V Lošticích začali s rozsáhlými opravami novogotického sloupu Nejsvětější Trojice na náměstí Míru

12. duben 2019

Dominantu centra Loštic zahalilo lešení. Novogotický morový sloup se sousoším Nejsvětější Trojice mají ve své péči restaurátoři. Práce budou mít dost, památka je ve velmi špatném stavu. Víc než čtyřicet let ji nikdo neopravoval.

„Schody jsou porostlé nějakou zelení, je tady spousta otevřených trhlin. Jsou tu doslova prasklé schodovité stupně. Vidíme celou sbírku poškození. Od biologických náletů, to jsou lišejníky a mechy,“ ukazuje mi restaurátor Jiří Finger, na co všechno se musí jeho tým při opravě památky zaměřit. Tím největším oříškem ale podle něj bude sousoší Nejsvětější Trojice na vrcholu sloupu. „Na velmi subtilním sloupu je poměrně masivní socha. Statik asi nebude schopen zaručit stabilitu, dokud se nepodívá dovnitř. Jedinný způsob, jak se podívat dovnitř, je sloup rozebrat,“ dodává Finger.

V Lošticích začali s rozsáhlými opravami novogotického sloupu Nejsvětější Trojice

Na opravy památky dohlíží i referentka památkové péče Hana Vitešníková. „Sloup je pozoruhodný tím, že původně byl barokní z poloviny osmnáctého století, ale asi po sto letech odstranili původní architekturu a nahradili ji novogotickou. Z toho původního sloupu se nám zachovalo vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice a ještě čtyři sochy protimorových patronů.“ Dodává Vitešníková.

Podle nezávislé starostky Loštic Šárky Havelkové Seifertové bude oprava historického sloupu hotová za dva roky. „Město se rozhodlo provést rekonstrukci ve dvou etapách. První etapa v rozsahu jednoho milionu korun se provede v letošním roce, druhá příští rok.“ Uzavírá starostka.

Obnova památky radnici vyjde na bezmála 2 miliony korun.

Spustit audio