Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Knihu, kterou křtil Zeman, Hradu vydal sponzor proputinovského Řádu národa

  19:51
Za vydání knihy o Lánské oboře Hrad zaplatil firmě, která jinak vydává pouze Listy Řádu národa. Tedy věstník spojený se skupinou, která například slavila výročí sto let Československa v den narozenin Adolfa Hitlera. Za zakázku dal stíhaný šéf Lán 1,4 milionu z veřejných peněz, nakladatel pak sponzoroval kampaň nacionalistické strany velebící Putina.

Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil 19. listopadu na zámku v Lánech křtu knihy „Lánská obora v proměnách času“. | foto: Kancelář prezidenta republiky

Když prezident Miloš Zeman vloni v listopadu ve svém sídle křtil knihu nazvanou Lánská obora v proměnách času, byla to velká sláva. „Přečetl jsem si knihu o Lánské oboře, a protože je krásná, tak ji budu číst podruhé, a to o Vánocích, protože nikdy jindy na to není čas. Je málo knih, které si zaslouží, aby je člověk četl dvakrát,“ chválil Zeman nově vydanou publikaci v oficiálním projevu zveřejněném i na stránkách Hradu.

Takto se stíhaný Miloš Balák nechal zvěčnit na úvodní stránku knihy o Lánech vydané Hradem za veřejné peníze. V křesle a s loveckým psem.

Radoval a fotil se s ním šéf obory Miloš Balák, který je stíhaný za manipulaci hradních zakázek, a přesto ve funkci zůstává. Zeman je na knihu, kterou Balák zařídil, tak pyšný, že ji od té doby rozdává hradním návštěvám.

MF DNES ovšem zjistila, že nakladatelem knihy se za neprůhledných okolností stala společnost Česká marketingová, u níž není dohledatelné, že by někdy vydala jedinou další knihu. Zato se ještě vloni v srpnu na svém webu chlubila, že je vydavatelem Listů Řádu národa, věstníku nacionalistického hnutí, které úzce spolupracuje se zpěvákem Tomášem Ortelem.

U ruského ambasadora

Hrad zakázku za 1,4 milionu korun, která knihu zahrnuje, uzavřel před předloňskými parlamentními volbami. A Česká marketingová poslala Řádu národa dar na kampaň. Straně velebící putinovské Rusko věnovala sto tisíc, celou pětinu peněz, kterou za volby partaj utratila.

Kauza Lány

  • Šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka a manažera kladenské stavební firmy Energie – stavební a báňská policie obvinila předvloni v červnu. Z manipulace zakázky za desítky milionů korun na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava, která je přímo v oboře.
  • MF DNES zjistila, že zpevňovací práce za stamiliony nebyly podle posudků geologů vůbec potřeba.
  • Mynář to označil za nesmysl. Pak ovšem další zpevňování za 40 milionů zastavil. Hrad přesto tvrdí, že práce jdou dle plánu.
  • Podle analýzy MF DNES navíc stovky milionů ze sídla prezidentů putovaly k firmám, které mají blízko k hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi nebo lidem, které do Lán dosadil. Propojení na někoho z Hradu či jiné nesrovnalosti našla MF DNES u zhotovitelů 25 zakázek za téměř 440 milionů.
  • Pro Lány pracovali například právníci, kteří předtím Mynářovi radili s dotacemi na jeho penzion, nebo sponzoři kampaně Miloše Zemana či jejich dcera.
  • Balák také v posledních letech vyplatil více než osm milionů korun skupině neprůhledných firem za myslivost nebo pěstební práce. Společnosti mají ukrajinské majitele a latinské názvy, ale také většinou sídlí v jednom paneláku
  • Policie přitom v Lánech šetří i další zakázku. Detektivy zajímá podle nich násobně předražené oplocení.
  • Řád vede expolicista Josef Zickler, který se před lety prohlásil za velmistra a sídlí v jedné z budov ruské ambasády. Jak dříve informovalo Aktuálně.cz, pronájem zařídil Zemanův přítel Zdeněk Zbytek.

    Se Zickerem se v minulosti potkal tehdejší předseda Zemanovců Jan Veleba. A spekulovalo se o volební spolupráci SPO s Řádem národa, ke které pak ale nedošlo.

    Členem je i hodonínský zastupitel Roman Sedlačík, který vloni zavolal městskou policii na černošský pár, protože měl podle svých slov podezření, že jde o muslimy. 

    Ukázalo se, že jde o amerického vojáka a šéfku nadace, která pomáhá dětem. „Velmistr“ Zickler ale Sedlačíka pochválil.

    Vlastenecké hrnky a ponožky

    Politická strana má sesterský Řád strážců koruny a meče, který se tváří jako zednářská lóže. Loni se zviditelnil, když jeho členové v Mladé Boleslavi slavili 100 let Československa v den narozenin Adolfa Hitlera. V minulosti se u státu dokonce domáhal registrace jako církev.

    Propojení mezi vydavatelem hradní knihy a „vlasteneckým“ řádem je více. Jednatel České marketingové Michal Kopecký zároveň spravuje e-shop, ve kterém jsou k dostání hrnky, ponožky či trička s logem řádu – obřím červeným křížem, v jehož středu je dvouocasý lev. Kopecký byl dříve i předsedou dozorčí rady Třetího řádu strážců koruny a meče, což je odnož, která má na starosti nábor nováčků.

    Hrad: vydavatele naší knihy neznáme

    MF DNES Kopeckého oslovila, aby se zeptala, jak se k zakázce od Hradu dostal a kolik díky tomu vydělal. Ten ale odvětil, že na telefonický rozhovor nemá čas. A neví, kdy ho bude mít.

    „Já mám stovky telefonů denně, takže vám neřeknu čas, kdy se máte ozvat. Prostě to zkoušejte,“ dodal Kopecký. Později už nereagoval.

    Hrad tvrdí, že o tom, jak se k vydávání jeho vlastní knihy dostala Česká marketingová, nic neví. A opravdu. V registru smluv ani věstníku veřejných zakázek není o tom, že by Lány uzavřely smlouvu s touto mladoboleslavskou firmou, ani slovo.

    MF DNES při pátrání dále zjistila, že se Balák na vydání publikace dohodl se zaměstnanci obory. A smlouvu o vytvoření díla na 1,45 milionu korun původně uzavřel s fotografem Janem Navrátilem, který má v knize své snímky. MF DNES fotograf řekl, že vydání knihy byl jeho nápad. V seznamu Navrátilových subdodavatelů ale není o České marketingové žádná zmínka.

    Po dvou měsících tuto smlouvu Hrad zrušil. Na základě jakého smluvního vztahu nakonec kniha vydaná sponzorem nacionalistů pak přece jen vyšla, Navrátil, jehož jméno je na přebalu, vysvětlit odmítl. „Tiskárny chtějí jednat s velkými zavedenými firmami,“ odvětil.

    Jenže Česká marketingová takové parametry splňuje jen těžko. MF DNES se kromě Listů Řádu národa nepodařilo dohledat jinou publikaci, kterou by vydala.

    Dobře utajený autor

    Podle zákona o svobodném přístupu k informacím MF DNES nyní získala druhou, doteď platnou smlouvu na vydání knihy. Hrad ji uzavřel se čtyřiadvacetiletým Davidem Růžičkou. Odpovídající živnosťák si udělal měsíc předtím, než s Balákem podepsal milionový kontrakt.

    Smlouvu s Růžičkou už však Balák na internetu nezveřejnil. Využil výjimku ze zákona, podle které veřejné subjekty nemusejí zveřejňovat smlouvy, které uzavřely s autorem na autorské nebo umělecké dílo.

    Zda je ovšem Růžička skutečně autorem, je diskutabilní. I když kniha obsahuje podrobné medailonky všech, kteří se na knize podíleli, i detailní tiráž, jeho jméno v ní vůbec nefiguruje.

    Nebudu to komentovat

    Proč vydávání knihy následně Růžička přenechal České marketingové, ani on nevysvětlil. „Nechci se k tomu vyjadřovat,“ reagoval lakonicky.

    Třísetstránková publikace začíná předmluvou policií obviněného šéfa Lánské obory Baláka. „Co je vlastně příroda? Příroda je živá i neživá, jsou to organismy, živočišná i rostlinná společenstva, horniny, půda, vzduch…“ zamýšlí se Balák.

    Na protější straně je zvěčněn on sám v historickém křesle s loveckým psem u nohou. Když čtenář stránku otočí, čeká ho na dvoustraně obří letecký snímek lánské vodní nádrže Klíčava. Právě té nádrže, kvůli které policie Baláka obvinila pro podezření, že zmanipuloval stamilionovou zakázku na zpevnění jejích břehů.

    Za samotnou knihu vydanou v nákladu 3 000 výtisků Balák podle Hradu Růžičkovi vyplatil 550 tisíc. Hrad získal jako součást smlouvy tisíc kusů. Zbytek Česká marketingová prodává v knihkupectvích za ceny kolem pětistovky.

    Součástí smlouvy je také vytvoření pětice filmových dokumentů za 845 tisíc. Budou se nejspíše jmenovat Jaro, Léto, Podzim, Zima a Lovy v Lánské oboře. Ty ale nejsou hotové. 

    „V současné době jednáme o jejich možném nasazení do televizního vysílání,“ odpověděl Balák.

    Eurovolby 2024

    Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

    Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

    • Nejčtenější

    Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

    13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

    Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

    Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

    15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

    U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

    11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

    Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

    Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

    9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

    Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

    11. dubna 2024  16:11

    Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

    Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

    16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

    Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

    Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

    16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

    Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

    Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

    16. dubna 2024  21:41

    Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

    Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

    16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

    Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

    Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

    Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

    Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

    Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

    V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

    Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

    Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

    Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

    Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...