Hlavní poznatek z MS žen? Dokázali jsme si, že můžeme hrát s každým, říká Novák

Foto: Martin Mašek

(ESPOO, od našeho zpravodaje) Jeden jediný zápas. České hokejistky na ženském světovém šampionátu čtyři z pěti utkání vyhrály, v tom posledním – čtvrtfinálovém – však nestačily na domácí Finky a na turnaji končí. „Prali jsme se, ale Finky byly lepší,“ hodnotí duel reprezentační trenér Petr Novák.

Čtvrtfinálový duel sice české hokejistky prohrály, za svůj výkon na turnaji se však rozhodně stydět nemusí. Vždyť skupinou prošly po přesvědčivých výkonech bez ztráty kytičky. Porážka s Finkami v boji o postup do medailových bojů přesto mrzí.

„Zápas se hodnotí špatně, prohráli jsme čtvrtfinále. Kdybychom vyhráli, hodnotilo by se to lépe, ale musíme být soudní. Finky byly asi lepší,“ uznává trenér Petr Novák, pro něhož to bylo první mistrovství na střídačce ženské reprezentace. „Prali jsme s nimi, co to šlo, ale Finky byly lepší. Asi to nešlo.“

Přitom to byly jeho svěřenkyně, které otevřely skóre zápasu. Kapitánka Alena Mills vyslala skvělou nahrávkou do brejku Natállii Mlýnkovou, jež bekhendovým blafákem po 91 minutách poslala Češky do vedení. Outsiderky vedly a domácí fanoušci zažívali menší šok.

Mills: Chybí nám zkušenosti proti těžkým soupeřům

„Byli jsme rádi, že první třetina skončila bez branek. Pak se nám povedl rychlý protiútok, na který jsme čekali. Ale postupem času byly Finky čím dál tím více u nás ve třetině,“ popisuje bývalý kouč slávistické juniorky.

Finky ale jako by po inkasované brance ještě více přidaly a šláply na plyn. O šest minut později srovnávala v přesilovce domácí hvězda Michelle Karvinenová a za dalších osm minut po její nahrávce obrátila skóre na stranu Finek Susanna Tapaniová.

„Teď jsme smutní, ale možná si odstupem času uvědomíme, že to byl nejlepší výsledek českého hokeje.“

„No asi jsme je naštvali,“ usmívá se Novák. „To víte, že by bylo lepší dávat na 1:0 deset sekund před koncem třetiny, ale to si člověk nemůže vybírat. Nemyslím si, že je náš gól nakopl, ony už v té první třetině měly převahu.“

Domácí hráčky nakonec v 51. minutě využily další početní výhodu a pohodlně dokráčely k vítězství 3:1. Na brankářku Kláru Peslarovou vyslaly 43 střel, Češky kontrovaly jen 17 pokusy.

Novák: Rvali jsme se, ale Finky byly lepší

„Mají zkušenější tým. Lépe bruslí, mají lepší pohyb po hřišti. To jsou věci, které rozhodují, nebo to aspoň dneska rozhodly,“ ví Novák. „Přesnější přihrávky, dvě využité přesilovky. My jsme udělali fauly, ony ne. Asi jsme je k tomu, aby nás faulovaly, nedonutili.“

Přesto nakonec mohou Češky opouštět dějiště turnaje ve finském Espoo spokojené. Šestým místem totiž vyrovnaly největší úspěch v historii českých hokejistek na světovém šampionátu z roku 2017. „Teď jsme smutní, ale možná si s odstupem času uvědomíme, že to byl nejlepší výsledek ženského hokeje.“

A jaké hlavní poznatky si český kouč z mistrovství odnáší zpět domů? „No že můžeme hrát s každým, že můžeme každého porazit. Před turnajem jsme se chystali na Švédky a porazili jsme je, tak na příští turnaj se nachystáme ještě lépe a třeba porazíme ve čtvrtfinále i ty Finky. Nebo někoho jiného,“ uzavírá Novák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz