reklama

Výběr mobilu je důležitější než penze

redakce dne 11. 04. 2019 - 00:00

Nákup nového auta, iPhone anebo luxusní dovolené spolehlivě odkloní pozornost většiny lidí od naplánování financování jejich důchodu.

Penze daleko, spotřeba na dosah ruky. I tak se dá rychle vyslovit tvrzení, které pro mnoho lidí v daleké budoucnosti bude znamenat výrazné omezení spotřeby. Především pro ty, kteří nyní holdují v užívání si života před odpovědnou přípravou na stáří a zároveň umírněnou spotřebou.

Odložená spotřeba netáhne

Tristní vztah Čechů ke své budoucnosti lze vysledovat třeba přes průměrné měsíční úložky penzijních společností. A také počet lidí, kteří i nadále setrvávají v transformovaných penzijních fondech. Přechod do účastnických fondů s profitabilnější investiční strategií by řadě spořínků rovněž prospěl.

Redakci finančního serveru investia.cz jsou známy případy lidí, kteří dávají přednost rychlé a okamžité spotřebě před odpovědným finančním plánováním.

Za rok 2018 činila průměrná úložka na penzi prostřednictvím transformovaného fondu (bývalé penzijní připojištění) 680 korun. Pokud byste spořili měsíčně tuto sumu, získáte za 30 let spoření čtvrt milionu korun. Pár desítek tisíc korun získáte od státu formou příspěvku. Něco vám možná přispěje zaměstnavatel. Rozhodně nepůjde o 1,5 milionu korun, který si Češi v různých průzkumech představují jako ideální výchozí sumu.

Podobné téma: Transformované penzijní fondy po roce 2012 do současnosti

Penze jako auto

Parametry nového mobilního telefonu lze snadno zjistit na internetu. Stejně tak i parametry finančních produktů a jejich vztahů mezi nimi. Stačí tomu věnovat trochu času a úsilí pro náležité pochopení. Je to podobné, jako když znáte všechny motorizace oblíbené automobilové značky od roku 1950. Také jste museli pro nastudování této problematiky obětovat určitou dobu. A zcela určitě jste neznali hned na poprvé úplně všechno.

U penzijního spoření máte vše o trochu ulehčené. Na trhu je omezený počet penzijních společností, které nabízí doplňkové penzijní spoření. Každé má čtyři investiční strategie. Od nejkonzervativnější až po dynamickou. Pro všechna penzijní spoření platí i stejná pravidla pro čerpání státního příspěvku a slevy na dani.

Čtěte také: Doplňkové penzijní spoření vs penzijní připojištění

Výběr vhodné penzijní společnosti a investiční strategie je rozhodně jednodušší než osobního vozu nebo nového mobilu. Porovnáváte pár proměnných, které lze průběžně měnit takřka libovolně. Což se vám s autem tak úplně nepodaří. Jen změna odstínu barvy vás může přijít draho. Stejně jako třeba výměna potahů sedaček.