Terminátor a jeho časová linka aneb Zmatené cestování s Arnoldem Schwarzeneggerem a spol.

Terminátor a jeho časová linka aneb Zmatené cestování s Arnoldem Schwarzeneggerem a spol.
Terminátor (1984) | Orion Pictures
Článek se bude zabývat spíše úvahami než podrobným vysvětlováním, ovšem na některé otázky si odpověď najdeme. Doufejme, že tím nějakému zmatenému fanouškovi pomůžeme.

Terminátor (1984)

V prvním Terminátorovi je většinou vše jasné. V roce 2029 je planeta Země v plamenech a troskách. Zbytek lidského odboje, jenž vede nebojácný John Connor, vede válku se stroji, kterým velí vyspělá umělá inteligence jménem Skynet. A jelikož se Connor osvědčil jako hrozba, kterou nelze přehlížet, Skynet se rozhodne vyslat zpět v čase do roku 1984 jednoho terminátora (Arnold Schwarzenegger), aby zlikvidoval Connorovu matku Sáru (Linda Hamilton), díky čemž by se Connor nikdy nenarodil a nemohl by se tudíž nikdy stát vůdcem lidského odboje. Ovšem lidé se o úmyslu Skynetu dozvědí, přičemž vyšlou do roku 1984 jednoho z vojáků odboje, Kyla Reese, aby Sáru chránil.
Ale zde už začínají určité zapeklitosti - jak víme, Kyle a Sára se sblíží, což vyústí v Sářino zbouchnutí, jehož výsledkem bude narození Johna Connora. Kdyby tedy Skynet nikdy žádného terminátora do minulosti neposlal, odboj by neměl žádný důvod tam posílat Kyla, o kterém víme, že je Johnovým otcem. Tudíž lze říci, že Skynet je neúmyslně zodpovědný za zrození svého největšího nepřítele. Co to tedy znamená? Je časová linka Terminátora natolik jednotná a propojená, že se v ní vše vždy odehraje tak, jak už se to jednou stalo? Nebo je to snad Sáry osud, aby porodila budoucího lidského vůdce, přičemž je jedno, kdo bude otcem? Lze minulost opravdu změnit, nebo s ní nelze hnout, ať už se člověk snaží jakkoliv? Časová linka Terminátora obsahuje takzvaný „Předurčený paradox“. Ten se vyznačuje tím, že člověk, který je vyslán do minulosti, aby něco změnil, svými činy nakonec zapříčiní původní události, které ho přiměly se zpátky v čase vrátit. Inu, pokračujme v příběhu dál...
1. časová linka - Terminátor (1984).
Co si pamatovat:
1965 – Narození Sáry Connorové
1984 – Z budoucnosti přichází terminátor, aby Sáru zabil, a Kyle Reese, který ji má ochránit a zbouchnout.
1985 – Narození Johna Connora
2029 – Válka se stroji zuří na plné obrátky. Terminátor a Kyle Reese jsou vysláni zpět v čase.
Arnold Schwarzenegger
Terminátor | Pannonia Entertainment CZ

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

V druhém Terminátorovi se dozvíme něco více o tom, jak byl Skynet vytvořen a jak se mu podařilo zničit svět. Taktéž se dozvíme i důležité datum: 29. srpen 1997. Tehdy má nadejít takzvaný „Den zúčtování“, kdy Skynet začne bombardovat svět a vypukne apokalypsa. Příběh filmu se odehrává v roce 1995. Desetiletý John Connor je nucen žít u svých pěstounů, protože jeho matka Sára byla hospitalizována v psychiatrické léčebně, ze které se konstantně snaží dostat. Do tohoto roku je však poslán strašlivý terminátor T-1000 (Robert Patrick), aby Johna zlikvidoval. Nicméně do téhož roku je vyslán i Arnoldův terminátor, kterého vyslal zpět již dospělý John, aby chránil svou mladší verzi.
Později ve filmu má Sára v úmyslu zabít muže, který je za tvorbu Skynetu zodpovědný, ale jelikož toho nakonec nebude schopna, tak společně s Johnem a hodným Arnoldem zničí vědecké zařízení, jenž je zodpovědné za budoucí tvorbu Skynetu, včetně pozůstalých zbytků zlého Arnolda z prvního filmu.
A tohle může být matoucí. Skynet byl mimo jiné údajně vytvořen i díky čipu a robotické ruky z prvního zlého terminátora. Tudíž aby mohl Skynet vůbec existovat, musel vyslat do minulosti zlého Arnolda, aby mohl být posléze zničen, přičemž z jeho částí bude nakonec Skynet stvořený. Dále nám film potvrdí, že pokud je minulost pozměněna, tak přítomnost a budoucnost tím mohou být ovlivněné. Díky tomu vzniká druhá časová linka, protože Den zúčtování se neodehrál v roce 1997, jako v první časové lince.
Linda Hamilton
Linda Hamilton | distributor

Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003)

Ve třetím Terminátorovi zjistíme, že Dni zúčtování nikdy nebylo zabráněno, byl pouze opožděn. Místo toho, aby se odehrál v roce 1997, se odehraje v roce 2004. Během filmu se dospělý John (Nick Stahl) a jeho budoucí žena Kate (Claire Danes) snaží vzestupu Skynetu zabránit, ještě za pomoci druhého hodného terminátora, ale marně. Zajímavá je i jedna věc – film nám řekne, že John Connor zemřel v roce 2032, kdy byl zabit terminátorem. Onoho terminátora však Kate přeprogramuje a pošle ho zpět do minulosti, aby ji a Johna chránil před novým zlým terminátorem T-X, kterého Skynet vyslal, aby zlikvidoval budoucí vůdce odboje.
To znamená, že se nyní potýkáme se dvěma časovými linkami – v prvním filmu je jedna, kde se Den zúčtování opravdu odehraje v roce 1997. V téže lince se odehrává i druhý film, ale následně je vytvořena druhá, ve které ke Dni zúčtování dojde až v roce 2004.
terminator-a-jeho-casova-linka-tapete-v-ni-pojdme-se-na-ni-blize-podivat
Terminátor 3: Vzpoura strojů | Warner Bros.

Terminator Salvation (2009)

Čtvrtý Terminátor se odehrává v roce 2018, přičemž se jedná o stejnou časovou linku, jako ve Vzpouře strojů. John Connor, kterého tentokrát hraje Christian Bale, se chystá zaútočit na jednu ze základen Skynetu, ovšem ve filmu se odehrává i linka s kyborgem jménem Marcus (Sam Worthington), který měl původně Johna zabít, ale nakonec mu zachrání život. Jelikož v tomto filmu není žádné cestování v čase, zde by mělo být vše vcelku jasné.
2. časová linkaTerminátor 2: Den zúčtování, Terminátor 3: Vzpoura strojů, Terminátor Salvation.
Co si pamatovat:
1965 – 1984 – Odehrály se stejné události, jako v první časové lince
1986-1995 – V tomto časovém rozmezí je John předán do pěstounské péče a Sára hospitalizována v léčebně.
1995 – Začíná dějství filmu Terminátor 2: Den zúčtování.
1997 – Ke Dni zúčtování nedojde. Vše je OK.
2004 – Začíná dějství filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů. T-X terminátor chce zabít Johna, kterého však chrání přeprogramovaný Arnoldův terminátor. 25. srpna 2004 začíná Den zúčtování.
2004 – 2018 – Země se zmítá v apokalyptickém bordelu. Skynet se svými stroji bojuje proti lidskému odboji.
2018 – Začíná dějství filmu Terminátor Salvation.
2018 – 2029 – Válka mezi stroji a lidmi zuřivě pokračuje dál.
2029 – První zlý terminátor a Kyle Reese jsou vysláni do minulosti.
2029 – 2032 – Někdy v tomto časovém rozmezí je zpět v čase poslán T-1000, aby zabil mladého Johna Connora, a hodný Arnoldův terminátor, aby ho chránil.
2032 – John Connor je zabit terminátorem, kterého následně Kate přeprogramuje a vyšle zpět do minulosti, aby Johna chránil před terminátorem T-X, kterého vyslal Skynet.
Bryce Dallas Howard, Christian Bale
Terminator Salvation | Sony

Terminator Genisys (2015)

A teď přijde ta největší zamotávačka. Film totiž představí alternativní časovou linku prvního filmu. V té je do roku 1973 vyslán Arnoldův terminátor, aby chránil a vychoval osmiletou Sáru Connorovou. Kdo ho však vyslal, to zůstává tajemstvím. Tato Sára, kterou ztvárnila Emilia Clarke, není v roce 1984 onou uťáplou a vystrašenou holčinou jako v prvním filmu, ale tvrďačkou, která už ví vše o Skynetu, terminátorech, Dni zúčtování a i o tom, že Kyle Reese bude vyslán zpět v čase, aby ji chránil a stal se otcem jejího dítěte. Ale jelikož se jedná o odlišnou časovou linku, první zlý terminátor, který měl zabít Sáru, je zničen Arnoldovo terminátorem, který Sáru od roku 1973 chránil.
Není úplně jisté, kdy má v této časové lince dojít ke Dni zúčtování, rozhodně se neodehrál v roce 1997 ani 2004. Sára, Kyle a starý hodný termínátor ve filmu následně putují do roku 2017 (ano, cestování v čase je již v té době možné) Tam se dozví o podezřelé aplikaci jménem Genisys, která má být aplikována do všech elektronických zařízení na světě. Ve skutečnosti je to však Skynet, chystající se převzít vládu nad světem. Jelikož v této časové lince nezůstal z prvního zlého terminátora žádný čip ani kovová ruka, Skynet vznikl jinou formou. Film se taktéž dopustí naprosto odporného znásilnění charakteru Johna Connora (Jason Clarke), který je Skynetem přetvořen na speciálního terminátora, jenž byl vyslán zpět v čase do roku 2017, aby zajistil Skynetův úspěch. Film sice končí happy endem, ale konec taktéž indikuje, že Skynet znovu povstane, takže po všem ještě není.
Tenhle film změnil kompletně všechno. Jeho časová linka mění a maže téměř veškeré události, které se odehrály v předchozích filmech. Kdo vyslal zpět terminátora do roku 1973, aby chránil malou Sáru, když všichni vůdci odboje, včetně Johna, byli v roce 2029 zlikvidováni? Nevíme. Jak je možné, že Skynet se pokusil zabít Sáru už v jejích dětských letech? Nevíme. Víme ale, že Genisys v podstatě vše restartoval. Navíc divákovi předhazuje nové matoucí informace o průběhu událostí ještě před rokem 1984, který byl do té doby vždy dobrým bodem, od kterého se člověk mohl odpíchnout, když celou časovou linku řešil.
3. časová linka - Terminátor Genisys.
Co si pamatovat:
1965 – Narození Sáry Connorové
1973 – Starý hodný Arnoldův terminátor přichází z budoucnosti, aby Sáru chránil a vychoval.
1984 – Kyle Reese přichází z budoucnosti, aby „chránil“ tvrďáckou Sáru. Oba následně za pomoci stroje času cestují do roku 2017.
2017 – Na terminátora přeměněný zlý John Connor přichází z budoucnosti, aby zajistil vzestup Skynetu. Kyle a Sára oba zastavují.
2029 - ??? - Zuří válka proti strojům, během které je vyslán do minulosti Kyle Reeves, aby chránil malou Sáru, a John Connor je přeměněn na speciálního terminátora.
Arnold Schwarzenegger
Terminator Genisys

A co dál?

Je už jisté, že terminátorská série nekončí. Momentálně se připravuje další díl, tudíž lze očekávat, že se v něm vše ještě více zamotá. Ovšem James Cameron prohlásil, že bude chtít opravit chyby, kterých se dopustily poslední tři díly. Momentálně připravuje celou trilogii terminátorských filmů, do kterých by se měl opět vrátit starý dobrý Arnold, plus i Linda Hamilton do role Sáry Connorové. Co se na nás ještě z terminátorké série připravuje? To zůstává stále tajemstvím, nicméně doufejme, že pokud někdo tápal v temnotě o tom, jak se věci s časovou linkou celé série mají, tohle mu to alespoň trochu osvětlilo.
Chtěli byste, aby terminátorská série ještě pokračovala? Nebo už je čas tomu zatnout tipec?