Hlavní obsah

Jediný v Evropě. Hasiči na lezeckém polygonu trénují zásah ve výškách, ve studni i kanalizaci

Jediný svého druhu v Evropě je lezecký polygon, který vybudovali hasiči ve Velkém Poříčí na Náchodsku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Unikátní lezecký polygon pro záchranáře mají hasiči na Náchodsku. Vyzkouší si na něm práci ve výškách, ale například i v kanalizaci. Jsou jediní v Evropě.

Článek

Bezpečně si nacvičit vyprošťování člověka ze studny, z kanalizace nebo například slaňování s nosítky ze střechy paneláku. To vše umožní českým záchranářům nový lezecký polygon za 57 milionů korun, který v pátek otevřeli ve Velkém Poříčí u Náchoda. Polygon je součástí hasičského učiliště, ale využívat ho budou všechny složky IZS.

„Objekt je stavěný na činnost ve výšce nad volnou hloubkou, to znamená záchrany ze stísněných prostor, z výškových budov, pohyb po konstrukcích, překonávání ruzných typů hran s nosítky,“ popisuje vedoucí hasičského učiliště Tomáš Saifrt.

Polygon ve Velkém Poříčí je jediným svého druhu nejen v Česku, ale i v Evropě. „Podobný, i když menší, je poblíž francouzského Grenoblu. Ten však funguje jako testovací zařízení soukromé firmy a ne pro záchranáře,“ říká mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Soukromý polygon však posloužil jako velká inspirace pro ten český. Hasiči se do Grenoblu vypravili s architektem Alešem Krtičkou, aby od Francouzů trochu opisovali. Většinu prvků si však vymysleli sami hasičtí lezci. „Jejich požadavky jsou specifické. Je to vidět třeba zvenčí budovy, kde je takzvaně nedodělaná střecha. Lidé se nás ptají, kdy ji doděláme. Ona je tak ale záměrně, protože na ní lezci budou trénovat například zásahy, kdy střešní krytinu odnese vítr nebo kdy střecha prohoří,“ vysvětluje architekt.

„Na té střeše můžeme simnulovat i záchranu ze střechy, proto jsou tam tři různé druhy střešních krytin, ale také vikýřová okna či arkýře, čili dost komplikovaný terén,“ popisuje hasič a lezecký instruktor Daniel Šarman, který novinářům spolu s kolegy na střeše hlavního objektu ukazuje slaňování s nosítky. Na střeše samozřejmě nechybí různé hrany či zařízení na upevnění lana, které je podle Šarmana na mnoha budovách obvyklé.

Uvnitř pak objekt vypadá jako spleť různých lezeckých stěn, tubusů, šachet, ramp a schodů. Pro hasiče je velmi cenná například hluboká studna, kterou je možné i naplnit vodou. „Jsou to prvky, se kterými se mohou setkat nejen ve výškách, ale i v podzemí. Jejich budování bylo velmi zajímavé,“ popisuje architekt Krtička, podle nějž bylo nejtěžší do naplánovaného rozpočtu vtěstnat všechny prvky a zároveň najít materiálové a vzhledové řešení, aby byl polygon hezký i na pohled.

Nový polygon si bude moct brzy prohlédnout i veřejnost, a to na svátek svatého Floriána, patrona hasičů, v neděli 5. května.

Reklama

Doporučované