Orientační nabídka


Znak města Mladá Boleslav (odkaz na titulní stránku) 

Statutární město Mladá Boleslav - Oficiální stránky


 

V divadle se cestovalo kolem světa

Premiéru hudební komedie Cesta kolem světa za 80 dní uvedlo v pátek 12. dubna s velkým úspěchem Městské divadlo Mladá Boleslav. V této inscenaci, zpracované na základě dobrodružného románu francouzského spisovatele Julese Verna, se v režii Ondřeje Havelky v hlavní roli představuje Martin Zbrožek jako proslulý cestovatel Phileas Fogg. Novou inscenaci plnou humoru, hudby i tanečních vstupů odměnili diváci dlouhotrvajícím potleskem.
Z divadlení inscenace Cesta kolem světa za 80 dní. Foto Martina Venigerová
Z divadlení inscenace Cesta kolem světa za 80 dní. Foto Martina Venigerová
 

 
 

Osvědčený tandem Martin Vačkář a Ondřej Havelka již v boleslavském divadle úspěšně uvedl tituly Muži v offsidu a Zločin v Posázavském Pacifiku. Ke spolupráci nyní opět přizvali muzikanta Jakuba Šafra, který hudbu nejen aranžuje, ale i interpretuje s ostatními aktéry na jevišti. Jeho podíl na dynamice i pohodovém vyznění hry je skutečně zásadní.
Hlavní postavou románu i této inscenace je anglický gentleman Phileas Fogg, který před členy britského Reformního klubu opovážlivě prohlásí, že cestu kolem světa zvládne za 80 dní. Své tvrzení podpoří sázkou o neuvěřitelných dvacet tisíc liber. Ještě téhož dne vyráží se sluhou Passepartoutem na dobrodružnou cestu. A v tu chvíli se již také na působivě univerzální scéně začne odvíjet doslova mozaika drobných příhod i zásadních konfliktů i humorných scén, vše proložené hudebními čísly. Divák se spolu s aktéry ocitá v létajícím balónu, na lodi, ve vlaku, navštíví Francii, Itálii, Egypt i Indii, Japonsko i Ameriku. Při cestě Evropou se ocitnou náhle i v Mladé Boleslavi, kde Foggův sluha prý kdysi pracoval jako inženýr v závodě pánů Laurina a Klementa. Především zde okusili české pivo v míře, která rozjařila i jinak alkoholu neholdujícího Fogga.
I když hlavní role obstarávají převážně distingovaný gentleman Martin Zbrožek v roli cestovatele Fogga a Vojtěch Havelka jako jeho upovídaný, zpívající i tančící sluha Passepartout, i všichni další herci na jevišti mají možnost se předvést v působivých rolích. Rozálie Havelková jako Auda, ale i třeba jako japonská gejša či v dalších pěveckých i tanečních vstupech obohacuje inscenaci svěžestí, půvabem i ladností pohybů. I stálí členové boleslavského souboru Petr Bucháček, Radim Madeja a Eva Reiterová mají dostatek příležitostí zhostit se řady menších rolí v různých převlecích a prostředích. Scéna využívající pojízdnou výškovou konstrukci s žebříkem a horním můstkem se proměňuje bez velkých přestaveb a za pomoci filmového pásu za jevištěm v celou řadu podob. Zažíváme mořské bouře, let balónem, jízdu na slonovi, japonské obydlí i třeba vlak přepadený indiánskými bojovníky v Severní Americe. Do této scénky herci plynule zapojili i diváky, kterým rozdali dětské luky a šípy.
Nová inscenace má opět potenciál strhávat pozornost a šířit pohodu i smích mezi diváky všech generací.
Příběh si získal velikou oblibu již ve své době a zájem přetrvává dodnes. Svědčí o něm i několikerá filmová zpracování.

Režii měl na starosti Ondřej Havelka, scénu Kamil Bělohlávek, kostýmy Tereza Vašíčková, hudební spolupráci Jakub Šafr.
Obsazení: Phileas Fogg - Martin Zbrožek j.h., Passepartout - Vojtěch Havelka j.h,. Auda - Rozálie Havelková j.h., Chandra, párský vůdce slonů – Václav Wortner j.h., členové Reformního klubu - Petr Bucháček, Radim Madeja a Jakub Šafr j.h., ž žena - Eva Reiterová.      

 

Cesta kolem světa za 80 dní - foto Martina Venigerová

 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 12.4.2019 / 13.4.2019 | Zveřejnit od: 13.4.2019

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
Počet návštěv: 1307
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém