Ať volí šestnáctiletí, navrhl nový předseda Starostů Rakušan. My mladým věříme, řekl

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
13. 4. 2019 15:25
Nový předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan v sobotu odpoledne prohlásil, že jeho hnutí bude navrhovat přelomovou věc v právním řádu. STAN chce, aby se snížila hranice pro volební právo. Nově by tak mohli volit mladí lidé už od šestnácti let.
Vít Rakušan.
Vít Rakušan. | Foto: ČTK

Přišlo to jako z čistého nebe. Aniž by na dopoledním sněmu cokoliv naznačil, na odpolední tiskové konferenci Rakušan zničehonic prohlásil: "Odpoledne přijdeme se zajímavým bodem, který souvisí s tím, že my mladým lidem věříme. A myslíme si, že nazrává doba, aby se otevřela diskuse o tom, aby v českém volebním systému měli právo volit i šestnáctiletí."

Rakušan argumentoval například sousedním Rakouskem, kde mohou šestnáctiletí volit v komunálních volbách.

"Chceme začít také na komunální úrovni. Nechci se dotknout nikoho ze starší generace, ale ta mladší je mnohdy mediálně zdatnější a orientuje se v záplavě informací, které se na nás valí. A dokáží poznat, která informace je nosná," tvrdil Rakušan.

Argumentoval také tím, že když už se debatuje o hranici trestně právní odpovědnosti, která je patnáct let, je správné mluvit i o volebním právu.

"Nevidím jediný důvod, proč bychom mladým nedali důvěru od šestnácti let. Aby mohli rozhodovat, jaký bude stát, ve kterém budou žít a konzumovat výsledky práce politiků," prohlásil Rakušan.

Svá slova zopakoval i na odpoledním pokračování sněmu, kdy přiznal, že tímto návrhem pravděpodobně novináře překvapil. "V Rakousku žádný problém nenastal. Mladí lidé se začali zajímat o dění kolem sebe," řekl předseda STAN, podle kterého je ale volební právo pro mladší podmíněno zkvalitněním vzdělávání na školách.

Jestli budou šestnáctiletí v Česku volit, se uvidí v příštích měsících či spíše letech. Ve sněmovně dosud nikdo nevystupoval s takovou iniciativou, takže po sobotním oznámení Rakušana lze čekat ze všeho nejvíce předlouhé debaty na toto téma. Ani on však zatím neavizoval, že by Starostové snížení věkové hranice pro volby ve sněmovně navrhli.

 

Právě se děje

Další zprávy