničí José Valencia v Quitu oznámil, že Assangeovi bylo dočasně pozastaveno ekvádorské občanství. „Udělené občanství (v roce 2017) bylo včera (ve středu) rozhodnutím ministerstva zahraničí pozastaveno,“ řekl Valencia na tiskové konferenci. Ekvádor zároveň obvinil příznivce WikiLeaks a dva ruské hackery, že se pokoušeli destabilizovat zemi.

Skutečnost, že Británie Assangeovi azyl odebrala, považuje server Wikileaks za porušení mezinárodního práva. Internetový portál WikiLeaks se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. „Mocní hráči“, jako je americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), podle WikiLeaks „sofistikovaně“ Juliana Assange zbavili lidské důstojnosti.

Jako „temný den pro svobodu tisku“ považuje zatčení Edward Snowden, bývalý analytik americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), který odhalil, že tato agentura řadu let masově sledovala elektronickou komunikaci lidí po celém světě. Snowden pak získal azyl v Rusku.

Je zcela správné, že Assange stane v Británii řádně před spravedlností. O tom, co bude následovat, rozhodne soud,“ uvedl v prohlášení náměstek britského ministra zahraničí Alan Duncan. Británie Assange do USA nevydá, pokud mu tam hrozí trest smrti, doplnil Duncan.

„Taková je naše obecná politika ve všech případech, a tak se vztahuje i na Juliana Assange. Nebude vydán, pokud mu bude hrozit trest smrti,“ řekl Duncan televizi SkyNews. Duncan ještě se zástupci USA o případném vydání nemluvil, napsala agentura Reuters. Londýnská policie potvrdila, že Assange zatkla na základě žádosti o vydání do Spojených států a porušení podmínek kauce v Británii.

„Jsme velmi vděční za krok, který učinila ekvádorská vláda spolu s prezidentem Morenem,“ řekl dál Duncan. „Dnešní akci předcházel dlouhý dialog mezi oběma zeměmi. Těším se, že v nadcházejících letech budou Británií a Ekvádor pojit silné bilaterální vztahy,“ uzavřel.

Stále ale může být Assange vydán i do USA, kde mu hrozí stíhání za zveřejnění dokumentů o válce v Iráku a Afghánistánu. Ekvádorský prezident Moreno ale podle Reuters uvedl, že jeho země dostala od Londýna záruku, že Assange nebude vydán do země, kde by mu hrozil trest smrti. Mezi tyto státy patří i Spojené státy. Právě strachem z vydání do USA hájil Assange své rozhodnutí z ambasády nevycházet.

Assangeův komplic se nechal přeoperovat na ženu

Assangeův spoluspiklenec Manning byl v roce 2010 zatčen a o tři roky později odsouzen k 35 rokům vězení. Serveru WikiLeaks předal 470 tisíc bojových hlášení z irácké a afghánské války, 250 tisíc tajných depeší amerického ministerstva zahraničí, několik videí z bojišť a další citlivé dokumenty, které získal jako zpravodajský analytik armády v Iráku. Ve vězení Manning podstoupil změnu pohlaví a jména.

Trest Chelsea Manningové před odchodem z úřadu bývalý prezident Barack Obama zkrátil na pětinu a v květnu 2017 byla propuštěna. Letos v březnu se však znovu ocitla ve vězení kvůli pohrdání soudem, protože odmítla před velkou porotou vypovídat v blíže neurčené kauze týkající se WikiLeaks a Assangea.

Soudce magistrátního soudu Michael Snow prohlásil, že Assange se "chová jako narcista, který nevidí dál než za vlastní sobecký zájem".

Sedmačtyřicetiletý Australan se během soudního jednání podle britského tisku často obracel tváří k publiku a pokyvoval hlavou, sám ale nevypovídal. Soudní galerii zaplnili jeho příznivci, uvedla agentura AP.

Assangeovi právníci argumentovali tím, že jejich klient se nemůže u britských soudů dočkat spravedlivého procesu, neboť cílem Londýna je "zajistit jeho vydání do USA". Soudce to označil za směšné.

Ve Spojených státech hrozí Assangeovi pět let vězení. Ministerstvo spravedlnosti USA ho dnes obvinilo ze spiknutí za účelem získání tajných informací z vládního počítače.

Americká prokuratura tvrdí, že americký specialista vojenské tajné služby Bradley Manning v roce 2010 poskytl Assangeovi část hesla pro přístup k počítačům ministerstva obrany. Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že Assange byl zatčen na základě dohody o vydávání. Někteří komentátoři poznamenávají, že Assange byl tedy obviněn z toho, že Manningovi pomohl získat tajné dokumenty, a nikoli za jejich zveřejnění.

Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v roce 2012, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chtělo vyslechnout kvůli obvinění ze znásilnění z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko v roce 2017 případ odložilo. Právní zástupce ženy, která Assange ze znásilnění obvinila, chce proces znovu otevřít, informovala agentura AFP.

Zatčení zakladatele WikiLeaks uvítala také švédská prokuratura. „I pro nás je to čerstvá zpráva, a tak jsme neměli čas vyhodnotit dosud zveřejněné informace,“ konstatovala švédská prokurátorka Ingrid Isgrenová. „Nevíme také, proč byl zatčen. Sledujeme, jak se situace vyvíjí,“ dodala v prohlášení. Prokuratura uvedla, že předběžné vyšetřování může být znovu otevřeno, pokud nebude údajný zločin promlčen, tedy do srpna 2020.


villon ( 13. dubna 2019 18:05 )

Lord Howen!!! Boréééééééééc!!!

lug70 ( 11. dubna 2019 15:57 )

Ten už dlouho nepožije. Šlápl na kuří oka nejbohatším a nejmocnějším lidem planety a to oni neodpouští.

strejda777 ( 11. dubna 2019 13:00 )

Prostě jednou mu ta dovča skončit musela......

Zobrazit celou diskusi