Hlavní obsah

Někdejší právník Bílého domu z Obamovy éry byl obviněn v důsledku Muellerova pátrání

Po Muellerově pátrání padlo první obvinění na člena demokratické strany.Video: David Krkoška, AP

 

Reklama

Někdejší hlavní právník Bílého domu za bývalého prezidenta Baracka Obamy Greg Craig byl obviněn ze zatajování informací a poskytování nepravdivých údajů ministerstvu spravedlnosti USA. Případ se podle agentury Reuters týká Craigovy práce pro Ukrajinu v roce 2012, kdy již v Bílém domě nepůsobil. Nesrovnalosti zjistil zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller v rámci rozkrývání role Ruska na americké prezidentské volby.

Článek

Podle obvinění Craig lhal o své práci na zprávě, jejíž cílem bylo ospravedlnit stíhání někdejší ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, politické rivalky tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Vyšetřovatelé se zaměřili na kontakty, které Craig v roce 2012 navázal s několika novináři v době, kdy zmíněná zpráva byla vydána.

Zprávu Craig napsal pro ukrajinské ministerstvo spravedlnosti, jež bylo klientem právnické společnosti Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, pro kterou bývalý právník Bílého domu pracoval. Zmíněná společnost se mezitím dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že odevzdá 4,6 milionu dolarů (105 milionů korun), které za ukrajinskou zakázku získala, a že se zpětně zaregistruje jako takzvaný zahraniční agent.

CNN poznamenala, že dohoda společnosti s ministerstvem spravedlnosti USA prakticky veškerou vinu svaluje na nejmenovaného partnera firmy a že popis tohoto partnera odpovídá Craigovi. Čtyřiasedmdesátiletému Craigovi za lživou a zavádějící výpověď a za porušení lobbistického zákona hrozí podle Reuters až deset let ve vězení.

Ukrajinskou zakázku zařídil společnosti Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom pozdější šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort, který byl mezitím odsouzen za spiknutí proti USA, z pokusu ovlivňovat svědky a za daňové a bankovní podvody na 7 a půl roku do vězení. I Manafortovy zločiny odhalil Mueller, ačkoli stejně jako v Craigově případě nesouvisí s ruským vměšováním do prezidentských voleb.

Reklama

Doporučované