Nejlepším sokolským sportovcem roku 2018 je vzpěrač Jiří Orság

Vzpěrač Jiří Orság a atleti Vít Müller a Barbora Malíková se stali nejlepšími sportovci České obce sokolské za rok 2018 ve svých kategoriích. V týmových sportech pak dominovali basketbalistky z Hradce Králové, basketbaloví kadeti z Písku, házenkářští dorostenci z Nového Veselí a volejbalové kadetky ze Šternberka.

"Je to pro mne velká čest. Vím, kolik sportovců v Sokole je, a já jsem mezi nimi byl zase nejlepší! I když loňská sezóna nebyla ideální, jsem rád, že to stačilo na vítězství," uvedl Jiří Orság, který se na mistrovství Evropy v Gruzii právě připravuje na sobotní obhajobu loňských medailí a hosty vyhlašování v Tyršově domě pozdravil alespoň přes televizní obrazovku.




Tradičního ocenění sportovců sokolských oddílů, kteří v loňském roce úspěšně působili ve vrcholových domácích soutěžích nebo reprezentovali Českou republiku na mistrovstvích Evropy či světa a v dalších mezinárodních soutěžích, se letos účastnila například olympijská vítězka Eva Samková nebo gymnastická legenda Adolfína Tačová.



"Moc si vážím toho, co Sokol dělá pro výchovu generací českých sportovců. Můj trenér Marek Jelínek je odchovanec sportovní gymnastiky v Sokole Praha - Vršovice a i já jsem tam chodila na gymnastickou přípravu," uvedla zlatá medailistka z OH v Soči a čerstvá vítězka Světového poháru ve snowboardcrossu Eva Samková.

Kategorii do 18 let ovládla fenomenální atletka ze Sokola Opava Barbora Malíková, která vloni vyhrála Olympijské hry mládeže v Buenos Aires a překonala české dorostenecké rekordy na 300, 400 i 800 metrů. Mezi dalšími oceněnými v této kategorii byli i dálkaři Linda Suchá (Plzeň-Petřín) nebo Tomáš Kratochvíl (České Budějovice), všichni účastníci YOG a mistři republiky.

V kategorii do 23 let kraloval Vít Müller z Hradce Králové, který s dospělou štafetou 4x 400 m doběhl 5. na HMS. Ocenění v této kategorii si odnesli například judistická naděje Adam Bydžovský ze Sokola Žižkov II nebo osmistovkař Lukáš Hodboď z Hradce Králové, který doběhl 8. na ME dospělých.

Celkovým vítězem ankety Sportovec České obce sokolské se stal vzpěrač Jiří Orság ze Sokola Karolinka, vloni 2x stříbrný na ME. V hlasování porazil bronzového z loňského šermířského ME Alexandra Choupenitche ze Sokola Brno I, 5. z atletického HMS (štafeta 4x 400m) Michala Desenského z Hradce Králové nebo mistra světa v kuželkách Jana Endršta z Duchcova.

Nejlepším týmem se staly basketbalistky Hradce Králové před házenkáři Nového Veselí a volejbalistkami Frýdku-Místku (všichni účastníci letošních extraligových play-off), v mládežnických kategoriích pak basketbaloví kadeti z Písku, dorostenečtí házenkáři z Nového Veselí a volejbalové kadetky ze Šternberku. Mimořádné ocenění pro nejúspěšnější oddíl kolektivních sportů získal oddíl lakrosu Sokola Radotín, který vládne tomuto sportu nejen u nás, ale i v Evropě. V samostatné kategorii byli rovněž oceněni nejúspěšnější trenéři. Kompletní seznam nominovaných naleznete v příloze.




Jak říkám...



"Jména nominovaných ukazují, že výkonnostní sport v Sokole zažívá skvělé roky a navazuje na úspěchy předválečných sokolských generací, které pravidelně vozily olympijské medaile. Jsem na úspěchy našich sportovců opravdu hrdá," řekla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

"Máme skoro 60 tisíc členů ve více než 1200 oddílech, kteří se věnují 80 sportovním odvětvím. Špičkou pyramidy jsou ti, kteří startují na mistrovstvích Evropy a světa, na olympijských a světových hrách," dodává předseda Odboru sportu ČOS Petr Syrový.

(zk, Česká obec sokolská, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)