Pohádka končí. Češky ve čtvrtfinále vedly, postup ale slaví domácí Finky

Foto: iihf.com

(ESPOO, od našeho zpravodaje) Sen o premiérovém proniknutí mezi nejlepší ženskou hokejovou čtyřku je pryč. Po základní skupině neporažené Češky měly čtvrtfinále mistrovství světa dobře rozehrané, vedly, ale domácí Finky pak vývoj ve skóre otočily a náskok už si pohlídaly. Tým Petra Nováka má za sebou ale i tak výborný turnaj, který je korunovaný celkovým šestým místem, které je vyrovnáním nejlepšího umístění z MS.

Trenér Petr Novák vrátil pro nejdůležitější zápas turnaje do branky odpočatou Kláru Peslarovou, do druhého útoku pak zpět z obrany přesunul kapitánku Alenu Mills. Češky nezačaly vůbec zle, Ledlová už ve druhé minutě zkusila střelu z otočky, brankářka Rätyová ale byla připravená.

Postupem času se dostávaly ale ke slovu více, Peslarová být na pozoru hlavně před ostrými pokusy první útočné formace domácích Finek. Nejednou ji zatopila Karvinenová či nestárnoucí Sallinenová, obrovskou šanci pak čapla také obránkyni Savolainenové, která se prokličkovala až před její branku.

Češky za soupeřkami mírně pokulhávaly, ale nezapomněly kousat. Domácí brankářce nadělala potíže třeba jedovatá střela Křížové.

Mills: Chybí nám zkušenosti proti těžkým soupeřům

A byly to právě svěřenkyně Petra Nováka, které se krátce po startu druhého dějství dostaly do vedení! Kapitánka Mills poslala puk do jízdy Natálii Mlýnkové, která využila své rychlosti, procpala se až před branku a nádherným bekhendovým blafákem utišila celou Espoo Metro Areenu! Dát první gól, přesně to si Češky přály.

Domácí hokejistky vytušily, že budou muset zařadit vyšší rychlostní stupeň. Aktivitou si vynutily faul Zedníkové a hned trestaly. Několik příležitostí Peslarová ještě ustála, na přesně mířenou ránu Michelle Karvinenové, která si sjela od mantinelu až mezi kruhy, už ale nedosáhla – 1:1.

Finky byly lepší, ale Vanišová mohla podruhé zápase rozradostnit českou střídačku a několik desítek fanoušků a známých na tribuně. Jenže svůj únik ve hře čtyři na čtyři završila jen střelou do tyčky. A Češky to mrzelo. Tapaniová opustila trestnou lavici a po skvostné akci do prázdné branky poslal domácí výběr poprvé v zápase dovedení.

Finky navýšily vedení a náskok si pohlídaly 

Dvě minuty po začátku třetího dějství to mohlo být pro český celek ještě horší. Dělovka Savolainenové sice prošla za Peslarovou, ale od tyčky se puk do sítě neodrazil. V hale to jen zahučelo. Finky české hokejistky k mnoha příležitostem nepouštěly, naopak se samy tlačily před Peslarovou se záměrem co nejdřív definitivně zamést s českými nadějemi na vyrovnání. V 50. minutě ustála česká jednička nebezpečný frmol před svou brankou, chvíli na to vytěsnila i pokus Lindstedtové.

O minutu později už ale Finky potřetí udeřily. Na trestnou lavici usedla obránkyně Pejšová, a než hlasatel stihl oznámit, za co pyká, mohla jít zpátky na led. Jenni Hiirikoskiová vyslala od modré čáry přesnou a tvrdou ránu, která se zastavila až v síti. Prakticky ihned mohla strouhnout dvoubrankový finský náskok Mrázová, v gólovce vsadila na razanci, ale přesnost své střele nedala. Z čárek úplně minula.

Novák: Rvali jsme se, ale Finky byly lepší

V závěrečných desítkách vteřinách ukázaly domácí hokejistky svou zkušenost, český tým zatlačily a nedaly jim ani prostor zkusit hru v šesti. Pohádka českých hokejistek tak napsala svou poslední kapitolu ve čtvrtfinále.  

I když nejspíš budou české reprezentantky chvíli smutnit, zapsaly pro český ženský hokej zatím nejlepší výsledek na mistrovství světa. Konečné šesté místo je vyrovnáním nejlepšího umístění na světovém šampionátu v roce 2016.

Čtvrtfinále:

FINSKO – ČESKO 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 28. Karvinenová (Hiirikoskiová), 36. Tapaniová (Karvinenová), 51. Hiirikoskiová (Karvinenová) – 22. Mlýnková (Mills, Hymlárová).
Rozhodčí: Huntleyová (USA), Senuková (Kanada) – Spresserová (USA), Toddová (Kanada).
Vyloučení: 1:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 43:17 (9:6, 15:9, 19:2).
Diváci: 3 290.
Nejlepší hráčky: Jenni Hiirikoskiová – Aneta Tejlarová.
Tři nejlepší české hráčky na MS: Klára Peslarová (brankářka), Natálie Mlýnková (útočnice), Denisa Křížová (útočnice).
Finsko: Rätyová – Hiirikoskiová, Savolainenová, Laitinenová, Tuominenová, Rahunenová, Lindstedtová, Viitasuová – Sallinenová, Karvinenová, Tapaniová – Välimäkiová, Nieminenová, Tulusová – Hoviová, Rajahuhtaová, Niskanenová – Holopainenová, Nuutinenová, Vainikkaová. Trenéři: Mustonen, Eloranta a Toivola.
Češko: Peslarová – Pejšová, Kolowratová, Tejralová, Horálková, Kosinová, Zíková, Zedníková – Křížová, Mrázová, Pejzlová – Mills, Hymlárová, Mlýnková – Patočková, Lédlová, Vanišová – Studentová, Mašková, Přibylová – Neubauerová. Trenéři: Novák a Tejral.Zámořské celky i Rusky splnily očekávání

Hokejistky Spojených států amerických, Kanady a Ruska ve svých čtvrtfinálových zápasech potvrdily roli jasných papírových favoritek. Ani jedna ze zmíněných zemích nedovolila svému protivníkovi ani jeden gól.

Výsledky ostatních čtvrtfinálových zápasů

USA – JAPONSKO 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Knightová (Picardová, Carpenterová), 30. Knightová (Cameranesiová, Kellerová), 43. Barnesová (Kesselová, Brodtová), 51. Coyneová Schofieldová.KANADA – NĚMECKO 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. Turnbullová (Larocqueová), 28. Jennerová (Nurseová), 30. Staceyová (Rattrayová, Zandeeová-Hartová), 44. Spoonerová (Lacquetteová, Jenner), 52. Turnbullová (Daoustová, Fortinová).RUSKO – ŠVÝCARSKO 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 33. Šokinová (Štarjová, Dergačjová), 46. Dergačjová (Šokinová, Šibanová), 59. Štarjová (Šokinová).Zápas sestupujících o 9. místo

ŠVÉDSKO – FRANCIE 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 37. Lundinová (Hölmgrenová, Olssonová), 49. Nordinová (Winbergová, Nylenová), 55. Palmová (Nordinová, Winbergová) – 54. Rozierová (Locatelliová), 57. Aurardová (Duvinová).Závěrečný program MS žen

Semifinále

Sobota 13. dubna:
16:00 Kanada – Finsko
20:00 USA – Rusko

Neděle 14. dubna:
16:00 zápas o bronz
20:00 finále

Začátky utkání jsou uvedeny v místním čase, v Česku je o jednu hodinu méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz