12.04.2019 07:50

V Praze se bude konat třetí ročník festivalu Arena

Nový cirkus a divadlo opět zavítají za pomoci Divadla Bratří Formanů na smíchovskou náplavku v Praze. Na třetí ročník festivalu Arena dorazí zahraniční soubory Cirque Trottola, Circo Ronaldo nebo Atelier Lefeuvre&André. Vystoupí i mladí čeští umělci - studenti divadla z Akademie múzických umění v Praze i z dalších uměleckých škol. Festival divadla, nového cirkusu, hudby a vizuální tvorby potrvá od 12. do 26. června.

Lidé mohou vidět na festivalu představení v několika českých premiérách a jedné světové předpremiéře. Belgický Circo Ronaldo s dlouhou historií vystoupí s představením La Cucina dell Arte. Francouzští Atelier Lefeuvre&André uvedou ve světové předpremiéře představení Parbleu! a Cirque Trottola si přichystal novinku Campana. Studenti divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU) si podle organizátorů festivalu také připravili originální představení.

„Byl to rok práce s obrovským úsilím, ale podařilo se nám domluvit hvězdy světového formátu s originálními představeními. Velmi oceňuji spolupráci s DAMU a jsem zvědavý, jak dopadne naše výzva dalším mladým umělcům," uvedl umělecký ředitel festivalu Arena Petr Forman.

Festival nabídne i novinku Divadla bratří Formanů Šťastný princ z dílny Matěje Formana. Představení se odehraje na Lodi Tajemství, která zakotví stejně jako v minulých ročnících u smíchovské náplavky u železničního mostu. Lidé se mohou těšit i na doprovodný program v podobě dílen nebo koncertů na souši i na lodi.

Festival se koná na místě, kde dříve stávala oblíbená divadelní Arena, kterou provozovala rodina divadelníka Pavla Švandy a sloužila téměř 70 let jako divadlo a místo k setkávání. Vstup do areálu je po celou dobu konání festivalu zdarma.

Festival založilo Divadlo bratří Formanů v roce 2017. Vlajkovou lodí prvního ročníku bylo představení Deadtown, se kterým Divadlo bratří Formanů poté vystoupilo i v několika dalších evropských městech na turné. V loňském roce festival navštívilo více než 7000 diváků.

http://festivalarena.cz/o-festivalu/