Výchozí reklama
Výchozí reklama
Články » Aktuality » Dobrá práce

Dobrá práce: Jak se dělá obytná dodávka? V českých vozech KRS jsou unikátní technologie

Dnes se podíváme na výrobu nábytku z malinko jiného soudku ... lépe řečeno dodávky. Dvacet let už na okraji malé vesničky Malý Malahov na pomezí Plzeňska a Domažlicka vyrábějí obytné automobily značky KRS. Za tu dobu jich vznikla bezmála tisícovka. Jak to v podobných případech bývá docela často, velký vliv na tom měla náhoda.

Obytná auta KRS
Zdroj: automix.denik.cz

“Měl jsem firmu na výrobu zakázkového kuchyňského nábytku. Jednoho dne jsem se však rozhodl, že už to nemá perspektivu, protože konkurence byla příliš velká. Jenže, jeden ze zákazníků se v ten samý čas zeptal, zda bych neuměl udělat nábytek pro vnitřní vybavení dodávky. Samozřejmě jsem přisvědčil, přestože jsem s tím samozřejmě žádnou zkušenost neměl,” říká starší z bratrů Tomáš Krs. Pak zakázek začalo přibývat a po čase pro podnikání v tomto oboru přesvědčil i svého bratra Davida.

Obytná auta KRS
Obytná auta KRS

V roce 2000 už vystavovali svoji produkci na veletrhu Lodě Karavany a postupně začali získávat další zájemce o tento stále rozšířenější typ rekreačního vozu. "Nejprve jsme stavěli auta podle individuálních požadavků každého zákazníka, ale v roce 2011 jsme předsvavili první unifikovanou řadu Active Line,” vysvětluje jednatel firmy. K ní pak přibyly další a letos chystají ještě jednu novou. "Jméno zatím ještě nemáme, ale můžu říct, že toto nejmenší vozidlo je určeno například pro starší páry nebo zatím bezdětné dvojice," upřesnil.

Výchozí reklama

Přestože by prý uměli udělat také klasický obytný vůz, tedy nástavbu na podvozku nějakého typu užitkového automobilu, příliš je to nezajímá. "V době, kdy jsme začínali, se těmito vestavbami do klasických plechových skříní dodávek skoro nikdo nezabýval. A já rád dělám to, co jiní neumí," vysvětluje Tomáš Krs.

Interiér vozu KRS
Interiér vozu KRS

I když se prý stále učí, kvalita jejich produktů je i mezi konkurenty uznávaná. Dokonce prý u nich byl na návštěvě zakladatel slavného výrobce obytných automobilů Helmut Knaus. "Nakonec jsme se na spolupráci nedohodli. Chtěl, abychom na naše auta dávali jeho logo s vlaštovkami a na to jsme nemohli přistoupit. My jsme KRS," říká hrdě.

Interiér obytného auta KRS
Interiér auta KRS

Na rozdíl od velké části konkurentů umí nábytkové vybavení maximálně přizpůsobit tak, aby byl využit vnitřní prostor dodávky co nejúčelněji. Proto třeba koupili speciální lis na ohýbání lehké překližky. Zaoblená víka skříněk, šuplíků, poliček a dalšího vybavení jsou tak nejen hezká, ale rovněž skvěle plní svůj účel.

Do sprchy bez "igelitu"

Chlubí se také svými koupelnami. Například na letošním veletrhu For Caravan na výstavišti v pražských Letňanech předváděli veřejnosti svůj koupelnový box, jehož stěny pernamentně smáčela voda ze sprchové hadice.

"To vůbec není samozřejmé, že byste se mohl v obytném autě takovýmto způsobem sprchovat," vysvětluje bratr David Krs v odpovědi na můj udivený dotaz, proč to vlastně ukazují. "Pokud vstoupíte do vozů mnoha jiných značek, spatříte na stropě kolejničky, ve kterých se pohybuje igelitový závěs. Musíte se tedy před sprchováním ještě tímto způsobem obalit. Jestliže to neuděláte, hrozí, že materiál v boxu zničíte."

Koupelna vozu KRS
Koupelna ve vozu KRS

Mnozí výrobci obvykle i na stěny v této místnůsce používají levnější typ fólie, která dlouhodobé a intenzivnější namáčení nesnese. "My jsme se rozhodli pro dražší fólii, která ale může bezvadně sloužit celá desetiletí," dodává.

Navíc se snaží také v tomto prostoru minimalizovat počet spár a spojů. Proto třeba jeden z koutů koupelny tvoří do pravého úhlu ohnutá překližka. Je to sice složitější řešení než prostě napojit na sebe dvě desky, ale vyplácí se to.

Interiér obytného vozu KRS
Interiér obytného vozu KRS

I z těchto důvodů nejsou obytná vozidla Krs ve své velikostní třídě nejlevnější. "To rozhodně není náš cíl. Chceme, aby lidem sloužila dobře a co možná nejdelší dobu." Svědčí o tom rovněž fakt, že si dobře drží cenu rovněž jako ojetiny a pokud se někde inzerát na jejich prodej objeví, je obvykle již za několik dnů zase stažen.

Výrobu musí navýšit

Pětadevadesát procent aut vyrábí jako nová ze skříňových verzí větších dodávkových automobilů. Nejvíce jich vzniká na základě vozu Fiat Ducato, v poslední době ale třeba také z Peugeotů Boxer nebo Citroënů Jumper. Menší obytné vozy dříve vestavovali zejména do Volkswagenů Transporter, nyní však pro řadu City Line začínají využívat zejménu Toyotu ProAce.

Kuchyňka s vařiči v obytném voze KRS
Kuchyňka s vařiči v obytném voze KRS

V základní výbavě jejich vozů je vždy kuchyňka s vařiči, kabina se sprchou a chemickým WC, postel s matracemi ušitými na míru a třeba i polohovací sedačky ve druhé řadě, samozřejmě topení, ohřev vody, veškeré nádrže "Ve většině obytných vozů musíte na lavici za sedačkami řidiče a spolujezdce sedět v poněkud krkolomné pozici, v našich si můžete nastavit pozici opěradla i sedáku podle individuálních potřeb," říká Tomáš Krs.

Kromě toho je samozřejmě možné vůz vybavit dalšími prvky. "Zájem je třeba o nosiče kol, solární panel, střešní nástavbu, držáky jízdních kol a podobně."

O tom, že se lidem jejich práce líbí, svědčí stále narůstající zájem. A to přesto, že prodávají prakticky výhradně jen zákazníkům v tuzemska. "Nyní jsme se rozhodli pro investice, díky kterým budeme moci poměrně v krátkém čase výrobu navýšit téměř na dvojnásobek," říká Tomáš Krs. Mezi nimi je i počítačem řízený stroj na přesnou úpravu překližkových desek a další vybavení. Počet zaměstnanců přitom zůstane na současné úrovni 15 lidí. Navíc se chtěji pustit také do produkce expedičních speciálů a podobných nestandardních aut.

A jak se vlastně takový obytný vůz vyrábí?

1) Začíná se demontáží “zbytečností” jako jsou různé obklady a třeba I kotvící oka
2) Následně přijde na řadu vyřezání otvorů pro okna
3) Je zapotřebí udělat anikorozní nátěry
4) V další fázi se natahují kabely a rozvody vody a topení
5) Montují se obklady stěn
6) Konečně přijde na řadu montáž a výroba nábytku.

Nábytek ve voze KRS
Nábytek ve voze KRS

Kompletní výroba trvá podle náročnosti zhruba šest týdnů. Do této doby ovšem není započítaná čekací doba na zakoupený “surový” automobil od některé z automobilek.

Obytný vůz KRS

Kontakt: www.krs.cz

Autor: Radek Pecák
Zdroj: automix.denik.cz

Doporučte článek:

Doporučení článku e-mailem

Ohodnoťte článek:
5.0/5 (1 hlasů)

Hodnocení článku

5.0/5 (1 hlasů)

Další články z rubriky

Související články


Komentáře (0 celkem)

Článek zatím nemá žádné komentáře

Komentovat článek (pro komentář k článku se musíte přihlásit nebo registrovat )

Reklama

Partner tém. měsíce

Reklama

WOOD-TEC_logo_2019_v90.jpg logo-cesky-kutil.gif cestadreva-partner-truhlarskyportal-90.jpg SUSO-90-120.gif Hettich-120x90.jpg
Truhlářský portál.cz na: Facebook

© Copyright 1999–2015 Truhlářský Portál.cz. Všechna práva vyhrazena. ISSN 2336-6419. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu vydavatele.

Kvalitní holandský nábytek z masivu za rozumnou cenu