Oslavte 100. výročí československé koruny pamětní medailí zdarma!

Před 100 lety, jen pár měsíců po vzniku samostatného Československa, se zrodila nová měna - koruna československá. Z pohledu lokální numismatiky se jedná o nejvýznamnější výročí posledního století. Národní Pokladnice při této příležitosti představuje novou pamětní medaili zdarma.

Pamětní medaile zdarma nese motiv první československé koruny z roku 1922. Autorem původního návrhu je legendární medailér Otakar Španiel, umělecký "otec" mnoha československých mincí včetně svatováclavského dukátu, úspěšné obchodní zlaté mince.

Originální ražba je na rozdíl od té pamětní zvláštní absencí názvu měny. Název chybí proto, že v době uvádění emise do oběhu ještě nebylo definitivně rozhodnuto o pojmenování měny mladého státu. Koruna však byla nakonec přijata a název přetrval do dnešních dnů.

Pamětní medaile zdarma je pokračovatelkou předchozích pamětních ražeb zdarma, které zaznamenaly mezi českou veřejností mimořádný úspěch.

"Všechny numismaty zdarma jsme věnovali významným okamžikům navazujícím na vznik Československa, jehož výročí jsme slavili v roce předchozím. Původně jsme zamýšleli vyrazit pouze medaile, připomínající 100. výročí vzniku ČSR. Zájem o prvotní medaili byl však tak velký, že jsme se rozhodli v projektu "Medaile zdarma pro každého" pokračovat. Jsme moc rádi, že je mezi námi tolik vlasteneckého cítění, a že lidé chtějí mít památku na události, bez kterých bychom možná ani nežili ve svobodné zemi," dodává k projektu Stanislav Máša, ředitel Národní Pokladnice.

Pamětní medaili pojmenovanou "100. výročí vzniku Československé koruny" si zájemci mohou objednat telefonicky na čísle 810 100 500 nebo prostřednictvím rezervačního systému www.vyroci-meny.cz.

Základní verze medaile je vyražena z mědiniklu a její průměr je 33 mm. Za toto provedení zákazníci zaplatí jen poštovné a balné v ceně 89 Kč. Náročnější zájemci si k základní verzi mohou doobjednat Certifikát autentičnosti a velkoformátový plakát s přehledem všech prvorepublikových bankovek. Za certifikát a plakát zaplatí 79 Kč. V rezervačním systému je možné přiobjednat ještě zušlechtění ryzím zlatem a individuální číslování. Za takovou úpravu zájemci zaplatí 299 Kč.

Rezervační systém je aktivní od 10. dubna do vyprodání zásob.

Kontakt pro média:

PR Manager Národní Pokladnice

Kateřina Škabradová

+420 607 035 728

katerina.skabradova@samlerhuset.cz

Klíčová slova ČR-Slovensko-historie-měna-hobby-numismatika-Národní Pokladnice

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Finance, ekonomika
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.