Gerloch byl terčem kritiky některých novinářů a aktivistů. Teď se ukázalo, že měl pravdu, vypálil komentátor

12.04.2019 18:47

Publicista a komentátor Jan Januš se zamyslel nad neúspěšným kandidátem na ústavního soudce Alešem Gerlochem a tím, zda šel na ruku prezidentu Miloši Zemanovi, nebo nikoliv. Podle Janušova názoru nikoliv, jen měl pravdu. „Ústavní soud to říká jasně,“ uvedl v komentáři pro server Info.cz.

Gerloch byl terčem kritiky některých novinářů a aktivistů. Teď se ukázalo, že měl pravdu, vypálil komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Aleš Gerloch

„Robert Pelikán porušil ještě jako ministr spravedlnosti zákon, když vydal domnělého hackera Jevgenije Nikulina do USA, aniž by počkal, zda muž nedostane v České republice azyl. Ústavní soud tímto svým verdiktem zasáhl do více věcí, než se na první pohled zdá. Zpětně jím rovněž rehabilitoval neúspěšného kandidáta na ústavního soudce Aleše Gerlocha. Ten totiž loni dospěl v této věci ke stejnému závěru ve svém posudku pro prezidentskou kancelář a stal se následně terčem kritiky některých médií a aktivistů, podle nichž šel Zemanovi na ruku,“ poznamenal Januš a označil celou věc za právní událost tohoto týdne. 

Následně se ohlédl za tím, jak se Aleš Gerloch nestal ústavním soudcem, neboť neprošel přes senátory. Z dosti odborné otázky se podle něj stala politika. 

  • Původní text ZDE

„Ústavní soud nebude těžit z Gerlochovy odbornosti tak, jak mohl. Každý další kandidát si také rozmyslí, zda bude riskovat svůj mediální obraz právě kvůli tomu, že jej navrhne Zeman. Ale co je vůbec nejhorší? Spravedlnost v České republice se opět zpomalí, současných 14 soudců Ústavního soudu totiž nestihne zcela logicky tolik práce jako 15,“ dodal a poukázal i na to, že Zeman může nyní trucovat a další návrh zdržovat prakticky do konce svého mandátu. 

„Pokud alespoň postupně opadávají emoce, měli bychom se všichni vrátit k faktům. Někteří senátoři i aktivisté se po Gerlochově neúspěchu radovali z toho, že se prezidentovi nepodařilo vlámat se na Ústavní soud. Je to více než úsměvné,“ dodal Januš s tím, že všichni současní soudci jsou přitom Zemanovými nominanty. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…