Zatímco většinu závodu Kolem Baskicka ovládali jezdci týmu BORA - hansgrohe, v poslední etapě se startem a cílem v Eibaru útočili jezdci Astany a vybojovali celkové vítězství pro Iona Izagirreho. Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) celou etapu bojoval, ale nakonec se propadl na čtvrté místo konečného pořadí. 

Etapa měřila pouze 118 kilometrů a byla velmi náročná. Na trase bylo hned pět vrchařských prémií. Astana s útokem nevyčkávala dlouho. 66 kilometrů před cílem ve stoupání Azurki nastoupil Jakob Fuglsang (Astana) a s ním Ion Izagirre. Emanuel Buchmann zůstal v hlavní skupině sám a musel udávat tempo. 

K dvojici Astany se zanedlouho přidali Adam Yates (Mitchelton - Scott), Daniel Martin (UAE Emirates) a Tadej Pogačar (UAE Emirates). Buchmann začal ztrácet, na vrcholu měl odstup 25 sekund, ale ve sjezdu se ke skupině přiblížil. Bohužel pro něj ji nedojel a pětičlenná skupina vzorně spolupracovala. 

50 kilometrů před cílem se Buchmann rozhodl počkat na další početnou skupinu, kde byli jeho týmoví kolegové Patrick Konrad a Maximilian Schachmann. Náskok první skupiny rázem narostl na 1:10 a Izagirre se dostal do virtuálního vedení. A odstup stále rostl. 40 kilometrů před cílem začal Buchmannovi pomáhat tým Movistar, ale ani to nesnížilo rozestup, který mezitím naopak vyrostl na téměř dvě minuty. 

Buchmann bojoval statečně, i když neměl týmovou podporu. V každém kopci zbyl sám, protože Konrad a Schachmann nestačili. Na vrcholu posledního klasifikovaného stoupání Asentzio ztrácel 1:40 a zvrat ve vývoji už byl velmi nepravděpodobný.  

12 kilometrů před cílem se pokusil ujet Daniel Martin a nešlo mu jen o etapu, ale i o celkové pořadí. Ale Izagirre a ostatní ho dostihli. Rozhodující útok předvedl až 3 kilometry před cílem v posledním malém kopci Adam Yates. Vypracoval si malý náskok a udržel ho až do cíle. Druhý skončil Martin a třetí Fuglsang. Izagirre projel cílem na čtvrtém místě a nezískal žádnou bonifikaci, ale nijak to nevadilo, celkové vítězství na domácím závodě stejně získal. Astana letos získala už deváté vítězství v celkovém pořadí etapových závodů a celkově 22 triumf.

Emanuel Buchmann bojoval aspoň o pódium, ale v poslední zatáčce před cílem se svou skupinou špatně odbočil a musel se vracet. Do cíle dorazil se ztrátou 1:36 a spadl nejen za Izagirreho, ale také za Martina a Fuglsanga. Ale rozhodčí pořadí změnili a Buchmannovi udělili druhé místo v konečném pořadí, ale ani to dlouho nevydrželo a nakonec obsadil třetí příčku se ztrátou 31 sekundy. Fuglsang, ačkoliv stál na pódiu, byl odsunut na čtvrté místo. Yates se posunul na páté místo a Pogačar na šesté. 

Adam Yates posbíral v dnešním úniku dostatek bodů, aby z dresu nejlepšího vrchaře vysvlékl Alessandra De Marchiho (CCC). Bodovací soutěž vyhrál Maximilian Schachmann.   

Foto Bettini