Šibenice i pokoje malých princů. Víte o novinkách letošní sezóny?

Nejznámější památky v Pardubickém kraji otevřely svoje brány. Prohlédnout si můžete nové expozice nebo věci, které památkáři doslova snesli ze zámecké půdy.

Pokud se vypravíte na hrad Kunětická hora nebo na zámek ve Slatiňanech, budete svědky historické proměny. Nádvoří „Kuňky“ totiž získá novou podobu díky přestavbě západního křídla a slatiňanský zámek teď prochází největší opravou za posledních 120 let. Lešením se ale určitě nenechte odradit! Uvnitř vás čekají třeba nově vybavené pokoje malých knížat i nové návštěvnické centrum.  

Pokud tíhnete ke středověku, nenechte si ujít novinky na hradě Svojanov, i když některé z nich vám pravděpodobně naženou trochu hrůzy. Naopak krásu renesance letos můžete oslavit v Litomyšli. Tamní zámek si letos připomíná 20 let od zápisu na světový seznam kulturního dědictví UNESCO a pro svoje návštěvníky připravil také celou řadu novinek.    

Ze skladů je nové návštěvnické centrum

Zámek ve Slatiňanech má zvláštní kouzlo. Doslova dýchá rodinnou atmosférou začátku minulého století, kdy tu žila knížecí rodina Auerspergů. Bylo to velmi moderní rodinné sídlo a právě do této doby je také laděna současná velká stavební obnova zámku. I když letos bude ještě zavřená zámecká zahrada a opravuje se fasáda a okna, vnitřní prostory zámku se proměnily už první pohled. 

Kastelán slatiňanského zámku Jaroslav Bušta vybavuje pokoj prince Vincenta, který odmalička miloval koně

Chodby zámku získaly svoji původní barevnost a největší změnou je i nový vstup do zámku. Památkáři teď dokončují poslední detaily v novém návštěvnickém centru. „Od května bude v prostorách, kde jsme měli sklady, fungovat bezbariérová pokladna. Vytvořili jsme tu i velký prostor pro prodej publikací a návštěvníci si mohou uschovat svoje věci v nových šatnách,“ přibližuje kastelán zámku Jaroslav Bušta.

„Součástí návštěvnického centra bude i vstupní historická expozice, v ní si návštěvníci mohou nastudovat třeba něco ještě před výkladem. Mimochodem, dozví se i to, že právě v těchto místech byla během druhé světové války uskladněna Slovanská epopej Alfonse Muchy. Z návštěvnického centra je vstup do nádvoří, kde by mohla vzniknout pěkná kavárna. Letos to ale ještě nebude,“ uvádí kastelán zámku.

Pokoj princezny Charlotty

Novinkou letošní sezóny jsou upravené a doplněné pokoje malých Auerspergských knížat. „Jde o pokoj prince Vincenta. Ten byl doslova blázen do koní. Takže veškerá výbava pokoje, včetně nábytku, měla koňskou tematiku. Necháme probourat i zdejší okno. Původně to totiž byl vstup do prosklené lodžie, přes kterou se chodilo do velké knížecí koupelny, stejně jako z pokoje Vincentova bratra, malého knížete Ferdinanda,“ vysvětluje Jaroslav Bušta.

Pokoj a nosítka princezny Charlotty, která trpěla anémií je těsně před dokončením

Na půdě slatinského zámku je stále co nacházet. Svědčí o tom třeba historická nosítka princezny Charlotty. Teď jsou vystavená v jejím pokoji. „Charlotta na zámku pobývala do roku 1907, kdy zemřela, bylo jí 22 let. Trpěla totiž chudokrevností a z rodinné korespondence víme, že ji po zahradě, kvůli její fyzické slabosti, přenášeli právě v nosítkách. Ta byla víc než století uschována na půdě zámku. Z pokoje princezny Charlotty mohou návštěvníci projít i do zámecké učebny, ve které kdysi skutečně probíhala domácí výuka. Auerspergové totiž velmi dbali na vzdělání svých dětí, a to i praktické. K němu sloužila i dětská hospodářská stavení v zámeckém parku,“ říká kastelán Jaroslav Bušta.    

Gotika, empír i Dempír na Svojanově

Hrad Svojanov patří mezi nejnavštěvovanější památky východních Čech. Najdete tam celou řadu zajímavostí. Třeba empírový palác uvnitř gotického hradu. V tomto malém „zámečku“ si můžete projít dámské a pánské pokoje, kde budete mít pocit, jako by jejich obyvatelé právě odešli. Letos v nich nově uvidíte zrestaurované nástěnné malby a stropy. Novou podobu získala i vstupní hala.

Pod empírovým palácem se nachází původní gotické sklepení. Letos ho památkáři vylepšili o pár hrůzu nahánějících kousků, jako je například železná panna. „Hrad Svojanov držel právo útrpné, stejně jako právo hrdelní. Poblíž Domu zbrojnošů jsme proto letos postavili ze starého dřeva šibenici, která tuto historii připomíná. Pravdou je, že mučírna ve sklepení pod empírovým palácem původně nebyla, ale někde tady v hradních prostorách určitě ano,“ dodává kastelán Svojanova Miloš Dempír.

Kunětická hora se vrací k období první republiky

Návštěvnický magnet Pardubicka, hrad Kunětická hora, bude mít novou podobu. V současné době stavbaři upravují západní křídlo hradu a prostor šesté brány. Stavební práce ale nenaruší návštěvnický provoz. „Turisté naopak mohou sledovat celou proměnu nádvoří. Chceme totiž obnovit Jurkovičův palác, vrátit tomuto místu jeho prvorepublikovou podobu, kdy tu byla výletní restaurace s dřevěnou verandou. Nové návštěvnické centrum vznikne ještě letos,“ uvádí kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek.

Ve znamení renesance

Litomyšlský zámek letos slaví 20 let od jeho zapsání na seznam UNESCO. Všechno se letos bude točit okolo renesance. „V současné době si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu Múzy mezi květinami, chystáme také italskou renesanční slavnost,“ dodává kastelánka zámku Zdeňka Kalová. „Novinkou letošní sezóny jsou i znovu otevřené pokoje středního zámeckého křídla, Návštěvníci si mohou užít dlouhý průhled skrze tyto prostory. Pokoje jsou součástí druhé prohlídkové trasy a lidé se tu dozvědí věci ze soukromého života aristokracie na litomyšlském zámku.“

Průhled středním křídlem litomyšlského zámku s obnovenými pokoji

Ve středním křídle litomyšlského zámku si můžete prohlédnout také nejstarší dřevěnou podlahu. „Když jsme tyto pokoje renovovali, našli jsme na jedné z parket podpis parketáře, datovaný rokem 1726. Úplně nově máme vybavený modrý hudební pokoj, který byl kvůli havárii uzavřený přes 7 let. Upravili jsme ho do období poloviny 19. století, ve stylu hudebních pokojů viktoriánské Anglie. Návštěvníci v něm uvidí historický nábytek, křídlo a obrazy italské krajiny, Vesuvu nebo Benátek. Kromě toho jsou tu zachované také původní štukové stropy a zlacené lustry, které tu visely už za Valdštejnů - Vartenberků,“ dodává kastelánka Zdeňka Kalová.   

autor: BRA
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.