Letiště Leoše Janáčka Ostrava stagnuje a řadí se k nejkritizovanějším společnostem v regionu. Moravskoslezský kraj jako vlastník do něj přitom v posledních letech „napumpoval“ miliardy korun. Na provozu třetího největšího letiště v zemi to ale stejně nejde znát.

Aktuálně z něj létá jediná pravidelná linka do Londýna, nedaleká letiště v Polsku proti tomu spouštějí i v českých médiích reklamní kampaně spojené s lákáním dalších turistů pro nové linky do nejrůznějších evropských měst.

V Mošnově přesto všechno podle všeho panuje pohoda a spokojenost. Ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Jaromír Radkovský má tolik „volného“ času, že podle zjištění Deníku už dva týdny vykonává funkci krizového manažera v prvoligovém fotbalovém klubu SFC Opava.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Další rána! Letový provoz nad Ostravou se blíží nule

„Dostal jsem nabídku od nového představenstva a dozorčí rady (SFC Opava), abych vypracoval analýzu celého klubu. Nejsem odborník na fotbal, ale o to ani nejde. Pracuji s dokumenty. Ani bych se nenazval krizový manažer, spíše konzultant,“ řekl Deníku Jaromír Radkovský.

Výpomoc je to podle jeho slov krátkodobá. „V klubu bych měl pracovat zhruba do června. Vedení chce po mě vypracovat dva výstupy první o fungování klubu a druhý o rozpočtu pro novou sezonu,“ poznamenal Jaromír Radkovský, který má podle nepotvrzených informací Deníku velmi blízko k hnutí ANO.

Právě nejsilnější politická strana v zemi měla ředitele letiště do městského fotbalového klubu v Opavě doporučit. „Jde o krátkodobou pomoc. Nikoho nenahrazuji, pracuji na externí bázi,“ dodal Radkovský.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Zrušení letecké linky Ostrava-Praha. Co na to Moravskoslezský kraj?

Ze slov předsedy představenstva SFC Opava Petra Glončáka, který je jen tak mimochodem členem dozorčí rady Letiště Ostrava, je zřejmé, že šlo z velké části o politické rozhodnutí. „Na pana Radkovského jsme dostali doporučení. Osobně se zná s panem primátorem (Tomáš Navrátil z hnutí ANO). Jaromír Radkovský má v SFC Opava jasně stanoveny úkoly. Jedná se o stanovení finančního plánu, personální audit a zjištění celkového hospodaření klubu. Vše bude uvedeno v závěrečné zprávě, která bude přednesena zastupitelům,“ dodal Petr Glončák.