Hlavní obsah

Penzion v Dolní Kalné, kde byli hosté šmírováni, za ubytované ani neplatil

Právo, Vladimír Prouza
Dolní Kalná

Penzion v krkonošské Dolní Kalné na Trutnovsku, kde měl 58letý muž skrytou kamerou šmírovat hosty, zřejmě ani neplatil poplatky za všechny ubytované. Kamera skrytá v žárovce zachytila v intimních situacích víc ubytovaných, než vykazuje kniha hostů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na zajištěných záznamech je víc lidí, než bylo v penzionu oficiálně ubytováno. Máme problém všechny poškozené dohledat,“ potvrdil policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Penzion V Ráji, jejž čerstvě obviněný 58letý muž sice nevlastní, nicméně zajišťuje minimálně ubytovací služby, skutečně poslední roky nezaplatil na lázeňských a rekreačních poplatcích obci Dolní Kalná ani korunu. Hostů, včetně zahraničních, se tam přesto vystřídalo poměrně dost.

Obec kontroly nedělá

„Posledních pět let neevidujeme jediný záznam, že by tento penzion vyhláškou stanovené poplatky zaplatil. Vždy se odkazovali na agenturní pracovníky, příbuzné, kamarády apod., za které není povinnost zákonné poplatky odvádět,“ tvrdí dolnokalenská starostka Jaroslava Vanclová (nezávislá).

Povinnost zaplatit konkrétně v Dolní Kalné osmikorunový poplatek za ubytované hosty za tzv. lůžkoden nechává radnice na poctivosti ubytovatelů. „Kontroly neděláme. Slušní ubytovatelé vždy něco zaplatí,“ přiznala Vanclová.

Povinnost zaplatit obcím stanovené poplatky plní v Krkonoších sotva polovina malých ubytovatelů. Obecní kasy tak dohromady ročně přicházejí o miliony korun. „Na kontroly máme dvojici pracovnic,“ podotkla vedoucí živnostenského odboru vrchlabské radnice Milada Klapková.

Muž stále ubytovává

Muž z Dolní Kalné, obviněný policií za šmírování hostů z přečinu poškozování cizích práv se sazbou až dva roky natvrdo, nadále ubytovává. „Cena bez snídaně je tři sta korun za osobu. Vybavení je nadstandardní,“ reagoval na dotaz na možnou rezervaci ubytování.

Úřady mohou živnost, kde dojde k závažným prohřeškům, zrušit. „Mimo jiné v případě, pokud dojde k pravomocnému odsouzení,“ upřesnila Klapková.

Kameru v koupelně penzionu, umísťovanou podle potřeby v jiných místnostech, objevil koncem letošního ledna rekreant z Polska. Ubytovatel měl šmírovat hosty od loňského srpna. Policisté v penzionu zajistili dvojici počítačů, kameru, již lze běžně pořídit v ceně okolo tří tisíc korun, a disk. [celá zpráva]

„Šlo o několik desítek souborů s videozáznamy a fotografiemi ubytovaných osob. Zároveň se nepotvrdilo prvotní podezření, že na záznamech jsou zachyceny i osoby mladší osmnácti let,“ doplnil Vincenc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám