V boji proti obchodu s chudobou chybí městům větší podpora vlády
Město Bílina. Ilustrační foto
Teplice

Bílina – Na zasedání zastupitelů 10. dubna předložili bílinští radní právní analýzu vytvořenou v rámci boje města proti obchodu s chudobou. Zastupitelé vzali po delší diskusi materiál na vědomí. Vedení bílinské radnice tak sice splnilo zadání ze dne 20. února, kdy zastupitelé analýzu navrhli v zájmu zjištění možností regulérního řešení problému. Nicméně, někteří ze zastupitelů se k předloženému dokumentu vyjádřili negativně. Podle nich nepřinesl očekávaný výsledek a zaznělo i zpochybnění odborné způsobilosti zpracovatelů analýzy.

Do diskuse se přihlásil jako první Daniel Hendrych. Ten zdůraznil, že při zadávání požadavku na vytvoření analýzy doufal v oslovení specialistů na bytové právo. Jiří Konárek pro změnu kritizoval, že z předloženého materiálu nevychází žádné konkrétní závěry. Podle zastupitele Dvořáka nebyly zhodnocené dosavadní výsledky. V republice, jak uvedl, je několik míst, kde opatření platí celoplošně. Jsou ale místa, kde byly bezdoplatkové zóny už zrušeny. „Od analýzy bych očekával, že se dozvíme, jak to tedy funguje. Zda například v části města, kde byla vytvořená bezdoplatková zóna, začalo docházet k vyšší fluktuaci obyvatel a podobně.“

Starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová oponovala, že na podrobná hodnocení je ještě brzy. „Opatření jsme aplikovali nejprve na 12 objektů. Teprve po tom, co se osvědčilo, bylo 13. března rozšířené na celé Teplické Předměstí. A to je krátká doba na podrobné hodnocení.“ Podle starostky nemůže město mluvit majitelům bytových jednotek do jejich práce. Předložená analýza byla zaměřená na opatření obecné povahy a vynakládat spoustu peněz na podrobné analýzy je podle starostky předčasné.

Předložený materiál kritizoval i Aleš Tallowitz. „Bojím se to právní analýzou i nazvat,“ řekl a požadoval, aby byl stažený z programu jednání. To ale u zastupitelů neprošlo. Podle Karla Matušky nemá smysl vydávat mraky peněz za další analýzy, ze kterých vyjdou tak jako tak obecná doporučení. Smysl má podle zastupitele spolupráce s městy, kde se opatření aplikovalo a přineslo očekávané výsledky.

Místostarostka Marcela Dvořáková informovala o schůzce představitelů města se zástupci dotčených subjektů. „Šli jsme záměru naproti a mohu říct, že jsme došli ke vzájemné shodě.“ Podle Dvořákové se v nejbližší době uskuteční i schůzka s občany. Místostarostka zdůraznila, že podporu musí města v první řadě hledat u zákonodárců. Zmínila schůzku na krajském úřadě, kde se řešila vyhláška o maximálním počtu nájemníků na metr čtverečný. „Vláda vnímá, že ten problém tady je. Bohužel nám s tím ale moc nepomáhá,“ poznamenala k situaci Dvořáková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru